Luxusní aerolinky hledají letušky a stewardy v Česku. Co chtějí a nabízejí?

Pavla Adamcová | rubrika: Co se děje | 22. 8. 2024
Jedny z největších a nejluxusnější aerolinek světa, dubajské Emirates, se v Praze poohlížejí po nových členech své posádky. Co uchazečům nabízejí a jaké na ně kladou nároky?
Luxusní aerolinky hledají letušky a stewardy v Česku. Co chtějí a nabízejí?

Zdroj: M101Studio / Shutterstock.com

Dubajské aerolinky Emirates letos ve velkém nabírají pracovníky po celém světě, v příštím týdnu opět i v Česku. Zájemci o práci na pozici palubního personálu mohou v pondělí 26. srpna zkusit štěstí na takzvaném Open Day v pražském hotelu Radisson Blu poblíž Karlova náměstí.  

Emirates jsou proslulé, podobně jako další velké asijské aerolinie, vysokou úrovní nabízeného servisu. Ten zahrnuje nejen kvalitní jídlo, ale i širokou nabídku zábavy během letu a komfortní sezení. Aerolinky často nasazují na linkách (včetně Prahy) velkokapacitní letadla jako Airbus A380 nebo Boeing 777, což umožňuje přepravu velkého počtu pasažérů v různých třídách – ekonomické, byznys a první třídě.

Právě servis první třídy tohoto dopravce se pravidelně umísťuje v porovnáních s konkurencí jako jeden z nejluxusnějších na světě. Konkrétně třeba v letošním žebříčku britské organizace Skytrax skončil ve všech kategoriích v první desítce.

Tetování a výška pod 160 cm jsou tabu

U obou pohlaví dopravce bez výjimek vyžaduje upravený a profesionální vzhled. I na samotnou náborovou akci v Praze mají ženy přijít se svázanými vlasy a makeupem, v kostýmku a botech na podpatcích. Po mužích aerolinky žádají hladké oholení a oblek s kravatou.

Uspět na pozici palubního personálu dubajské letecké společnosti mohou pouze kandidáti starší 21 let s maturitou a alespoň roční zkušeností v pohostinství či zákaznickém servisu. Samozřejmostí je plynulá znalost angličtiny, ostatní jazyky jsou vítány.

Kandidát nesmí být menší než 160 centimetrů a přitom musí být schopen dosáhnout až do výšky 212 centimetrů. Tabu je jakékoli tetování, které není možné zakrýt uniformou.

„Cestování se stane více než jen součástí vaší práce, bude to životní styl,“ hlásí Emirates v rámci náboru. „A naše zvýhodněné letenky vám ulehčí poznávání nových míst. Což je jen jeden z mnoha bonusů, které nabízíme,“ dodávají.

Bonusem je také třeba podíl na zisku, pojištění zubní péče, zdravotní služby, letenka na dovolenou, ubytování a doprava z a do zaměstnání zdarma, 30 dní dovolené ročně, životní pojištění i možnost kariérního povýšení do vyšší palubní třídy.

„Práce kabinového personálu je stále velmi atraktivní, i když se na tyto pozice se nehlásí tolik lidí jako třeba před 15 lety,“ potvrzuje Jiří Halbrštát, ředitel marketingu společnosti ManpowerGroup.

Emirates podle něj patří v tomto oboru mezi nejatraktivnější zaměstnavatele. „Je to ideální startovací práce pro mladé lidi bez dětí. Musí se sice přemístit do Dubaje, ale společnost hradí ubytování. Velká část letů není pouze na otočku, v cílové destinaci může letuška zůstat třeba 24 hodin, takže je čas poznat nové lokality nebo si užít volný čas v luxusním resortu,“ popisuje Halbrštát.

Není to jen dubajská pohádka

Emirates jsou jedním z mála dopravců, kteří při zveřejňování platu nedělají drahoty. Mzda palubního personálu se skládá ze dvou položek: fixního základu, který činí 4835 dirhamů (v přepočtu asi 31 tisíc korun) a měsíčních odměn za létání, jež činí 66,30 dirhamu (425 korun) za hodinu. Průměrný měsíční plat tedy dosahuje asi 10 802 dirhamů, v přepočtu kolem 69 tisíc korun.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Podle serveru Platy.cz se průměrná hrubá mzda na pozici letušky/stevarda v Česku pohybuje v rozpětí 24 až 58 tisíc korun.

