sociální a zdravotní pojištění

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, kolik budu platit sociální a zdravotní pojištění, aspoň přibližně. Je mi 28 a jsem částečně invalidní důchodce, chtěl bych začít podnikat. Chtěl bych vědět, kolik bych při podnikání platil soc. a zdrav. pojištění. Případně bych byl vděčný za radu, kde to najdu případně jak se to dá zjistit. Předem děkuji za odpověď Ondra

Dotaz poslal/a: ondy, 19. 03. 2010 01:29

Dobrý den. Jelikož pobíráte částečný invalidní důchod, bude Vaše samostatná výdělečná činnost posuzována jako vedlejší činnost.

Zálohu na zdravotní pojištění tak platit nebudete, doplatek na zdravotní pojištění bude vyčíslen na základě Přehledu o příjmech a výdajích (lhůta pro podání je zjednodušeně měsíc po termínu pro podání daňového přiznání, tj. 30.4. následujícího roku). Po podání Přehledu na zdravotní pojišťovnu Vám bude případně stanovena záloha další zdaňovací období. Výše pojistného pro zdravotní pojištění osob samostatně výdělečně činných činí 13,5 % z vyměřovacího základu, který tvoří 50 % příjmů z podnikání po odpočtu výdajů.

Minimální záloha u sociálního pojištění pro rok 2010 je stanovena ve výši 693 Kč. Tato záloha je vždy splatná od 1. do 20. dne měsíce, pro který je záloha placena. I u sociálního pojištění je povinnost podat Přehled o příjmech a výdajích, ve kterém dojde k vyúčtování záloh (ve stejném termínu viz výše). Z tohoto Přehledu vyjde přeplatek nebo nedoplatek na sociálním pojištění a bude stanovena dle příjmů nová výše záloh na další rok. U osob samostatně výdělečně činných pojistné na důchodové pojištění a státní politiku zaměstnanosti činí 29,2 % a pojistné na nemocenské pojištění 1,4 %. Účast na nemocenském pojištění je dobrovolná. OSVČ si vyměřovací základ určuje v rozmezí mezi svým minimálním vyměřovacím základem, který je 50 % daňového základu, a mezi maximálním vyměřovacím základem, který pro rok 2010 činí 1 707 048 Kč.

Jen pro připomenutí, po zahájení samostatné výdělečné činnosti máte povinnost tuto skutečnost nahlásit do osmi dnů na správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu.

Fučík & partneři, s.r.o., Kateřina Hrůzová - daňový poradce, manažer oddělení mezd a zdanění fyzických osob, 23. 03. 2010 01:02

Související články na téma sociální pojištění, zdravotní pojištění

Přehled na sociální pojištění: minimální zálohy opět dražší

23. 4. 2007 | Simona Ely Plischke | 6 komentářů

Přehled na sociální pojištění: minimální zálohy opět dražší

Podáváte Přehled pro správu sociálního zabezpečení? Pozor, čas již máte jen do konce měsíce. Kolik letos činí minimální zálohy? Kdo může uplatnit status vedlejší OSVČ? Jak Přehled podat elektronicky? Co dělat, pokud jste přešli na výdajové paušály či uplatňujete společné zdanění manželů? Z jakých příjmů nemusíte sociální pojištění platit? Nejen na tyto otázky odpoví dnešní článek.

Lze vymýtit práci načerno?

22. 3. 2007 | Milan K. Osvaag | 12 komentářů

Lze vymýtit práci načerno?

Mnohem přísnější kontroly lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, i zaměstnavatelů, pomáhají zvyšovat cenu práce v místech, kde je největší nezaměstnanost. Práce načerno je ale stále mimořádně výhodná jak pro lidi v evidenci úřadů práce, tak pro firmy, které si je najímají a platí jim na ruku. Přičemž za ně nemusejí odvádět žádné poplatky státu. Stát se chystá problém řešit. Jak?

Co dělat, když schází "roky na důchod"

6. 9. 2006 | Ludmila Řezníčková | 20 komentářů

Co dělat, když schází "roky na důchod"

Chystáte se odejít do penze? Pro nárok na starobní důchod je potřeba mimo jiné dosáhnout povinné doby důchodového pojištění. Víte, co vše se do této doby započítává? Co dělat, pokud zjistíte, že tuto povinnou dobu pojištění nesplňujete? Proč je dobré si před podáním žádosti o důchod nechat vystavit tzv. informativní osobní list důchodového pojištění? Za jaké situace byste neměli na starobní důchod nárok až do smrti?

Zvyšuje se minimální mzda, ale také třeba minimální daň a pojistné

30. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 8 komentářů

Zvyšuje se minimální mzda, ale také třeba minimální daň a pojistné

Od 1. 7. vzroste minimální mzda a životní minimum, nezaměstnaní si budou moci souběžně s evidencí na úřadě práce vydělat více. Všem zaměstnaným ale zároveň vzrostou odvody na zdravotní pojištění a podnikatelům navíc i minimální daň. Co dalšího červenec přináší?

