sociální a zdravotní pojištění

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, kolik budu platit sociální a zdravotní pojištění, aspoň přibližně. Je mi 28 a jsem částečně invalidní důchodce, chtěl bych začít podnikat. Chtěl bych vědět, kolik bych při podnikání platil soc. a zdrav. pojištění. Případně bych byl vděčný za radu, kde to najdu případně jak se to dá zjistit. Předem děkuji za odpověď Ondra

Dotaz poslal/a: ondy, 19. 03. 2010 01:29

Dobrý den. Jelikož pobíráte částečný invalidní důchod, bude Vaše samostatná výdělečná činnost posuzována jako vedlejší činnost.

Zálohu na zdravotní pojištění tak platit nebudete, doplatek na zdravotní pojištění bude vyčíslen na základě Přehledu o příjmech a výdajích (lhůta pro podání je zjednodušeně měsíc po termínu pro podání daňového přiznání, tj. 30.4. následujícího roku). Po podání Přehledu na zdravotní pojišťovnu Vám bude případně stanovena záloha další zdaňovací období. Výše pojistného pro zdravotní pojištění osob samostatně výdělečně činných činí 13,5 % z vyměřovacího základu, který tvoří 50 % příjmů z podnikání po odpočtu výdajů.

Minimální záloha u sociálního pojištění pro rok 2010 je stanovena ve výši 693 Kč. Tato záloha je vždy splatná od 1. do 20. dne měsíce, pro který je záloha placena. I u sociálního pojištění je povinnost podat Přehled o příjmech a výdajích, ve kterém dojde k vyúčtování záloh (ve stejném termínu viz výše). Z tohoto Přehledu vyjde přeplatek nebo nedoplatek na sociálním pojištění a bude stanovena dle příjmů nová výše záloh na další rok. U osob samostatně výdělečně činných pojistné na důchodové pojištění a státní politiku zaměstnanosti činí 29,2 % a pojistné na nemocenské pojištění 1,4 %. Účast na nemocenském pojištění je dobrovolná. OSVČ si vyměřovací základ určuje v rozmezí mezi svým minimálním vyměřovacím základem, který je 50 % daňového základu, a mezi maximálním vyměřovacím základem, který pro rok 2010 činí 1 707 048 Kč.

Jen pro připomenutí, po zahájení samostatné výdělečné činnosti máte povinnost tuto skutečnost nahlásit do osmi dnů na správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu.

Fučík & partneři, s.r.o., Kateřina Hrůzová - daňový poradce, manažer oddělení mezd a zdanění fyzických osob, 23. 03. 2010 01:02

Související články na téma sociální pojištění, zdravotní pojištění

Jak jsem vyžral státní pokladnu

18. 11. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Jak jsem vyžral státní pokladnu

Takový nenápadný kluk ze střední třídy, a jak nás už stačil zadlužit! Omlouvá ho snad jen to, že to bude splácet do smrti smrťoucí.

Nový zákoník práce schválen. Co nás čeká a nemine?

11. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Nový zákoník práce schválen. Co nás čeká a nemine?

Poslanci měli minulý týden pohotovost. Zasedali a jednali, až se z nich kouřilo. Jen produktivita práce nestála za moc. Opozice se maratonem obstrukcí snažila bránit reformám, které stejně zvrátit nemohla. Koalice nakonec protlačila všechny. Jednou z nich je novela zákoníku práce. Co přináší?

Pro koho mají být výhodné zaměstnanecké výhody? Snad ne pro zaměstnance?!

10. 11. 2011 | Václav Valášek | 23 komentářů

Pro koho mají být výhodné zaměstnanecké výhody? Snad ne pro zaměstnance?!

Dva se smějou a třetí to platí! V minulém článku jsem na skutečném případu ukázal, jak to dopadne, když zaměstnavatel se zprostředkovatelem finančních produktů vymyslí takové zaměstnanecké benefity, které se vyplatí zejména jim, ne zaměstnanci. Sklidil jsem za to, jak se říká, „palbu kritiky“.