Povolání je náročné psychicky i fyzicky – ať už jde o vždy samozřejmé milé vystupování, absolutní poslušnost vůči nadřízeným nebo tlačení těžkých vozíků. 

„Letecké společnosti si stěžují na mladou generaci Z, která u této práce nevydrží tak dlouho, jak tomu bylo u generací předchozích. Klesá také finanční atraktivita této práce. Růst mezd letušek za posledních 10 let není tak vysoký, jako v některých jiných oborech, ale benefity jsou stále velmi atraktivní a to především u mimoevropských aerolinií,“ dodává Halbrštát.

Ani když uchazeči během náborového dne uspějí, stále nemají vyhráno. Čeká je ještě osmitýdenní školení v Dubaji – například bezpečnostní a zdravotní kurz, školení pohostinnosti (včetně třeba znalosti vín) nebo školení, jak správně nosit uniformu a aerolinky co nejlépe reprezentovat. 

Jak je na tom konkurence

Vysokými požadavky na uchazeče je v Evropě známá například také německá Lufthansa. Oproti tomu třeba nízkonákladový Ryanair má sice rovněž náročný a strukturovaný nábor, v porovnání s Emirates se ale víc zaměřuje na základní požadavky a rychlejší proces výběru. 

České aerolinky Smartwings kladou na uchazeče na pozici palubního personálu základní požadavky jako unijní občanství, věk minimálně 18 let a samozřejmě čistý trestní rejstřík, výbornou znalost angličtiny a profesionální vzhled. Za to svým lidem nabízejí benefity jako zaměstnanecké letenky, stravenky, penzijní pojištění nebo sick days.

„S náborem palubního personálu začíná skupina Smartwings vždy s dostatečným předstihem, aby byla na nadcházející sezonu vždy dostatečně personálně zajištěna. První výběrová řízení probíhají obvykle na přelomu října a listopadu, následně pak v pravidelných cyklech až do dubna,“ říká mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková s tím, že během letošní letní sezony zaměstnávají aerolinky v rámci palubního personálu 1300 lidí.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Změny v zákoníku práce mají zelenou. Výpovědi se zkrátí, zkušebka prodlouží

22. 8. 2024 | Kateřina Hovorková

Změny v zákoníku práce mají zelenou. Výpovědi se zkrátí, zkušebka prodlouží

Snadnější výpovědi, delší zkušební doba, dřívější návrat z rodičovské, možnost brigády už pro čtrnáctileté. Novelu zákoníku práce podpořila vláda, tady je přehled hlavních změn.

Zaměstnanec beze slova zmizel. Co mu hrozí, když nepřijde do práce

21. 8. 2024 | Kateřina Hovorková

Zaměstnanec beze slova zmizel. Co mu hrozí, když nepřijde do práce

Občas se to prostě stane: zaměstnanec nedorazí do práce a nedá o sobě ani vědět. Kdy to zaměstnavatel musí pochopit, a kdy ho naopak může za neohlášenou absenci potrestat? Projděte... celý článek

Firmy chtějí jednorožce. Realita trhu práce je ale jiná, říká šéfka personální agentury

13. 8. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Firmy chtějí jednorožce. Realita trhu práce je ale jiná, říká šéfka personální agentury

Kdo je teď pro firmy ideální zaměstnanec a vyplatí se jim na něj čekat? Po kom tuzemské společnosti nejvíce prahnou a dokáží ho také náležitě zaplatit? Aktuální situaci na trhu práce... celý článek

Kdy vám může šéf zrušit dovolenou? I během ní. Tady jsou pravidla

2. 8. 2024 | Gabriel Pleska

Kdy vám může šéf zrušit dovolenou? I během ní. Tady jsou pravidla

Zaměstnavatel vám může zatrhnout dovolenou, kterou přitom předtím schválil. Může po vás dokonce chtít, abyste se z dovolené vrátili do práce. Když vás dokáže dohnat. A zaplatit to.

Výpovědi budou rychlejší. Změny v zákoníku práce podrobně

31. 7. 2024 | Petr Kučera

Výpovědi budou rychlejší. Změny v zákoníku práce podrobně

Snadnější výpovědi, delší zkušební doba. To jsou hlavní změny, které má přinést novela zákoníku práce od roku 2025. Spíše než o revoluci jde o úpravu dosavadních pravidel. Co přesně... celý článek

Partners Financial Services