Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením.
Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Zdroj: Pleska / Midjourney

Zájemci o příspěvek na bydlení už nemusí od července povinně dokládat své náklady na energie. Stačí, aby úřadu práce dali souhlas, a ten si informace opatří sám od dodavatelů.  

„Tento krok je součástí modernizace a zlepšování služeb úřadu. Cílem je zjednodušit přístup k službám klientům, kteří se ocitli v těžké životní situaci a potřebují pomoc,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.  

Díky novému propojení s dodavateli energií požadovaná data úřadu doputují sama. Tím se omezí pracnost a chybovost spojená s ručním přepisováním čísel, věří Jurečka.

„V rámci měření kvality a dostupnosti našich služeb jsme zjistili, že pro žadatele bývá často problém s dokládáním potřebných dokumentů, jako jsou právě třeba náklady na energie. Nyní klient může dát souhlas úřadu práce, aby si jeho náklady zjistil od dodavatele sám,“ popisuje Jurečka.  

Žadatel o příspěvek udělí souhlas jak u digitálního podání v klientské zóně Jenda, tak při osobním podání na pobočce úřadu práce. Stačí, když v žádosti uvede dodavatele elektřiny i plynu a doplní čísla odběrných míst (EAN – elektřina / EIC - plyn). Tyto údaje najde na své faktuře za elektřinu či plyn nebo ve smlouvě o jejich dodávce. A pokud nezmění dodavatele, údaje se automaticky načtou i pro další období.  

Podmínkou je, aby smlouva o dodávce elektřiny nebo plynu byla napsaná přímo na žadatele o příspěvek nebo jinou společně posuzovanou osobu.  

Žadatel může samozřejmě doložit potvrzení o nákladech i sám jako dosud. 

Chcete bezpečně spořit? Poradíme!

Srovnáme nabídky stavebního spoření, abyste si vybrali to nejvýhodnější a své peníze bezpečně uložili. Přehledně a rychle.

S pěti velkými dodavateli má ministerstvo připraveno integrační rozhraní, díky kterému je celý proces plně automatický na obou stranách. Jedná se o ČEZ, PRE, Pražskou plynárenskou, EON a Innogy.

Zbývající společnosti se mohou na integrační rozhraní také připojit. Pokud tak neučiní, bude je úřad vyzývat k doložení nákladů prostřednictvím datových schránek. Uvedenou službu mohou tedy využít klienti všech dodavatelů energií. 

„Počítáme i se situací, kdy se nám informace o nákladech od dodavatelů z různých důvodů nepodaří získat,“ vysvětluje Karel Trpkoš, vrchní ředitel sekce Informačních technologií ministerstva. „ V takovém případě klienti nemusí mít strach, že by třeba kvůli prodlení nedostali dávku vyplacenou včas. Pokud by se stalo, že náklady od dodavatele neobdržíme, vyzveme včas žadatele, aby je doložil on,“ upřesňuje.

Podle ministerstva jde o další krok v digitalizaci státní správy. Už od loňského roku žadatelé nemusí vyplňovat výši příjmů. I ty si úřad zjistí sám, pokud žadatel udělí úřadu práce souhlas. A to tak, že při vyplňování žádosti u zaměstnavatele nedoloží výši čtvrtletního příjmu, ale v kolonce D1 uvede identifikační číslo (IČ) zaměstnavatele.

Úřad práce pak vyzve zaměstnavatele prostřednictvím datové schránky, aby potřebné potvrzení doložil, a to opět přes datovou schránku nebo vyplněním online formuláře. Stejně tak se postupuje v případě, že se dokládají i příjmy osob, které se žadatelem žijí v domácnosti. Psali jsme víc: Doložte příjmy, vyzývá úřad žadatele o dávky. Nově si to můžou usnadnit. 

Od loňského roku je možné online žádat přes klientskou zónu Jenda o rodičovský příspěvek, přídavek na dítě a právě příspěvek na bydlení. Konkrétně u dávky na bydlení tuto možnost využívá třetina žadatelů. Příspěvek na bydlení nyní pobírá zhruba 280 tisíc domácností.   

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

„Zájem klientů o online žádosti stoupá také u dalších dvou dávek státní sociální podpory. Především online žádost o rodičovský příspěvek se stala mezi klienty velmi oblíbenou a více než polovina z nich už vyřizuje rodičák a všechny záležitosti s ním spojené v Jendovi. V Praze dokonce více než 70 % klientů,“ upřesňuje ministerstvo.  

Do budoucna čeká Klientskou zónu Jenda další rozšíření: o agendu zaměstnanosti, dávky pro zdravotně postižené nebo dětské skupiny.  

Nedávno také úřad práce spustil projekt, díky kterému mohou lidé zatím na zatím 51 pobočkách České pošty podat žádost o vybrané dávky státní sociální podpory. „Pobočky České pošty slouží de facto jako takzvané chytré podatelny. Poradenství, schvalování i výplatu dávek bude i dále zajišťovat úřad práce,“ připomíná ministerstvo v tiskové zprávě. Více jsme o projektu psali zde: Na poště si nově zažádáte o dávky. Zatím jen někde a o některé

Do budoucna chystá ministerstvo práce a sociálních věcí zásadní revizí sociálních dávek. Cílem je lépe zacílit pomoc státu a zároveň snížit administrativu. Podle ministra Jurečky jde o největší změnu v sociálních dávkách za posledních třicet let.

Spojit by se měly čtyři dosavadní dávky: přídavek na dítěpříspěvek na bydlenípříspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Konkrétní název nové dávky zatím není stanoven, ale pracovně se jí říká dávka státní sociální pomoci (DSSP) nebo také superdávka. Návrh ale zatím neprojednala ani vláda. O superdávce více zde: Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete 

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2024

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Na poště si nově zažádáte o dávky. Zatím jen někde a o některé

30. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Na poště si nově zažádáte o dávky. Zatím jen někde a o některé

Úřad práce a Česká pošta spouští od června pilotní projekt, díky kterému budou moci lidé podat žádost o vybrané sociální dávky na 51 pobočkách České pošty. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

18. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

Úřad práce varuje před další vlnou podvodných telefonátů a SMS. Jedná se o automaticky generované hovory, které potenciální oběti lákají na údajné schválení příspěvku na bydlení ve... celý článek

Partners Financial Services