Kdy je úrok lichvou? Soudy a ani vláda v tom nemají jasno

PR článek | rubrika: PR Článek | 20. 8. 2018
Je roční úrok 114 % lichvou? Touto otázkou se zabýval Krajský soud v Ostravě a jeho odpověď zní: „Ne.“ Právník klienta v exekuci se ale brání a poukazuje na porušení legislativy. Nyní se otázka lichvy dostala i do poslanecké sněmovny a zákonodárci rozhodují o tom, zda určit nejvyšší možnou hranici úrokových sazeb, či nikoliv.
Kdy je úrok lichvou? Soudy a ani vláda v tom nemají jasno

Předlužování spotřebitelů má zabránit nový zákon o spotřebitelském úvěru. Ten pročistil nebankovní úvěrový trh, z 55 000 poskytovatelů jich zůstalo jen 85, kteří mají platnou licenci ke sjednávání půjček od České národní banky. Dále pak legislativa uzákonila, že je povinností každého, kdo poskytuje bankovní či nebankovní půjčky, prověřit úvěruschopnost klienta. Pokud tak poskytovatel neučiní, není povinností dlužníka splácet úroky, stačí splatit pouze jistinu.

Dvojí metr? Rozhodnutí ostravského soudu se neshoduje s tím pražským

U ostravského případu, kdy se dlužník dostal kvůli úrokové sazbě 114,6 % do exekuce, ale soud rozhodl, že nebankovní společnost nijak nepochybila a že sazba, která převyšuje tu průměrnou o téměř 100 procentních bodů, není lichvou.

Rozhodnutí se nelíbí právníkovi zastupujícímu klienta v exekuci. Kromě zákona se odkazuje také na rozhodnutí jiných soudů v obdobných případech, kdy lidé v Praze tak vysoké úroky splácet nemuseli a spláceli jen jistinu. Krajský soud v Ostravě se brání a argumentuje smluvní volností, která v České republice platí.

Limity pro úroky by mohly zahnat dlužníky k soukromým věřitelům

Zastropováním úroků se nyní zabývá Ministerstvo financí spolu s neziskovými organizacemi a Ministerstvem spravedlnosti. Podle některých poslanců by měla být stanovena jasná specifika pro rychlé půjčky. Pro maximální možný úrok jsou komunisté i SPD.

TOP 09 ale upozorňuje na to, že omezením bude znemožněno poskytovat krátkodobé půjčky s vysokými úroky licencovaným společnostem, tím pádem se budou lidé v nesnázích obracet na soukromé věřitele, kteří jim půjčí za ještě vyšší sazby. Následné vymáhání peněz pak nebude probíhat exekučním příkazem, nýbrž výhružkami a fyzickým zastrašováním.

V Česku lze sjednat půjčku s úrokem ve výši 114 % i se sazbou 0 %

Na jednu stranu lze v Česku získat půjčku s úrokem 114 %, na druhou stranu některé nebankovní instituce nabízejí bezúročné půjčky, tedy se sazbou 0 %. Avšak ani ty nejsou vždy vhodným řešením dané situace. Před kývnutím na tuto velmi atraktivní nabídku by měl každý dlužník zbystřit. Je nutné si uvědomit, že první půjčku u nového poskytovatele opravdu lze získat zdarma, stačí ale jedna zpožděná splátka a začnou ihned naskakovat úroky z prodlení a vysoké sankce.

Topíte-li se tak v dluzích a řešíte-li těžkou životní situaci, nemusí být bezúročný úvěr tím pravým. Naopak vás může dostat do ještě větších problémů. Lepší variantou tak může být nový splátkový kalendář, refinancovaní drahé půjčky, konsolidace více dluhů nebo odborná pomoc jedné z občanských poraden.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Financial Services