Letní brigády: co je důležité vědět

28. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 7 komentářů

Letní brigády: co je důležité vědět

Studentům za několik dní nastane čas odpočinku, který ovšem řada z nich využívá také k vylepšení své finanční situace. Co se získáním brigády souvisí po pracovně-právní stránce? Jak je student zabezpečen, pokud v době brigády onemocní? Jak je to se zdravotním pojištěním? Chcete-li znát odpovědi na tyto a další důležité otázky, čtěte dál.

Jak vyhubit živnostníky

1. 6. 2006 | Kateřina Havlíčková | 77 komentářů

Jak vyhubit živnostníky

Stát skloňuje "podporu drobného podnikání" i ve chvíli, kdy provádí zásahy prakticky likvidační. Způsobů šikany drobných živnostníků je bezpočet, podívejme se na ty nejzávažnější. Proč např. za své státu povinně odvedené peníze získá živnostník méně než druzí? Proč nemůže využívat výhod jako ostatní občané, aniž by musel splnit zvláštní podmínky? Proč, když chce dát práci jiným, se jeho problémy znásobí? Příkladů české "podpory podnikání" je spousta.

Ptejte se Miroslava Kalouska!

3. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 30 komentářů

Ptejte se Miroslava Kalouska!

Nechceme připustit vliv komunistů na vládu, zvyšování daňové zátěže, snížení ochrany vlastnictví a likvidační podmínky pro živnostníky a malé podnikatele. Nedovolíme, aby se důchodci propadli do chudoby, aby se zhoršily podmínky pro rodiny s dětmi a aby převládl egoismus skalních liberálů. Prosazujeme principy sociálně-tržního hospodářství, na kterých vznikl blahobyt a soudržnost západní Evropy. Co konkrétního si pro voliče připravila KDU-ČSL? Zeptejte se jejího předsedy, co chce strana udělat s ekonomikou!

Ptejte se Vlastimila Tlustého!

26. 4. 2006 | Dana Chytilová | 76 komentářů

Ptejte se Vlastimila Tlustého!

Rovná daň pro každého? Snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění? Zrušení některých nepřímých daní? Vyrovnané veřejné rozpočty do 7 let od zavedení reforem? Toto a mnohé další slibuje Modrá šance občanských demokratů. Zeptejte se stínového ministra financí Vlastimila Tlustého na cokoli, co se týká ekonomické části volebního programu ODS.

Jak správně zdanit autorský honorář?

28. 3. 2006 | Kateřina Boušová | 15 komentářů

Jak správně zdanit autorský honorář?

Víte, jakým způsobem zdaňovat autorské honoráře za příspěvky do elektronických médií? Zákon o dani z příjmů a autorský zákon si odporují, Ministerstvo kultury se odkazuje na Ministerstvo financí a to, jak to vypadá, tzv. vaří z vody. Podle "daňařů" Komora daňových poradců vydala neoficiální stanovisko, podle Komory to je ale zase věc jednotlivých poradců. Jak to tedy je s 10% srážkovou daní a internetem?

Sociální pojištění opět dražší, spočítejte si Přehled 2005 s námi

9. 3. 2006 | Simona Ely Plischke | 4 komentáře

Sociální pojištění opět dražší, spočítejte si Přehled 2005 s námi

Daňová oblast doznala mnoha změn. Jak se promítly do letošních odvodů na sociální pojištění? Přešli jste na paušály? Jak se to odrazí v Přehledu pro OSSZ? Zvýšila se minimální výše vyměřovacího základu a opět vzrostlo procento, z kterého pojistné spočítat. Kolik tedy letos zaplatíte? A z jakých příjmů? Vyplňte Přehled 2005 s naší pomocí.

Zdravotní pojištění: jak je to s dodatečným Přehledem

7. 3. 2006 | Simona Ely Plischke | 9 komentářů

Zdravotní pojištění: jak je to s dodatečným Přehledem

Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu za rok 2005 a dopočítat se doplatku pojistného a záloh na zdravotní pojištění? Kolik činí minimální pojistné a koho se týká? Kdo musí podat dodatečný Přehled a kdo ne? Poradíme vám, jak se letos vypořádat s odvodovými povinnostmi ke zdravotní pojišťovně.

Průměrná mzda převýší příští rok 20 tisíc korun

1. 12. 2005 | Vladimír Pikora | 23 komentářů

Průměrná mzda převýší příští rok 20 tisíc korun

Průměrná mzda letos nejspíš přesáhne 19 000 Kč. Koncem příštího roku by již měla převýšit 22 000 Kč. Platy ve veřejné sféře zaostávají za těmi v oblasti soukromé v průměru již jen o 433 Kč měsíčně. Německou úroveň mezd při troše štěstí doženeme "už" v roce 2037. To jsou jen úryvky z komentáře hlavního ekonoma Volksbank ke včera zveřejněným platovým statistikám.

Mít, či nemít... minimální mzdu, daň a pojistné

19. 9. 2005 | Kateřina Havlíčková | 15 komentářů

Mít, či nemít... minimální mzdu, daň a pojistné

Minimální mzda, minimální daň a minimální odvody na pojistné jsou pro každého liberála zavrženíhodné. Jsou ale jednoznačně negativním prvkem? Český trh práce je bezpochyby nutné uvolnit, říká autorka článku, otázka však zní, jak to udělat. Jaký význam, účinnost a dopady podle ní mají tato tři "minima"? A jak je smysluplně upravit?

