sociální a zdravotní pojištění

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, kolik budu platit sociální a zdravotní pojištění, aspoň přibližně. Je mi 28 a jsem částečně invalidní důchodce, chtěl bych začít podnikat. Chtěl bych vědět, kolik bych při podnikání platil soc. a zdrav. pojištění. Případně bych byl vděčný za radu, kde to najdu případně jak se to dá zjistit. Předem děkuji za odpověď Ondra

Dotaz poslal/a: ondy, 19. 03. 2010 01:29

Dobrý den. Jelikož pobíráte částečný invalidní důchod, bude Vaše samostatná výdělečná činnost posuzována jako vedlejší činnost.

Zálohu na zdravotní pojištění tak platit nebudete, doplatek na zdravotní pojištění bude vyčíslen na základě Přehledu o příjmech a výdajích (lhůta pro podání je zjednodušeně měsíc po termínu pro podání daňového přiznání, tj. 30.4. následujícího roku). Po podání Přehledu na zdravotní pojišťovnu Vám bude případně stanovena záloha další zdaňovací období. Výše pojistného pro zdravotní pojištění osob samostatně výdělečně činných činí 13,5 % z vyměřovacího základu, který tvoří 50 % příjmů z podnikání po odpočtu výdajů.

Minimální záloha u sociálního pojištění pro rok 2010 je stanovena ve výši 693 Kč. Tato záloha je vždy splatná od 1. do 20. dne měsíce, pro který je záloha placena. I u sociálního pojištění je povinnost podat Přehled o příjmech a výdajích, ve kterém dojde k vyúčtování záloh (ve stejném termínu viz výše). Z tohoto Přehledu vyjde přeplatek nebo nedoplatek na sociálním pojištění a bude stanovena dle příjmů nová výše záloh na další rok. U osob samostatně výdělečně činných pojistné na důchodové pojištění a státní politiku zaměstnanosti činí 29,2 % a pojistné na nemocenské pojištění 1,4 %. Účast na nemocenském pojištění je dobrovolná. OSVČ si vyměřovací základ určuje v rozmezí mezi svým minimálním vyměřovacím základem, který je 50 % daňového základu, a mezi maximálním vyměřovacím základem, který pro rok 2010 činí 1 707 048 Kč.

Jen pro připomenutí, po zahájení samostatné výdělečné činnosti máte povinnost tuto skutečnost nahlásit do osmi dnů na správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu.

Fučík & partneři, s.r.o., Kateřina Hrůzová - daňový poradce, manažer oddělení mezd a zdanění fyzických osob, 23. 03. 2010 01:02

Související články na téma sociální pojištění, zdravotní pojištění

Nový zákoník práce: jaké se chystají změny?

20. 7. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Nový zákoník práce: jaké se chystají změny?

Zatím první čtení ve sněmovně má za sebou upravený zákoník práce. Jde příliš na ruku zaměstnavatelům, říkají jeho odpůrci. Opoziční senát ho však nejspíš nezastaví, a tak ho chtějí odboráři a sociální demokraté pro některá ustanovení nechat posoudit Ústavnímu soudu

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

15. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

Co může za to, že si české domácnosti nedokážou vytvořit dostatečné finanční rezervy? Rozhazovačnost? Neschopnost správně investovat? Nízké příjmy? Zeptali jsme se, jaký na tuto problematiku mají názor ekonomové Petr Mach a Pavel Kohout, podnikatel Tomio Okamura a další odborníci.

Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

4. 7. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

Vzít si úvěr je od června pro nové firmy snazší: stát se za ně zaručí. Nakonec na tom ale vydělají hlavně banky – a největší problémy, které čekají na české podnikatele, vláda tlačí před sebou.

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

3. 6. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

Kalouskovo ministerstvo dalo v plen veřejné debatě dva návrhy zákonů týkajících se reformy penzí. Řada odborníků nad nimi kroutí hlavou a říká, že než budovat druhý pilíř penzijního systému takto, bylo by snad lepší jen reformovat stávající první a třetí pilíř.

