Chcete neplacené volno? Kolik vás bude stát a s čím je třeba počítat

Kateřina Hovorková | rubrika: Když se řekne | 25. 7. 2024
Kdy vám nestačí dovolená, můžete v zaměstnání požádat o neplacené volno. Poradíme, jak funguje.
Chcete neplacené volno? Kolik vás bude stát a s čím je třeba počítat

Zdroj: Shutterstock

O neplacené volnomusíte zaměstnavatele požádat, právně na něj nárok nevzniká. Když už ho dostanete, tak je rozumné mít jeho čerpání potvrzené písemně. 

Za takové volno nejen že nedostanete peníze, ale ještě na něj možná budete muset doplácet. 

„Zaměstnanec čerpající neplacené volno nedostává od svého zaměstnavatele mzdu, tudíž neplatí žádné sociální pojištění ani daň z příjmu. Zdravotní pojištění však musí být placeno vždy a platí si ho zaměstnanec čerpající neplacené volno sám,“ říká Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Forvis Mazars.  

To ale neznamená, že budete muset zjišťovat číslo účtu pojišťovny a posílat tam určitou sumu. „Po dobu neplaceného volna jste nadále zaměstnancem a zdravotní pojištění za zaměstnance je vždy hrazeno prostřednictvím zaměstnavatele. Ale zpravidla v písemné dohodě o čerpání neplaceného volna se sjednává způsob, jak tuto částku následně zaměstnanec zaměstnavateli uhradí. Nejčastěji strženou částkou v další výplatě,“ doplňuje Gabriela Ivanco.  

Bude-li trvat pracovní volno celý měsíc, musíte jako zaměstnanec počítat s náklady na zdravotní pojištění ve výši 13,5 procenta minimálního vyměřovacího základu – tím je minimální mzda. Ta pro letošní rok dělá 18 900 korun, tudíž zaměstnanec bude muset zaplatit 2552 korun, respektive to splatit zaměstnavateli.  

Pokud čerpáte neplacené volno pouze po část měsíce a příjem ve zbývající části měsíce dosáhne částky minimálního vyměřovacího základu (letos 18 900 korun), počítají se daň z příjmu fyzických osob, sociální i zdravotní pojištění z hrubé měsíční mzdy za odpracované dny. 

„Bude-li dosažený příjem nižší, než je minimální mzda, musí být zaplaceno pojistné z dosaženého příjmu plus pojistné vypočtené z rozdílu minimálního a skutečného vyměřovacího základu. V obou případech ve výši 13,5 procenta. Tento rozdíl půjde opět k tíži zaměstnance,“ upřesňuje daňová expertka.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Výjimku z placení zdravotního pojištění při čerpání neplaceného volna mají takzvaní státní pojištěnci, což jsou především matky s malými dětmi, studenti do 26 let a důchodci. Pokud si tedy vezme neplacené volno zaměstnanec, který už pobírá starobní důchod nebo invalidní důchod třetího stupně, zdravotní pojištění za něj zaplatí stát. 

Ze státních pojištěnců neplacené volno nejvíce využívají matky po skončení rodičovské dovolené, říká Gabriela Ivanco. Pokud splňují všechny podmínky: tedy pečují o jedno dítě do sedmi let věku nebo o nejméně dvě děti do patnácti let, dítě nenavštěvuje předškolní zařízení déle než čtyři hodiny denně, a když jde o dítě plnící povinnou školní docházku, nechodí do družiny.

Matka také nesmí mít příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti, přičemž za zaměstnání se v tomto případě nepovažuje práce na dohodu o provedení práce s odměnou v měsíci nepřesahující 10 tisíc korun nebo na dohodu o pracovní činnosti s odměnou v měsíci nižší než 4000 korun. „Zároveň musí výše uvedené skutečnosti oznámit zdravotní pojišťovně a podepsat čestné prohlášení, že splňuje všechny požadované podmínky,“ dodává Ivanco. 

Upozorňuje, že doba čerpání neplaceného volna se nepočítá do doby pojištění pro důchodové účely. Zaměstnanec, který využívá neplacené volno, si tedy krátí budoucí penzi. 

A jedna zajímavost na konec: zaměstnanec čerpající dlouhodobé neplacené volno si během něj může přivydělat u jiného zaměstnavatele. Této možnosti využívají opět především matky po rodičovské, které si během neplaceného volna přivydělávají pro jiného zaměstnavatele krátkodobými brigádami, zpravidla na dohodu o provedení práce.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

12. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

Novela zákoníku práce má podle ministra práce Mariana Jurečky zajistit, aby Česko kvůli nepružnému trhu v Evropě „nehrálo druhé housle“. Jaké novinky tedy čekají firmy a jejich zaměstnance... celý článek

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

28. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

Novinky v benefitech, penzijním spoření nebo příspěvku na péči. Ale i digitální plná moc, občanka v mobilu a odpouštění dluhů. Polovina roku přináší v osobních financích hodně změn.... celý článek

Na brigádu budou moct i mladší děti. Hranice klesne o rok

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Na brigádu budou moct i mladší děti. Hranice klesne o rok

Chystaná novela zákoníku práce dovolí práci i čtrnáctiletým dětem bez ukončeného základního vzdělání. Ale jen po určitou dobu a ve vybraných oborech.

Chcete dovolenou, šéf je proti. Poradíme, na co máte nárok

17. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Chcete dovolenou, šéf je proti. Poradíme, na co máte nárok

Může o termínu a délce vaší dovolené rozhodovat opravdu jenom zaměstnavatel? Kdy ji může zrušit a odvolat vás z ní? A do kdy si musíte vybrat zbytek? Projděte si praktický přehled pravidel.... celý článek

Nedostatek míst ve školkách mají řešit sousedské skupiny. Vláda je pro

22. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Nedostatek míst ve školkách mají řešit sousedské skupiny. Vláda je pro

Novela zákona o dětských skupinách usnadní vznik dětských skupin. Zavádí u nás také sousedské skupiny po vzoru německých Tagesmutter. Jak má nové rodičovské hlídání fungovat?

Partners Financial Services