Úvěry Sberbank má koupit Česká spořitelna

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 14. 10. 2022 07:15 aktualizováno 14. 10. 2022 07:40
Úvěry Sberbank má koupit Česká spořitelna

Zdroj: Jana Divinová

Úvěry zkrachovalé Sberbank CZ by měla koupit Česká spořitelna. Insolvenční správkyně Jiřína Lužová dnes oznámila, že o kupní smlouvě na prodej úvěrového portfolia bude jednat exkluzivně právě s Českou spořitelnou.

Věřitelský výbor schválil nabídku na odkoupení úvěrového portfolia v nominální hodnotě 47,7 miliardy korun, která byla vybrána z došlých nabídek jako nejvýhodnější. Souhlas věřitelského výboru znamená, že insolvenční správkyně může pokračovat v prodeji. S transakcí musí ještě souhlasit i soud, Česká národní banka a Úřad pro hospodářskou soutěž.

Pokud půjde vše hladce, stanou se klienti, kteří od Sberbank mají úvěr a řádně ho splácejí, začátkem prosince klienty České spořitelny. Díky tomu opět dosáhnou na služby, které jim Sberbank v insolvenci a bez licence už nemůže nabídnout – například možnost úpravy splátkového kalendáře, pokud by se kvůli zhoršené ekonomické situaci dostali do potíží se splátkami.

„Česká spořitelna nabídla cenu, která by společně s dostupnou hotovostí a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ měla dostačovat k 100% uspokojení věřitelů v první skupině (pohledávky Garančního systému finančního trhu, tedy fondu pojištění vkladů – pozn. red.), 100% uspokojení věřitelů v druhé skupině (fyzické osoby, malé a střední podniky – pozn. red.) a s velkou pravděpodobností k více než 90% uspokojení věřitelů ve třetí skupině (krajů, obcí a velkých společností),“ dodává insolvenční správkyně. Nabídnutou kupní cenu nezveřejnila.

Komu patří

Zdroj: Shutterstock

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkali někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

„Celý proces prodeje a následné migrace dobrých aktiv novému kupci bych ráda uskutečnila začátkem letošního prosince,“ řekla Lužová v nedávném rozhovoru pro Peníze.cz.

Celkově jde o víc než 43 tisíc úvěrů pro 659 firem, 3184 menších podnikatelů a 31 588 retailových klientů. Z toho hypotéky má 13 322 klientů a spotřebitelské úvěry 20 277.

„Potvrzuji, že jsme závaznou nabídku na koupi úvěrového portfolia Sberbank podali a pokračujeme v jednání. Další informace v tuto chvíli nebudeme poskytovat,“ říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Pro klienty Sberbank se v současné chvíli nic nemění, zdůrazňuje. Klienti s úvěrem od Sberbank by podle něj měli vyčkat do ukončení prodejního procesu, a zatím se neobracet na Českou spořitelnu.

Insolvenční správkyně se snaží o rychlý prodej. Platební morálka dlužníků se zhoršuje a Sberbank CZ také hrozí, že po 12. prosinci už nebude mít kvůli americkým sankcím přístup do svého hlavního bankovního systému a dalších nepostradatelných systémů. Výjimka OFAC (amerického úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv) z amerických sankcí na využívání IT systémů Sberbank CZ totiž platí jen do 12. prosince a podle Lužové není jisté, zda by došlo k jejímu prodloužení. Bez funkčních IT systémů je dokončení prodeje obtížné.

„Prodej může být úspěšně dokončen pouze za předpokladu, že přestane napadání proběhlé schůze věřitelů a nedojde k rozporování samotného procesu prodeje. Jedině tehdy lze očekávat úspěšné vypořádání prodeje v první polovině roku 2023 a výplatu věřitelů v druhé polovině roku 2023,“ upozorňuje insolvenční správkyně.

Zbytek úvěrového portfolia v nominální hodnotě asi tři miliardy korun, který tvoří horší úvěry, bude nadále spravovat Sberbank CZ, a.s. v likvidaci. Jeho prodeji chce Lužová spustit v příštím roce. „Předpokládám, že v tomto nabídkovém řízení už oslovíme nejen banky, ale i nebankovní společnosti,“ řekla už dříve Lužová.


Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Financial Services