Úvěry splácíme líp. Dlužníků je méně i v problémových krajích

jih | rubrika: Aktuality | 30. 8. 2019

Počet lidí, kteří nesplácí úvěry, v Česku výrazně klesá. Další dobrou zprávou je, že se to týká hodně i regionů, kde bývají problémy se splácením největší.

Počet lidí, kteří nespláceli své půjčky určené na spotřebu, se například na Karlovarsku meziročně snížil o 26 % a v Jihočeském kraji o 25 %. Počet lidí, kteří řádně nespláceli hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, se snížil nejvíce na Liberecku, a to o 23 %. Následoval Karlovarský kraj a Ústecký kraj, kde pokles činil 21 %. Ukazují to statistiky Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

„Počet lidí, kteří řádně nespláceli své krátkodobé úvěry, se na konci druhého čtvrtletí ve všech krajích s výjimkou Prahy meziročně snížil více než o pětinu. I když v posledních několika letech dlouhodobě sledujeme pokles počtu lidí v problémech se splácením a také pokles celkové nesplácené částky, takto rychlý pokles počtu nesplácejících klientů jsme u úvěrů na spotřebu dosud nezaznamenali,“ říká Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací.

Mapa: Podíl lidí s nesplácenými dluhy na celkové populaci.

Mapa: Podíl lidí s nesplácenými dluhy na celkové populaci. Oranžové jsou úvěry na bydlení, modré jsou na spotřebu.

Za ohrožený dluh je finančními institucemi považován takový dluh, u kterého nebyly zaplaceny tři po sobě následující řádné splátky úvěru nebo který byl zesplatněn. Jako krátkodobé úvěry jsou definovány všechny úvěry, které ze své definice nejsou určeny na bydlení.

I o čtvrtinu méně

Počet lidí, kteří nespláceli své krátkodobé dluhy, klesl v Karlovarském kraji o 26 %, v Jihočeském kraji o 25 % a v Ústeckém kraji a na Vysočině o 24 %. V ostatních krajích se s výjimkou Prahy, kde šlo o 18 %, pohyboval okolo 22 %.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Zatímco Vysočina a Jihočeský kraj patří ke krajům, ve kterých lidé své krátkodobé úvěry dlouhodobě splácí téměř nejlépe z celé České republiky, Karlovarsko a Ústecko dlouhodobě patří k nejohroženějším krajům z pohledu schopnosti lidí splácet krátkodobé úvěry.

V Ústeckém kraji je na konci druhého čtvrtletí řádně nesplácelo 12,4 % klientů (oproti 16 % před rokem) a v Karlovarském kraji 11,6 % (oproti 15,4 % před rokem). Nejlépe své krátkodobé úvěry splácejí Pražané, mezi kterými je 6,5 % lidí s ohroženým dluhem. Následují obyvatelé Zlínského kraje, kde jde o 7 % klientů.

Problémových hypoték ubývá

Na konci druhého čtvrtletí 2019 se také dále snížil počet lidí, kteří nezvládali splácet své hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. Pokles počtu nesplácejících klientů byl však v jednotlivých regionech rozdílný.

V Libereckém kraji se jejich počet meziročně snížil o 23 %, na Karlovarsku a Ústecku potom o 21 %. Naopak v Praze se počet nesplácejících klientů snížil pouze o 12 % a v Olomouckém kraji o 15 %. V celé ČR se počet lidí, kteří nesplácejí své dluhy na bydlení, snížil v průměru o 18 %.

Tip: Online půjčka za pár minut není online. A počkáte si tři dny, ukázal test

„Počet lidí, kteří nesplácejí své úvěry na bydlení, se v Praze v posledním roce dostal pod hranici jednoho procenta. Výrazné snižování počtu těchto lidí v dalších regionech přitom ukazuje, že pozitivní důsledky dlouhodobého ekonomického růstu se neomezují pouze na Prahu a okolí, ale jsou patrné ve všech krajích,“ říká Lenka Novotná, výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací.

V celé České republice nesplácí své úvěry na bydlení v průměru 1,7 % klientů. Na Karlovarsku jde o 2,8 %, na Ústecku o 2,7 % klientů a v Moravskoslezském kraji 2 %. Naopak v Praze jde o 0,9 % a ve Středočeském kraji o 1,4 %. Ostatních krajů se tento údaj pohybuje poblíž republikového průměru.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Financial Services