Polovina Čechů našla pod stromečkem obálku s penězi. Jak s nimi naloží?

Finexpo | rubrika: FINEXPO | 13. 1. 2020
Většina Čechů si na Štědrý večer rozbalila kosmetiku a oblečení. Tak jako každý rok byla ale běžným dárkem i obálka s penězi. Kolik v ní nejčastěji bylo a jak s darovanými financemi lidé naložili?
Polovina Čechů našla pod stromečkem obálku s penězi. Jak s nimi naloží?

Komerční spolupráce

Peníze jsou vděčným dárkem, alespoň si to mnozí Češi myslí, a to jak ti, kteří jimi obdarovávají, tak i ti, kteří je dostávají. Podle průzkumu banky Air Bank peníze pod stromečkem našlo 56 % respondentů, zmiňovanou kosmetiku 73 % a oblečení 72 %. Zatímco s kosmetikou a oblečením můžete šlápnout vedle, s penězi se vám to nejspíš nestane. Hotovostí v obálce se vyhnete vymýšlení a shánění dárků a zajistíte spokojenost na obou stranách, dárce nerozbalí nic, co by si nepřál.

Lidé si nadělují tisíce, některým ale na nadité obálky chybí peníze

Češi k Vánocům ale nedávají jen pár drobných, nejčastěji svým blízkým nadělují částku v rozmezí 1000 až 2000 Kč, výjimkou není ani pětitisícový dar, který pod stromečkem potěšil zhruba 16 % populace. V průměru si Češi nadělují 3300 Kč.

Pokud už se člověk rozhodne darovat peníze, nedává je jen jednomu, ale rovnou hned několika blízkým. Suma se tudíž násobí a dostává se mnohdy k částce, která v rodinném rozpočtu chybí. Není divu, že nejen kvůli hmotným dárkům se někteří rozhodnou pro bankovní či nebankovní půjčku, úvěru na Vánoce se Češi nebojí.

U finančních darů ale není možné využít často lákavé úvěrové produkty nabízené v obchodech a pasé je i před Vánoci oblíbený nákup na splátky. Pro toho, kdo chce své blízké obdarovat penězi, které nemá k dispozici, je tak jediným řešením půjčka. Ta se sice stává čím dál populárnější formou financování vánočních dárků a i letos byla lidmi hojně využívána, vždy by ale měla být sjednávána s velkou rozvahou.

Kolik Čechů peníze z Vánoc uspoří a kolik utratí?

Peníze pod stromečkem mohou velmi potěšit, především pak ty, kteří šetří na určitou věc a nechtějí si kvůli ní brát úvěr. Bohužel ne všichni ale tak učiní. Zhruba 13 % dotázaných peníze uloží na dlouhodobé spoření, 21 % Čechů dárek přidá ke svým financím a pořídí si hodnotnější dárek, 13 % respondentů pak peníze utratí v povánočních výprodejích a 11 % je využije k nákupu toho, co jim pod stromečkem chybělo.

Zhruba 20 % Čechů získané finance přidá do peněženky a nakládá s nimi klasicky jako se svými penězi, utratí je pak v rámci běžného spotřebního nakupování, pětina dotázaných ještě netuší, jak s dárkem naloží.

Obálka s penězi je léty ověřeným dárkem, který nejčastěji darují rodiče a prarodiče svým dětem či vnoučatům. Jim finance pomáhají ke svobodě a nezávislosti, otázkou ale zůstává, jak dlouho.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Spotřebitelské úvěry v bankách zlevnily pod osm procent

8. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Spotřebitelské úvěry v bankách zlevnily pod osm procent

Průměrná sazba nových spotřebitelských úvěrů od tuzemských bank klesla v červenci na 7,77 procenta, což je o víc než půl procentního bodu méně než v předchozím měsíci. Ukazuje to Broker... celý článek

Kdy zlevní hypotéky? První banka výrazně snížila úroky

7. 8. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kdy zlevní hypotéky? První banka výrazně snížila úroky

Česká národní banka sice na začátku srpna opět snížila základní úrokovou sazbu (tentokrát o 0,25 procentního bodu na 4,5 procenta), většina bank ale se snížením úroků u hypoték zatím... celý článek

ČNB znovu snižuje úroky. Klesnou na spoření i půjčkách

1. 8. 2024 | Petr Kučera

ČNB znovu snižuje úroky. Klesnou na spoření i půjčkách

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 2. srpnem. 

Změny v osobním bankrotu jsou tu. Oddlužení bude kratší

24. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Změny v osobním bankrotu jsou tu. Oddlužení bude kratší

Novela insolvenčního zákona zkracuje dobu oddlužení z pěti na tři roky. Současně však zpřísňuje některá pravidla, což zhorší podmínky pro starobní a invalidní důchodce.

Dostupnost a rychlost úvěru bývá pro podnikatele rozhodující

24. 7. 2024 | Hynek Just

Dostupnost a rychlost úvěru bývá pro podnikatele rozhodující

Pro podnikatele bývá stěžejní, jak rychle peníze dostane. „Potřebuje například využít včas obchodní příležitost nebo překlenout dočasný výpadek v cash-flow. Neřeší desetiny nebo setiny... celý článek

Partners Financial Services