Reformy schváleny: Spočítejte si, kde všude sáhnete hlouběji do kapsy

7. 11. 2011 | Martin Vlnas | 16 komentářů

Reformy schváleny: Spočítejte si, kde všude sáhnete hlouběji do kapsy

Po desítkách hodin obstrukcí stačilo 35 minut. Všechny reformní zákony vrácené senátem se koalici podařilo prosadit v původním znění. Teď je na řadě prezident. Poslední slovo ale bude mít pravděpodobně Ústavní soud. Na jaké klíčové změny se můžeme „těšit“?

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

7. 11. 2011 | Michal Chleboun | 5 komentářů

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

Možná jste se právě teď rozhodli, že se stanete svým pánem. To je jeden z důvodů, proč se lidé vrhají pro podnikání a zejména v začátcích se stávají otroky vlastních snů, představ a myšlenek. Ale ať už jsou vaše očekávání od samostatné činnosti jakákoli, se všemi těmi miliony lidí, již se stali úspěšnými, máte leccos společného. Oproti tomu máte leccos společného i se dalšími miliony až desetimiliony jiných, kterým se v podnikání nevedlo. Nezoufejte, protože všechno od této chvíle bude vlastně záležet jen na vás!

Koalice reformy odkládá, neumí se domluvit

6. 11. 2011 | Jan Němec

Koalice reformy odkládá, neumí se domluvit

Koalice míří k ročnímu odkladu daňové a penzijní reformy, ale klíčové kroky Nečasovy vlády zřejmě navíc – oproti momentální podobě doznají změn.

Zaměstnanecké benefity. O kolik vás připraví?

3. 11. 2011 | Václav Valášek | 19 komentářů

Zaměstnanecké benefity. O kolik vás připraví?

Ne, titulek je v pořádku. Příspěvky zaměstnavatele vážně nejsou vždycky k dobrému. Finanční terorista dokáže dobré úmysly proměnit obratem ruky ve zbraň hromadného ničení úspor. Držte se, další příběh přímo z terénu je tu. A tentokrát jde o miliony.

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

23. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

Penzijní reforma se probojovává z vlády přes sněmovnou do senátu. Pomůžou však plánované změny, abychom v důchodu netřeli jen bídu s nouzí? Ptali jsme se ekonoma Jana Procházky, politologa Jiřího Pehe, právničky Kláry Samkové a dalších zajímavých osobností.

V roce 2050 bude každý druhý Čech v důchodu. A stát se nepostará!

19. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 52 komentářů

V roce 2050 bude každý druhý Čech v důchodu. A stát se nepostará!

Ač neradi, začínají Češi otevírat oči. A vidí, že státní důchod není zárukou důstojně prožitého stáří. Co je potřeba udělat teď, abyste v penzi nemuseli počítat, jak vyžít s pouhou almužnou?

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

19. 9. 2011 | Jan Traxler | 42 komentářů

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

Návod k pochopení první výplatní pásky

16. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Návod k pochopení první výplatní pásky

Kolik je v září a říjnu na stromech červených jablek, tolik čerstvých absolventů, podobně rudých vzteky, máchá tou dobou úplně první výplatní páskou: „To snad ne! Člověk měsíc dře jak blbec a půlku pak narve do krku těm, co nehnou zadkem!“ Není to krádež. Jen začátek splátek za mastnou investici.

Kdo odmítne veřejné práce, přijde o podporu. Schváleno

11. 9. 2011 | Petr Kučera | 24 komentářů

Kdo odmítne veřejné práce, přijde o podporu. Schváleno

Lidé přijdou o podporu v nezaměstnanosti, pokud bez vážného důvodu odmítnou uklízet obec nebo jinou nabídku takzvané veřejné služby.

Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!

5. 9. 2011 | Ludmila Řezníčková | 40 komentářů

Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!

Být ženou v domácnosti, věnovat svůj čas a svou energii dětem a péči o dům – starosvětský ideál není zdaleka mrtev. Ovšem chce to movitého a řádně zabezpečeného partnera, nečekejte, že vám někdo něco dá. Naopak: aspoň něco musíte platit vy!

Vladimír Bezděk: Jak se budou od října vypočítávat důchody

25. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Vladimír Bezděk: Jak se budou od října vypočítávat důchody

Od října se budou starobní penze vypočítávat podle nových pravidel. Ta jsou stanovena takzvanou malou důchodovou reformou, která zajistí vyšší důchody těm, kteří platili vyšší sociální pojištění. Ekonom Vladimír Bezděk vám v našem videu vysvětlí, co vše se bude měnit.

Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

19. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

Ministr financí Miroslav Kalousek přichází s jedním reformním návrhem za druhým. V některých má jasnou podporu celé vládní koalice, s jinými naopak nesouhlasí ani premiér Petr Nečas. Návrh o snížení daňových paušálů pro živnostníky patří do druhé kategorie. Co si o této problematice myslí námi oslovení experti?

Vláda chystá daňový ráj pro manažery a živnostníky

14. 8. 2011 | Petr Holub | 13 komentářů

Vláda chystá daňový ráj pro manažery a živnostníky

Český kabinet má v plánu snižovat sazbu daně z příjmu i sociálního pojistného, a dokonce zrušit daň z dividend. Reforma z pera ministra financí Miroslava Kalouska vytvoří v Česku unikátní daňový systém, který nemá srovnání v žádné z vyspělých zemí.

Komerční zdravotní pojištění: aspoň trochu nadstandardu

10. 8. 2011 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Komerční zdravotní pojištění: aspoň trochu nadstandardu

Nebaví vás nekonečné hodiny v čekárně u lékaře? Občas pomohou produkty z nabídky některých pojišťoven. Samozřejmě to není zadarmo, a především: počet dveří, které se tak dají otevřít, není nejvyšší. V tom komerčním pojišťovnám brání zákon.

Absolventi, nejvyšší čas dát si do pořádku věci ouřední!

5. 8. 2011 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Absolventi, nejvyšší čas dát si do pořádku věci ouřední!

Polovička prázdnin za námi. Pro ty, kdo letos končili školu, je nejvyšší čas zkontrolovat, zda mají v pořádku všechny úřední náležitosti. Aby pak nebyli překvapení, že dluží na nějakém pojistném nebo že jim zničehonic nechodí přídavky na dítě. Využijte škaredého počasí a zaúřadujte si.

Kolik si připlatíme na zdravotnictví?

22. 7. 2011 | František Mašek | 7 komentářů

Kolik si připlatíme na zdravotnictví?

Den v nemocnici: 100 místo 60 Kč. Poplatek za recept: 30 Kč bez ohledu na počet léků. Léky do 50 Kč platit ze svého. Vytyčení standardu a nadstandardu. To jsou nejviditelnější body novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Poslanci ji schválili a senátoři jim ji včera zase vrátili. Je čas podívat se na ni hlouběji.

Očima expertů: Mají bohatí dostávat vyšší důchod?

22. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Mají bohatí dostávat vyšší důchod?

Lidé, kteří platí vyšší sociální pojištění, budou dostávat vyšší důchod! To je jedna z podstatných změn, které přinese takzvaná „malá důchodová reforma“. Pro většinu lidí však bude znamenat snížení penze, polepší si jen bohatí.

Partner sekce

Best Account

Best Account

Best Account nabízí svým klientům daňové poradenství, ale také vedení účetnictví, daňové evidence, mzdové agendy a personalistiky.
Své služby poskytujeme jak drobným živnostníkům, tak větším společnostem. Rádi vám pomůžeme i se zahraničním zdaněním, bez ohledu na to, jestli jste fyzická nebo právnická osoba.
Jako členové Komory daňových poradců ČR nabízíme vysokou míru profesionality a odbornosti. Jsme taktéž členové Odborného kolegia při Komoře daňových poradců.
Klientům radíme jak při řešení běžných situací, tak i v případech, kdy je potřeba využít nestandardních postupů.
Naší předností je individuální přístup ke každému z vás.
Víme, kde a jak vám ušetřit peníze a čas.

Za tuto kategorii odpovídá:

Tereza Tirolová

https://www.bestaccount.cz/

Partnerem poradny od: 26.2.2018

Aktuální články

Dodržujte pravidla, nebo jeďte domů. Nové zákazy pro turisty

Dodržujte pravidla, nebo jeďte domů. Nové zákazy pro turisty

Přeplněným dovolenkovým destinacím dochází trpělivost se zástupy turistů. Místní obyvatelé...více

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

Česká spořitelna spouští v ostrém provozu digitální bezpečnostní schránku Datatrezor....více

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF už se obchodují, ta bitcoinová lámou rekordy a rostou šance na ETF solany....více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services