Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Pavel Strnad | rubrika: Když se řekne | 28. 11. 2023
Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.
Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Zdroj: Shutterstock

Vysoké ceny nemovitostí a nedostupnost hypoték zvyšují zájem o nájemní bydlení a tržní nájemné roste. Pronajímatelé tak často hledají cesty, jak již sjednané nájemné jednostranně navýšit.

Mají přitom pouze tři možnosti, které připadají v úvahu – na základě inflační doložky, souhlasu nájemce nebo rozhodnutím soudu.

Největší význam postupně získala právě inflační doložka, které přitom ještě před dvěma lety ve smlouvách nikdo moc pozornosti nevěnoval. Obrovský růst inflace ukázal význam tohoto nástroje.

Velice často však jsou inflační doložky v nájemních smlouvách neplatné, protože nejsou správně formulované. Vzhledem k aktuální výši inflace by si na ni měli dát nájemci při sjednávání smlouvy pozor. Za rok by totiž mohli být zvýšením nájemného zaskočeni. Kromě platnosti inflační doložky by si měli ověřit i použití správné výše inflačního indexu.

Při sjednávání inflační doložky je klíčová její formulace. Často se setkáváme s tím, že je neurčitá. V takovém případě je doložka neplatná. S aktuální výší inflace tak může pronajímatel přijít o značné sumy a naruší se vztahy mezi nájemcem a pronajímatelem. Neurčitost přitom může být způsobena jen a pouze formulačními nepřesnostmi či chybami.

Správná inflační doložka by měla zahrnovat minimálně tyto tři body:

  • datum zvýšení – například k 1. lednu nebo k výročí uzavření smlouvy,
  • proces, jak k navýšení dochází – například na výzvu pronajímatele nebo automaticky,
  • konkrétní inflační ukazatel, o který má být plnění navýšeno, protože ujednání o navýšení pouze o „inflaci“ je neurčité.

Jako konkrétní inflační ukazatel je možné použít jeden z nejčastěji používaných indexů spotřebitelských cen zveřejňovaný Českým statistickým úřadem nebo Eurostat.

O autorovi

Pavel Strnad advokát Polverini Strnad
Zdroj: AK Polverini Strnad

Pavel Strnad je vedoucím advokátem a zakladatelem AK Polverini Strnad a spolupracuje se společností Právní Ochrana Majetku – P.O.M. s.r.o. Specializuje se na právo nemovitostí a právní ochranu majetku.

Pravidelně zveřejňovaných indexů je však hned několik a mohou se snadno plést. Jejich jasná a srozumitelná volba je přitom pro platnost celé inflační doložky to nejzásadnější.

Jak ještě jednostranně zvýšit nájemné?

Kromě inflační doložky může pronajímatel navýšit jednostranně nájemné na základě písemného návrhu nájemci na zvýšení nájemného, a to až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě (podle nařízení vlády č. 453/2013 Sb.).

To přitom smí udělat maximálně jedenkrát za rok, ale ještě mnohem důležitější je maximální výše – nájemné může vzrůst maximálně o 20 % za poslední tři roky. Pokud s takovým navýšením nájemce souhlasí, platí zvýšené nájemné od třetího měsíce poté, co návrh dostal.

Na obou stranách je třeba dodržet lhůty – nájemce musí případný souhlas s navýšením vyjádřit do dvou měsíců od chvíle, kdy návrh dostal. A pokud nesouhlasí, může pronajímatel navrhnout, aby výši nájemného určil soud. K podání návrhu má lhůtu tři měsíce.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

13. 6. 2024 | Petr Kučera

Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

Vláda podpořila změnu zákona, která pronajímatelům umožní jednodušší vystěhování problémových nájemníků. „Dojde tak ke zkrácení a především ke zjednodušení řízení před soudem,“ říká... celý článek

Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

3. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

Od července budou moci odběratelé elektřiny požádat o statut zranitelného zákazníka. Nakonec ovšem pomoc státu míří jen k úzké skupině zdravotně znevýhodněných lidí. Navíc novela energetického... celý článek

Jak se zvýší koncesionářské poplatky a proč i bez televizoru? Přehled změn

29. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Jak se zvýší koncesionářské poplatky a proč i bez televizoru? Přehled změn

Pravidla pro poplatky za veřejnoprávní televizi a rozhlas se mají od roku 2025 změnit. Tady jsou odpovědi na nejčastější otázky k návrhu ministerstva kultury.

Porovnání nájemného napříč Českem. Podívejte se na novou cenovou mapu

28. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Porovnání nájemného napříč Českem. Podívejte se na novou cenovou mapu

Ministerstvo financí představilo novou interaktivní mapu, která porovnává tržní ceny nájmů v katastrech napříč celým Českem. Pomoci má určit hlavně výši nájemného v dotovaných bytech... celý článek

Partners Financial Services