Noční můra studenta? Zdravotní pojištění

11. 8. 2005 | Dana Chytilová | 1 komentářů

Noční můra studenta? Zdravotní pojištění

Přihlašujete se sami, například jako absolvent vysoké či střední školy, k platbě zdravotního pojištění? Postup pojišťoven není jednotný. Někde stačí vyplnit přihlášku, jinde se nevyhnete shánění dalších dokladů. Co je tedy potřeba udělat?

Po Evropě s cestovním, nebo zdravotním pojištěním?

8. 3. 2005 | Simona Ely Plischke | 4 komentáře

Po Evropě s cestovním, nebo zdravotním pojištěním?

Proč se při zahraničních cestách nespoléhat jen na přístup k lékařsky nezbytné zdravotní péči, kterou nám garantují mezinárodní smlouvy? Kolik v jednotlivých evropských státech zaplatíte za spoluúčast? Kde vám bude Evropský průkaz k ničemu a kde naopak dobře poslouží?

Doplatek sociálního pojištění: poslední, ale citelný

23. 2. 2005 | Simona Ely Plischke | 1 komentářů

Doplatek sociálního pojištění: poslední, ale citelný

Vykonávali jste po část loňského roku samostatnou výdělečnou činnost? Pak si na vás již brousí zuby správa sociálního zabezpečení. Loňský rok do této oblasti vnesl významné změny, i letošní Přehled je proto jiný. Víte, na co si dát zejména pozor a jaká jsou nová pojistná minima?

Zdravotní pojištění: dani z příjmů v patách

22. 2. 2005 | Lucie Aschenbrennerová

Zdravotní pojištění: dani z příjmů v patách

Odvedli jste daň z příjmů? Kalkulačky a peněženky přesto ještě nechte na stole. Pokud podnikáte, nebo máte jiné příjmy, které neplynou z vašeho zaměstnání, musíte ještě srovnat dluhy u zdravotní pojišťovny. To vše ve lhůtě 8 dní ode dne odevzdání daňového přiznání. Poradíme vám jak na to.

Škromachova tradiční péefka

7. 1. 2005 | Ludmila Řezníčková | 40 komentářů

Škromachova tradiční péefka

Od nového roku si zaměstnanci pracující za minimální mzdu opět finančně polepší, letos o 7,2 %. Tato změna, která se přímo dotýká přibližně 2 % zaměstnanců, ovšem nepřímo ovlivňuje nás všechny. Podívejme se, co všechno se mění a jaký vliv má růst minimální mzdy na ekonomiku země.

Bude více zaměstnaných?

9. 6. 2004 | Vendula Hilkovičová | 6 komentářů

Bude více zaměstnaných?

Nový zákon o zaměstnanosti čeká už jen na podpis prezidenta, podívejme se tedy, co pro nás zákonodárci připravili. Pomohou nové úpravy snížit míru nezaměstnanosti?

Likvidace živnostníků: realita, či bulvární propaganda?

1. 6. 2004 | Jiří Šedivý | 88 komentářů

Likvidace živnostníků: realita, či bulvární propaganda?

Od začátku roku slýcháme a čítáme, kolik živnostníků bylo nuceno ukončit svou činnost kvůli likvidační politice vlády. Ale jací podnikatelé pověsili živnost na hřebík? A když jsou od roku 2004 tak nevýhodné podmínky, proč tisícovky jiných s podnikáním začínají?

Partner sekce

Best Account

Best Account

Best Account nabízí svým klientům daňové poradenství, ale také vedení účetnictví, daňové evidence, mzdové agendy a personalistiky.
Své služby poskytujeme jak drobným živnostníkům, tak větším společnostem. Rádi vám pomůžeme i se zahraničním zdaněním, bez ohledu na to, jestli jste fyzická nebo právnická osoba.
Jako členové Komory daňových poradců ČR nabízíme vysokou míru profesionality a odbornosti. Jsme taktéž členové Odborného kolegia při Komoře daňových poradců.
Klientům radíme jak při řešení běžných situací, tak i v případech, kdy je potřeba využít nestandardních postupů.
Naší předností je individuální přístup ke každému z vás.
Víme, kde a jak vám ušetřit peníze a čas.

Za tuto kategorii odpovídá:

Tereza Tirolová

https://www.bestaccount.cz/

Partnerem poradny od: 26.2.2018

Aktuální články

Dodržujte pravidla, nebo jeďte domů. Nové zákazy pro turisty

Dodržujte pravidla, nebo jeďte domů. Nové zákazy pro turisty

Přeplněným dovolenkovým destinacím dochází trpělivost se zástupy turistů. Místní obyvatelé...více

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

Česká spořitelna spouští v ostrém provozu digitální bezpečnostní schránku Datatrezor....více

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF už se obchodují, ta bitcoinová lámou rekordy a rostou šance na ETF solany....více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services