Peníze, které vám dá stát: invalidní důchod

1. 6. 2011 | Ludmila Řezníčková | 62 komentářů

Peníze, které vám dá stát: invalidní důchod

Invalidní důchod je dávka důchodového pojištění, která má sloužit k zabezpečení těch, kteří kvůli úrazu či nemoci nemohou plně pracovat a sami si vydělávat, případně nemohou pracovat vůbec.

Za práci v Německu německý důchod. V Česku s ním budete páni!

31. 5. 2011 | František Mašek | 20 komentářů

Za práci v Německu německý důchod. V Česku s ním budete páni!

K zemím Evropské unie, v nichž mohou Češi bez omezení pracovat, začátkem května konečně přibylo i Německo a Rakousko. Co znamená práce v Evropě pro váš důchod a co je třeba udělat, abyste za práci v cizině penzi dostali?

Kolik peněz mají brát poslanci?

26. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 37 komentářů

Kolik peněz mají brát poslanci?

Když loni parlament schválil zákon o snížení platů ústavních činitelů a soudců o 5 %, měli asi poslanci a senátoři pocit, že jdou při šetření příkladem. Někteří ale netušili, že hlasovali i pro zdanění svých náhrad. Nyní to chtějí „napravit“. Jak se mají určovat platy ústavních činitelů a kolik mají činit?

Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

25. 5. 2011 | František Mašek | 28 komentářů

Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

Beze změn v průběžném pilíři penzijního systému budou Češi narození v letech 1980 až 2008 platit na důchod několikrát víc, než kolik jim na něm pak stát vyplatí. Studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu doporučuje tyto náklady rozložit mezi více generací, včetně současných důchodců.

Pojištění právní ochrany může ušetřit spoustu peněz

24. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Pojištění právní ochrany může ušetřit spoustu peněz

Tak a dost! Tady si z vás snad někdo dělá legraci! Nejradši byste toho šizuňka hnali k soudu! Kdybyste na to ovšem měli. Peníze a žaludek. A kdybyste vůbec věděli, jak se to dělá. Možná jste si včas měli sjednat pojištění právní ochrany.

Než vám vláda zatlačí oči! Odbory varují před horory

19. 5. 2011 | František Mašek | 23 komentářů

Než vám vláda zatlačí oči! Odbory varují před horory

Všechno špatně! Zpátky na stromy, začněme znovu! Podobný závěr je nejspíš přehnaný, odbory však označují chystané reformy za „zákeřné“ a chystají kvůli nim v sobotu 21. května v Praze s některými občanskými iniciativami velkou demonstraci. Mají ale odbory jasnou představu, jak reformy udělat jinak?

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

19. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 50 komentářů

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti švarcsystému. Jenže jeho omezení by mohlo znamenat rázný nástup nezaměstnanosti.

Schovávejte si doklady a účty. Dva roky nestačí!

18. 5. 2011 | František Mašek | 11 komentářů

Schovávejte si doklady a účty. Dva roky nestačí!

Záruční lhůta na zakoupené zboží bývá dvouletá, promlčecí lhůta v případě placení telefonu činí tři roky a u daní dokonce šest let. Víte, které doklady nemusíte skladovat příliš dlouho a jaké je naopak šikovné delší dobu archivovat?

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec soukromé firmy či osoba samostatně výdělečně činná. Máme rovné šance, nebo je někdo nespravedlivě zvýhodněn?

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

10. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 6 komentářů

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

Když vláda oznamovala zvýšení daně z přidané hodnoty, ospravedlňovala ho důchodovou reformou. Navýšení DPH prý mělo financovat výpadek příjmů průběžného důchodového systému. Celkově měla nová sazba přinést do státní pokladny zhruba 22 miliard korun.

Podnikáte a stěhovali jste se? Pražská sociálka vám nachystá projížďku na úředním šimlovi!

