5 rad, jak si půjčit peníze chytře a bezpečně

PR článek | rubrika: FINEXPO | 12. 8. 2019
Důvody pro půjčku peněz mohou být různorodé. Ať už se jedná o náhlou potřebu nebo způsob, jak přiblížit nějaký dlouhodobý životní cíl, obezřetnost je vždy na místě. Rozhodli jsme se proto poskytnout všem, kteří si touží půjčit peníze, pár rad, které osvětlí základní úskalí půjček.
5 rad, jak si půjčit peníze chytře a bezpečně

Komerční spolupráce

1. Zvažte, na co si půjčujete

I malá, ale špatně nastavená a extrémně nevýhodná půjčka může skončit kompletní insolvencí a příchodem exekutora. Ne všechny potřeby stojí za to, abychom kvůli nim na sebe uvalili dlouhodobý závazek splácet někomu peníze. Obecně se říká, že to, na co si půjčujeme, by mělo být využíváno déle, než je doba splácení půjčky.

Pokud se tedy rozhodnete si rychle půjčit online na dovolenou v zahraničí a následně budete ve stresu kvůli splátkám až do příštího léta, neproběhla pro vás výhodná transakce. Náhlé finanční potřeby (opravy spotřebičů, nemoc domácího zvířete) předvídat nelze, ale mnoho jiných životních nákladů ano. Pokud si potřebujete půjčit na každou dovolenou, Vánoce nebo začátek školního roku, pak je to znamení vaší špatné schopnosti dlouhodobě plánovat a šetřit.

2. Banka, nebankovní instituce či rodina

Velmi důležitým rozhodnutím je, od koho si půjčíte. V případě rodiny nebo blízkých se většinou vyhnete příliš velkým úrokům, ale zároveň riskujete dlouhodobé narušení důležitých vztahů. Nejlepší je obrátit se na banku, dlouhodobě stabilní finanční instituci, která podléhá mnoha kontrolám. Nebankovní půjčka může být dobrou alternativou, ale pouze tehdy, pokud se jedná o solidní společnost, která není ochotná půjčovat lidem v situaci, kdy je půjčka dostane do hlubších potíží.

3. Smlouvě je potřeba dokonale rozumět

Nepodepisujte nic, čemu na sto procent nerozumíte a co vám instituce, od které si půjčujete, není ochotná vysvětlit. Příliš dlouhé smlouvy plné žargonu a nejasností bez vysvětlení jsou znakem nesolidního jednán. Míra, do které je instituce ochotná vám vyjít vstříc v porozumění jejich podmínek, většinou odráží i přístup k zákazníkům v průběhu splácení.

4. Ověřte si, kolik skutečně zaplatíte

Samotná výše úroku nestačí k tomu, abyste si udělali kompletní představu o tom, kolik vás půjčka bude stát. Mnohem lepším nástrojem je RPSN neboli roční procentní sazba nákladů. Do ní se započítávají nejenom úroky, ale i nejrůznější poplatky spojené se zřízením půjčky. Pokud si půjčujete od někoho, kdo se RPSN snaží ve smlouvě někde hluboko zahrabat, pak jste sáhli po špatném poskytovateli půjček.

5. Nedůvěřujte a prověřujte

Při výběru půjčky dnes naštěstí nemusíte spoléhat pouze na informace od samotných institucí. Výborný nástroj je kalkulačka půjček, která vám pomůže porovnat nejrůznější nabídky. Také si na internetu vyhledejte zkušenosti ostatních klientů, které napoví, jak se s vámi bude jednat.

Pro více informací o půjčkách navštivte https://www.pujcka.co/nebankovni-pujcky.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

17. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Partners Financial Services