Kontokorent, kreditní karta a spotřebitelský úvěr. Kdy sáhnout po té či oné půjčce?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 30. 9. 2019
Potřebujete si půjčit? Tak si půjčte. Na finančním trhu je nespočet úvěrových produktů, které vám pomohou financovat téměř cokoliv. Je ale skutečně z čeho vybírat i tehdy, když potřebujete jen několik málo tisíc korun, a to ne od nebankovních společností?
Kontokorent, kreditní karta a spotřebitelský úvěr. Kdy sáhnout po té či oné půjčce?

Komerční spolupráce

Na drobné půjčky jsou nebankovní poskytovatelé machři, nabízí jich nespočet, avšak ani v bance se nemusíte zadlužit jen kvůli milionovému úvěru. Několikatisícovou půjčku můžete získat díky kontokorentu, kreditní kartě nebo spotřebitelskému úvěru.

S kontokorentem můžete jít na svém účtu do minusu

Kontokorent je úvěrovým produktem, který je sjednáván k běžnému účtu. Díky tomuto doplňku lze vybírat peníze z osobního konta i tehdy, když na něm chybí hotovost. Znamená to tedy, že banka klientovi umožní čerpat finanční prostředky do minusu.

Kontokorent je revolvingovým úvěrem, je tedy možné ho využít kdykoliv a opakovaně. S bankou je nutné si domluvit, o kolik lze překročit nulový zůstatek na účtu a za jak dlouho je zapotřebí peníze splatit, obvykle je nutné účet dorovnat do nuly alespoň jednou za půl roku, popřípadě za rok.

S kreditkou si půjčíte peníze zadarmo

S kreditní kartou můžete platit v obchodech, na internetu, a dokonce s ní můžete i vybírat hotovost z bankomatu. Podstatné je ale vědět, že peníze, které z kreditky čerpáte, jsou banky. Ta vám stejně jako u kontokorentu opět poskytne revolvingový úvěr.

U kreditní karty je ale nutné půjčené peníze vrátit v bezúročném období, kdy za ně nezaplatíte nic navíc, pokud tak neučiníte, začnou naskakovat velmi vysoké úroky. Využít kreditní kartu by proto měli pouze klienti pyšnící se skvělou platební morálkou.

Za nižší úrok u půjčky zaplatíte náročnější byrokracií

Na rozdíl od dvou předešlých produktů je spotřebitelská půjčka sjednávána pouze na jedno období, jakmile ji vyčerpáte, je nutné ji v předem smluvené době splatit, a poté už nelze znovu půjčku využívat, jedině o ni znovu zažádat.

Na rozdíl od úvěru z kreditní karty pro spotřebitelskou půjčku neplatí žádné bezúročné období, úrok za výpůjčku vás tak nemine. Na druhou stranu oproti kontokorentu je úrok u spotřebitelských půjček mnohem nižší, avšak daní za výhodnější podmínky je náročnější schvalovací proces.

Kdy sáhnout po kontokorentu, kreditce nebo půjčce?

V rámci všech zmíněných úvěrových produktů lze získat půjčku i v řádech desítek tisíc korun. O půjčené sumě ale vždy rozhodují příjmy žadatele.

Zatímco kontokorent může sloužit jako dobrá finanční rezerva pro nenadálé výdaje, kreditní kartu je lepší sjednávat pro její výhody a nevyužívat ji primárně v situacích, kdy vám dochází finanční prostředky. Spotřebitelská půjčka by zas měla sloužit k financování větších účelů typu oprava vozidla, koupě nového kotle nebo modernizace domácího vybavení.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

17. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Partners Financial Services