Sociální dávky: Dokládání příjmu je jednodušší

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 19. 10. 2020 16:25 aktualizováno 29. 10. 2020 15:00 | 5 komentářů
Sociální dávky: Dokládání příjmu je jednodušší

Zdroj: Shutterstock

Lidé pobírající přídavek na dítě, příspěvek na bydlení nebo zvýšený příspěvek na péči nebudou muset pro nárok na výplatu ve čtvrtém čtvrtletí dokládat příjmy a náklady na bydlení za letošní třetí čtvrtletí. Úřad práce jim automaticky přizná stejnou výše dávek jako v předchozích třech měsících.

Další mimořádné zjednodušení administrativy u sociálních dávek schválili po poslancích i senátoři. Stejná pravidla platila i na jaře při první vlně epidemie.

„Jedná se tedy o automatické prodloužení přiznaných dávek ve stejné výši,“ shrnuje Andrea Vašáková z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí. Kdo už na začátku října všechny potřebné dokumenty doložil, tomu úřad práce dávku přepočítá.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Důvodem předložení této úpravy je jednak minimalizace kontaktu mezi příjemci dávek a úředníky, aby došlo k eliminaci rizik přenosu Covid-19. Dále také maximální zjednodušení a urychlení administrativy tak, aby byla zajištěna plynulá výplata dávek a potřební občané nezůstali na holičkách,“ vysvětluje Vašáková.

Úřad práce ČR také kvůli omezenému režimu, ve kterém nyní jednotlivé pobočky fungují, se už dříve vrátil k další „jarní“ praxi. O nepojistné dávky jako jsou třeba příspěvek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc nebo rodičovský příspěvek lze po dobu nouzového stavu žádat online a stačí e-mail.

U mimořádné okamžité pomoci, což je dávka v hmotné nouzi pro lidi, kteří jsou úplně bez peněz, zase nově jde žádat i o peníze na úhradu hypotéky.


Chcete víc?

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

A tohle už jste četli?

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Na poště si nově zažádáte o dávky. Zatím jen někde a o některé

30. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Na poště si nově zažádáte o dávky. Zatím jen někde a o některé

Úřad práce a Česká pošta spouští od června pilotní projekt, díky kterému budou moci lidé podat žádost o vybrané sociální dávky na 51 pobočkách České pošty. 

Příspěvek na péči stoupne. Kdo ho dostane a jak o něj žádat?

29. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Kdo ho dostane a jak o něj žádat?

Změny v příspěvku na péči potvrdili senátoři. Kolik bude možné od července na příspěvku na péči získat? Kde a jak o příspěvek na péči žádat? Tady je přehled.

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Partners Financial Services