Půjčky nebankovních společností nejsou jen pro lidi s dluhy

PR článek | rubrika: FINEXPO | 21. 9. 2021
Nebankovní půjčky. Někteří je jednoznačně zavrhují, pro jiné představují jedinou naději, jak získat úvěr. Jsou nebankovní půjčky skutečně tak špatné, že si je sjednávají jen lidé v nouzi, bez příjmů a bez jakékoliv finanční gramotnosti?
Půjčky nebankovních společností nejsou jen pro lidi s dluhy

Zdroj: DotFox

Komerční spolupráce

O nebankovních půjčkách se říkávalo, že jsou drahé, plné skrytých poplatků a neférové a že kvůli nepoctivým podmínkám si je sjednávají pouze lidé ve finanční tísni. Tento názor na ně mají někteří zažitý dodnes, a to i přesto, že se mnohé změnilo.

Díky novelizaci zákona o spotřebitelském úvěru nebankovní půjčka už dávno není cestou do dluhového pekla. Podmínky úvěrů se sjednotily pro všechny poskytovatele, ten, kdo chce nabízet půjčky s nepoctivým záměrem, nezíská od České národní banky (ČNB) licenci. Z dřívějších zhruba 50 tisíc subjektů je tak nyní na úvěrovém trhu jen několik desítek institucí.

Nebankovní půjčka může být lepším řešením než bankovní úvěr

Díky ČNB dnes už nebankovní půjčky nejsou rizikové, naopak staly se slušnou konkurencí pro bankovní produkty, a v něčem je dokonce i předčily. Nad bankovními půjčkami často vedou v benevolenci podmínek, v rychlosti vyřízení a ve flexibilitě půjčované sumy. Především pak méně byrokracie je hlavním tahákem, který do nebankovního světa přilákal i klienty s pravidelným příjmem a s rozplánovaným rozpočtem.

Naopak lidem bez peněz dnes už ani nebankovní poskytovatelé nepomohou. Jejich povinností je totiž důkladně prověřit bonitu klienta, pokud by se dlužník dostal do problémů se splácením a zjistilo by se, že společnost při sjednávání pochybila, přišla by o výnosy v podobě úroků. Je tedy jasné, že žadatel bez příjmu se zápisem v registrech dlužníků bude mít dveře zavřené ve všech peněžních ústavech.

Nulový úrok, hmotný dárek, sleva na nákup, i to můžete získat k úvěru navíc

Dříve se nebankovní půjčky odlišovaly od těch bankovních mnohdy až velkou jednoduchostí, téměř pro každého bylo snadné se zadlužit. Dnes se museli poskytovatelé přizpůsobit úvěrovému trhu a sjednotit podmínky, i přesto ale nebankovní společnosti přichází s atraktivními novinkami, které lákají širokou škálu klientů.

Nemožné proto není získat například první půjčku zdarma, bonusy v podobě hmotných dárků nebo slevy na běžné nákupy. Ty nabízí třeba Tesco půjčka, v rámci které dostanete za včasné splácení každý měsíc 100 Clubcard bodů. Více informací nejen o Clubcard bodech, ale i o dalších doplňkových službách k úvěru můžete najít zde.

Navíc nebankovní půjčky jsou v mnoha případech poskytovány bez zbytečných poplatků, pozor však dejte na to, že některé společnosti si to vyberou na úrocích. Jiné zas vsází na obrácenou metodu, kdy půjčku poskytují s nulovým úrokem, ale díky RPSN zjistíte, že poplatky za sjednání a vedení úvěru nejsou zrovna zanedbatelné. I proto je důležité porovnávat úrokovou sazbu a RPSN současně, jedná se o základní úvěrové parametry, které napoví o výhodnosti půjčky.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

17. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Partners Financial Services