Přechod klientů Sberbank do České spořitelny má začít na jaře

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 16. 12. 2022
Přechod klientů Sberbank do České spořitelny má začít na jaře

Zdroj: Jana Divinová

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová dnes podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji úvěrového portfolia Sberbank CZ v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 miliardy korun.

S prodejem už souhlasil věřitelský výbor, Česká národní banka, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a v úterý 13. prosince vše stvrdil svým souhlasem také insolvenční soud.

Dnes podepsaná kupní smlouva navazuje na smlouvu o smlouvě budoucí ze 7. listopadu. Minulý pátek pak americký OFAC (úřad pro kontrolu zahraničních aktiv) prodloužil výjimku pro Sberbank CZ ze sankcí proti ruským subjektům. Pokud by výjimka z amerických sankcí na využívání IT systémů skončila, hrozilo by podle insolvenční správkyně, že Sberbank CZ už nebude mít přístup do svého hlavního bankovního systému a dalších nepostradatelných systémů.

Kupní smlouva s Českou spořitelnou bude po dnešním podpisu zveřejněna v insolvenčním rejstříku a tím započne tříměsíční lhůta, ve které mohou věřitelé Sberbank CZ napadnout platnost kupní smlouvy. „Po uplynutí tříměsíční lhůty může být transakce vypořádána a peníze za prodej úvěrového portfolia uhrazeny. Kupní cena tedy bude v případě hladkého průběhu bez námitek věřitelů uhrazena na konci března 2023 a já pevně věřím, že převládne odpovědný přístup a zdravý rozum a nikdo nebude tento prodej napadat. Po úhradě kupní ceny bude zahájena migrace klientů Sberbank CZ do portfolia České spořitelny,“ upřesňuje Lužová.

„V případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině příštího roku je předpoklad, že dojde k vypořádání věřitelů formou částečného rozvrhu v druhé polovině roku 2023. Částečný rozvrh je ze zákona možné provést, pokud to umožňuje stav majetkové podstaty, což by mělo splnit vypořádání obchodu s Českou spořitelnou. Celkový rozvrh bude možné učinit až na konci insolvenčního řízení po vyhotovení konečné zprávy,“ dodává Lužová.

Kupní cena vychází z nabídkového řízení, kterého se zúčastnilo několik zájemců. „Nabídka České spořitelny společně s dostupnou hotovostí a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ by měla dostačovat k 100% uspokojení věřitelů v první skupině (Garanční systém finančního trhu – fond pojištění vkladů), 100% uspokojení věřitelů v druhé skupině (fyzické osoby a malé a střední firmy) a s velkou pravděpodobností k více než 90% uspokojení věřitelů ve třetí skupině (kraje, města, obce a velké společnosti),“ říká insolvenční správkyně.

Pro úvěrové klienty Sberbank CZ se zatím stále nic nemění. Až do úspěšného vypořádání prodeje jsou nadále povinni splácet své závazky jako doposud na účty vedené u Sberbank CZ a řešit své klientské záležitosti se Sberbank CZ.

Zbytek úvěrového portfolia a ostatní aktiva Sberbank CZ, která nejsou součástí kupní smlouvy uzavřené s Českou spořitelnou, plánuje insolvenční správkyně nabídnout na začátku roku 2023 ostatním bankám i nebankovním společnostem.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, nebo potřebujete novou.

  • Chci si půjčit
  • Chci konsolidaci
  • Chci rychlou půjčku

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Financial Services