Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 6. 2024
Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

Zdroj: Shutterstock

Vláda podpořila změnu zákona, která pronajímatelům umožní jednodušší vystěhování problémových nájemníků. „Dojde tak ke zkrácení a především ke zjednodušení řízení před soudem,“ říká ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Nový nástroj v občanském soudním řádu – rozkaz k vyklizení – má pomoct vlastníkům nemovitostí v situaci, kdy bývalý nájemce dál neoprávněně užívá byt nebo dům. Využít ho půjde jen v případě, kdy nájemní vztah už skončil.

Novela je součástí většího balíčku k podpoře bydlení. Teď zamíří k poslancům. Rozkaz k vyklizení má začít fungovat až od července 2025.

Vlastník nemovitosti (pronajímatel) bude muset v návrhu na zahájení řízení doložit, že nájemní poměr zanikl (tedy že skončil výpovědí, uplynula doba sjednaná ve smlouvě a podobně). Podmínkou bude, že pronajímatel písemně vyzval žalovaného (bývalého nájemce) k vyklizení, a to nejméně 14 dnů před podáním žaloby soudu. Musí také dodat písemné důkazy pro uplatnění příslušného výpovědního důvodu – například výpisy z bankovního účtu, zaslané výzvy k plnění a podobně.

Pokud soud uzná důkazy od pronajímatele, může vydat rozkaz k vyklizení. V něm bývalému nájemníkovi uloží, aby do 15 dnů od doručení vyklidil byt nebo dům a zaplatil náklady řízení – nebo aby do 15 dnů podal takzvaný odpor u soudu.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Ministerstvo spravedlnosti, které novelu navrhlo, argumentuje, že dosavadní obecné nástroje, které má pronajímatel k dispozici, jsou pomalé a nepříliš účinné. Průměrná délka řízení ve věci vyklizení nemovitosti činí v současnosti téměř jeden rok. V Praze, středních Čechách a Brně dokonce v průměru 400 až 450 dní. Pronajímatel pak přichází o zisk z nájemného, přičemž neplatícímu nájemci by dál měl zajišťovat služby spojené s užíváním bytu.

„Obavy ze zdlouhavosti procesu vyklizení a nedobytnosti pohledávek vedou některé vlastníky k tomu, že byt pronajímat vůbec nechtějí, a dále řadu pronajímatelů k tomu, že s nájemci raději uzavírají krátkodobé smlouvy na tři měsíce nebo i kratší. Krátkodobé smlouvy však nepředstavují potřebnou jistotu a stabilitu bydlení pro nájemce, kteří jsou odkázáni na jejich opakované uzavírání,“ připomíná ministerstvo.

„Je zřejmé, že stávající obecné instituty k urychlení civilního procesu nejsou pro účely řízení o vyklizení dostatečné a neumožňují soudům rozhodovat o vyklizení bez zbytečného odkladu tak, aby mohl pronajímatel se svým domem či bytem co nejdříve po skončení nájmu znovu svobodně nakládat,“ argumentuje úřad ve svém návrhu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

3. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

Od července budou moci odběratelé elektřiny požádat o statut zranitelného zákazníka. Nakonec ovšem pomoc státu míří jen k úzké skupině zdravotně znevýhodněných lidí. Navíc novela energetického... celý článek

Jak se zvýší koncesionářské poplatky a proč i bez televizoru? Přehled změn

29. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Jak se zvýší koncesionářské poplatky a proč i bez televizoru? Přehled změn

Pravidla pro poplatky za veřejnoprávní televizi a rozhlas se mají od roku 2025 změnit. Tady jsou odpovědi na nejčastější otázky k návrhu ministerstva kultury.

Porovnání nájemného napříč Českem. Podívejte se na novou cenovou mapu

28. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Porovnání nájemného napříč Českem. Podívejte se na novou cenovou mapu

Ministerstvo financí představilo novou interaktivní mapu, která porovnává tržní ceny nájmů v katastrech napříč celým Českem. Pomoci má určit hlavně výši nájemného v dotovaných bytech... celý článek

Stížností na energošmejdy přibývá. Loví i v restauracích

26. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Stížností na energošmejdy přibývá. Loví i v restauracích

Nepoctivých zprostředkovatelů energií přibývá, varuje Energetický regulační úřad. Může za to hlavně současný pokles cen elektřiny a plynu.

Partners Financial Services