9. 5. 2011 | František Mašek | 2 komentáře

Podnikáte a stěhovali jste se? Pražská sociálka vám nachystá projížďku na úředním šimlovi!

Říká se, že je lepší vyhořet než se stěhovat. V Praze to platí dvojnásob. Pokud podnikáte, místní sociálka vám stěhování pěkně osladí. Normálně je každý rád, když mu dáváte peníze. Ne tak zde, když chcete uhradit nedoplatek v hotovosti. Na to rovnou zapomeňte! Nebo si aspoň nazujte turistickou obuv.

Kolik si můžete vydělat v předčasném důchodu

18. 4. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Kolik si můžete vydělat v předčasném důchodu

Pokud se rozhodnete odejít do předčasného důchodu, přijdete o nemalé peníze. A změnit tento důchod na řádný, když najednou získáte práci, již nejde. V řadě případů si k němu však můžete přivydělat, aniž by to mělo vliv na výši penze. Víte kdy a kolik?

Důchodová kalkulačka zklamání

12. 4. 2011 | Tomáš Prouza | 8 komentářů

Důchodová kalkulačka zklamání

Když minulý týden ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo kalkulačku výnosů k navržené důchodové reformě, vypadalo to na první dobrý mediální tah. Vždyť co přesvědčivějšího lze použít za argument než to, jak se lidem zvednou důchody, pokud do systému vstoupí?

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

31. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

Ministr financí tvrdí, že živnostníci na daňové reformě vydělají. Nespletl se náhodou? Podle nás jich řada naopak prodělá: ti nejchudší. A co vy? – naše kalkulačka vám ukáže, kolik byste mohli zaplatit na daních a odvodech za rok 2013. A navíc si v ní ještě naposledy můžete zkontrolovat, zda letos platíte daně a odvody na pojištění správně.

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

21. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

Návrh daňové reformy odborníci zatím opatrně chválí. Oceňují snahu škrtat výjimky a zjednodušovat systém. Jiní varují – zejména ty, kteří uvažují o koupi domu či bytu. Reforma jim ji může prodražit až o stovky tisíc.

OSVČ: Na co dát pozor v přehledu o zdravotním a sociálním pojištění?

11. 3. 2011 | František Mašek

OSVČ: Na co dát pozor v přehledu o zdravotním a sociálním pojištění?

Správně si poradit s přehledem příjmů a výdajů pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení je snazší než dobře vyplnit daňové přiznání. I u nich je však potřeba dát si na několik věcí dobrý pozor.

Partner sekce

Best Account

Best Account

Best Account nabízí svým klientům daňové poradenství, ale také vedení účetnictví, daňové evidence, mzdové agendy a personalistiky.
Své služby poskytujeme jak drobným živnostníkům, tak větším společnostem. Rádi vám pomůžeme i se zahraničním zdaněním, bez ohledu na to, jestli jste fyzická nebo právnická osoba.
Jako členové Komory daňových poradců ČR nabízíme vysokou míru profesionality a odbornosti. Jsme taktéž členové Odborného kolegia při Komoře daňových poradců.
Klientům radíme jak při řešení běžných situací, tak i v případech, kdy je potřeba využít nestandardních postupů.
Naší předností je individuální přístup ke každému z vás.
Víme, kde a jak vám ušetřit peníze a čas.

Za tuto kategorii odpovídá:

Tereza Tirolová

https://www.bestaccount.cz/

Partnerem poradny od: 26.2.2018

Aktuální články

Dodržujte pravidla, nebo jeďte domů. Nové zákazy pro turisty

Dodržujte pravidla, nebo jeďte domů. Nové zákazy pro turisty

Přeplněným dovolenkovým destinacím dochází trpělivost se zástupy turistů. Místní obyvatelé...více

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

Česká spořitelna spouští v ostrém provozu digitální bezpečnostní schránku Datatrezor....více

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF už se obchodují, ta bitcoinová lámou rekordy a rostou šance na ETF solany....více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services