Ošetřovné stoupne i zpětně. Jenom ANO říká ne

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 3. 2021 | 4 komentáře
Ošetřovné stoupne i zpětně. Jenom ANO říká ne

Zdroj: Shutterstock

Ošetřovné při zavřené škole nebo školce se zvýší na 70 na 80 procent takzvaného redukovaného výdělku, a to zpětně od začátku letošního března. Shodují se na tom poslanci všech stran s výjimkou hnutí ANO.

Poslanecký návrh podpořila i vláda, přestože původní plán ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) ministři z hnutí ANO odmítali. Poslanci by o zvýšení měli definitivně rozhodnout v příštím týdnu. Bez ohledu na to, kdy začne platit, návrh počítá se zpětnou účinností od 1. března. Doplatek by lidé dostali automaticky bez speciální žádosti.

Výše ošetřovného se tak s největší pravděpodobností vrátí na stejnou úroveň jako od začátku loňského dubna do konce loňského června.

Loni na jaře dosáhli na ošetřovné výjimečně i rodiče školáků až do 13 let věku místo standardních 10 let. Na podzim však zvýšení věkového stropu většina poslanců nepodpořila a zřejmě neprojde ani tentokrát. Bez ohledu na věk mají od letošního března dostávat ošetřovné i rodiče dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, konkrétně se závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem.

Zatím není jisté, zda se úměrně tomu zvýší i obdoba ošetřovného pro OSVČ. Podnikatelé letos mohou dostat 400 korun na den. Od února však nemohou za stejný den čerpat zároveň ošetřovné a kompenzační bonus, což je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka důsledkem zvýšení bonusu z 500 až na 1000 korun denně.


Nejlevnější byty v Česku

Bydlení v Česku prudce zdražuje, přesto se dá koupit i byt 2+1 za 200 tisíc nebo 3+1 za méně než půl milionu. Jak vypadají a kde se nacházejí nejlevnější byty? Pro ilustraci jsme vybrali několik nabídek.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

A tohle už jste četli?

Na poště si nově zažádáte o dávky. Zatím jen někde a o některé

30. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Na poště si nově zažádáte o dávky. Zatím jen někde a o některé

Úřad práce a Česká pošta spouští od června pilotní projekt, díky kterému budou moci lidé podat žádost o vybrané sociální dávky na 51 pobočkách České pošty. 

Nedostatek míst ve školkách mají řešit sousedské skupiny. Vláda je pro

22. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Nedostatek míst ve školkách mají řešit sousedské skupiny. Vláda je pro

Novela zákona o dětských skupinách usnadní vznik dětských skupin. Zavádí u nás také sousedské skupiny po vzoru německých Tagesmutter. Jak má nové rodičovské hlídání fungovat?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Partners Financial Services