3 tipy, jak ušetřit rodinnému rozpočtu jednou provždy

PR článek | rubrika: PR Článek | 12. 11. 2018
Vycházíte sotva s penězi? Než si koupíte něco nákladnějšího, vždy musíte dobře zvážit, zda to neohrozí váš rodinný rozpočet? O přilepšení či nějakých věcech navíc nemůže být ani řeč? Žít od výplaty k výplatě je z dlouhodobého hlediska velmi stresující, poradíme vám, jak ušetřit rodinnému rozpočtu jednou provždy.
3 tipy, jak ušetřit rodinnému rozpočtu jednou provždy

Chce-li člověk ušetřit, obvykle si vezme papír a tužku a začne si sepisovat všechny své výdaje. Ano, to je dobrý první krok, avšak zvykem bývá začít škrtat výdaje typu jídlo, oblečení, zábava či sport. Ne vždy vám ale tyto kroky pomohou ušetřit z rodinného rozpočtu dostatečnou sumu. Zapotřebí je zaostřit na to, odkud vám peníze utíkají.

1. Máte dluhy? Konsolidujte je, nebo refinancujte.

Splácíte hypotéku, spotřebitelský úvěr, kontokorent a občas využijete i výhod kreditní karty? Pak vám nejspíš velká část příjmů padne na úhradu splátek. Víte ale, že i úvěry jde zlevnit? Pokud se trápíte s více půjčkami, vsaďte na jejich sloučení. Konsolidace půjček vám zajistí:

  • jednu měsíční splátku,
  • jedny poplatky,
  • výhodnější úrokovou sazbu
  • nové podmínky pro splácení.

Díky konsolidaci můžete ušetřit tisíce korun ročně. Ušetřená suma vašemu rodinnému rozpočtu jistě pomůže. Konsolidovat je nutné vždy alespoň dvě půjčky, jestliže ale splácíte jednu, u které vám podmínky už nevyhovují tolik jako na začátku, pak i na tomto jednom dluhu lze refinancováním ušetřit.

2. Minimalizujte poplatky a maximalizujte výnosy

Platíte za běžný účet? Banka vám účtuje nejen za správu, ale i výpisy z účtu, výběry peněz a za platební transakce? Ano, i s takovými poskytovateli se lze stále setkat. Vy byste od nich ale měli dát co nejrychleji ruce pryč. Na bankovním trhu je celá řada osobních kont, za která nezaplatíte ani korunu.

Horší je to se spořicími produkty. U těch si banky moc nekonkurují a všechny do jedné nabízí mizerné zhodnocení. Přesto se ale vyplatí pouvažovat o tom, jaké spoření zvolit. Nemáte-li peněz nazbyt, pak můžete začít spořicím účtem, který je možné sjednat zdarma k běžnému účtu. Na spořicím účtu sice nezbohatnete, ale naučíte se peníze odkládat a tvořit tak potřebnou finanční rezervu.

3. Změna je život. Nebraňte se levnějšímu dodavateli

Při představě, že změníte dodavatele energií či mobilních služeb, vám vstávají hrůzou chlupy na těle? Nebojte, změna dodavatele plynu a elektřiny nemusí být vůbec náročná a můžete díky ní ušetřit tisíce korun ročně. Ceny energií se velmi liší, a tak zatímco někde vám bude stačit platit zálohu za elektřinu ve výši 600 Kč, jinde zaplatíte 800 Kč.

Zapotřebí je si sednout k počítači, v online kalkulačce si propočítat spotřebu a oslovit nového dodavatele. Poté už půjde vše jak po másle. Nová společnost vám dá jasné instrukce, jak postupovat dál.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Financial Services