Pronájmy v Praze prudce zdražily, zájem stoupl na dvojnásobek

pk | rubrika: Aktuality | 23. 9. 2019 | 5 komentářů

Na nově inzerovaný pražský byt k pronájmu se během prvních 48 hodin ozve v průměru patnáct zájemců, jestliže je výše činže správně nastavena. Před rokem to byla ani ne polovina okamžitých zájemců. Vyplývá to ze statistiky realitní kanceláře M&M Reality.

V Praze se průměrné nájemné v nejžádanějších bytech 2+kk pohybuje okolo 16 tisíc korun bez poplatků, uvádí M&M Reality. Záleží samozřejmě na lokalitě, stavu budovy, vybavení bytu a jeho rozloze.

Růst cen nájmů začal zhruba před třemi lety v reakci na zdražování nemovitostí na prodej, ještě ale zesílil po říjnu 2018, kdy Česká národní banka omezila dostupnost hypoték.

„Podívejme se na typický příklad: panelový byt 2+kk o rozloze okolo 45 metrů čtverečních, který se nachází třeba na pražském Chodově. Je-li byt v pěkném stavu, pohybuje se v něm dnes nájemné okolo 15 tisíc korun bez poplatků za měsíc. V roce 2015 by přitom zájemce sehnal srovnatelný byt za zhruba 9500 korun měsíčně,“ říká Jan Martina, oblastní manažer M&M Reality pro Prahu.

„Stejně velké byty, ale před rekonstrukcí, se dnes na Chodově pronajímají za ceny zhruba od 13 500 korun bez poplatků. A najdou se naopak i pronájmy nad hranicí 15 tisíc,“ dodává.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

V Brně vzrostlo průměrné nájemné u bytů 2+kk začátkem letošního roku na 13 500 korun, což je o 500 korun víc než před říjnovým zavedením opatření ČNB. Během letošního roku se ale tento průměr opět vrátil na 13 000 korun.

„Už delší dobu platí, že většina lidí je schopna vydávat určitou částku jako měsíční nájemné. U nás v Brně se to pohybuje v rozmezí od 10 do 13 tisíc korun,“ vysvětluje Jarmila Odehnalová, oblastní manažerka M&M Reality pro Jihomoravský kraj.

Podobně se v Brně vyvíjí průměrné nájemné v bytech 3+kk, které se v roce 2018 pohybovalo okolo 17 000 korun, začátkem letošního roku vzrostlo o 1500 korun a nyní se pohybuje okolo 17 500 korun.

Poptávka po pronájmech v Brně podle Odehnalové sice po 1. říjnu 2018 stoupla zhruba o třetinu, skokové zdražení ale zájemce vede i k poohlížení se po nemovitostech v okolí města.

V Ostravě je nejžádanější lokalitou samotné centrum města. „Byty v novostavbách se zde bez problému pronajímají téměř okamžitě po zveřejnění nabídky, a to za ceny 14 až 15 tisíc korun bez poplatků za 50metrové 2+kk, jinými slovy v průměru o třetinu až polovinu dráž než v jiných částech města,“ popisuje Jan Nováček z místní pobočky společnosti M&M Reality.

Růst cen nájmů ve velkých městech ale zpomaluje a jsou lokality, kde se již zastavil, dodávají zástupci realitní kanceláře.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

13. 6. 2024 | Petr Kučera

Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

Vláda podpořila změnu zákona, která pronajímatelům umožní jednodušší vystěhování problémových nájemníků. „Dojde tak ke zkrácení a především ke zjednodušení řízení před soudem,“ říká... celý článek

Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

3. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

Od července budou moci odběratelé elektřiny požádat o statut zranitelného zákazníka. Nakonec ovšem pomoc státu míří jen k úzké skupině zdravotně znevýhodněných lidí. Navíc novela energetického... celý článek

Jak se zvýší koncesionářské poplatky a proč i bez televizoru? Přehled změn

29. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Jak se zvýší koncesionářské poplatky a proč i bez televizoru? Přehled změn

Pravidla pro poplatky za veřejnoprávní televizi a rozhlas se mají od roku 2025 změnit. Tady jsou odpovědi na nejčastější otázky k návrhu ministerstva kultury.

Porovnání nájemného napříč Českem. Podívejte se na novou cenovou mapu

28. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Porovnání nájemného napříč Českem. Podívejte se na novou cenovou mapu

Ministerstvo financí představilo novou interaktivní mapu, která porovnává tržní ceny nájmů v katastrech napříč celým Českem. Pomoci má určit hlavně výši nájemného v dotovaných bytech... celý článek

Partners Financial Services