Příspěvek na péči stoupne. Kdo ho dostane a jak o něj žádat?

Gabriel Pleska | rubrika: Když se řekne | 29. 5. 2024
Změny v příspěvku na péči potvrdili senátoři. Kolik bude možné od července na příspěvku na péči získat? Kde a jak o příspěvek na péči žádat? Tady je přehled.
Příspěvek na péči stoupne. Kdo ho dostane a jak o něj žádat?

Zdroj: Pleska / Midjourney

Příspěvek na péči se od letošního července zvýší. Ne ale všem. Stoupne pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm závislosti na pomoci druhých. Příspěvek pro lidi s prvním stupněm závislosti zůstane stejný. 

Změny v příspěvku na péči, které už v dubnu schválili poslanci, dnes potvrdili i senátoři. Naposledy se příspěvek na péči, zavedený v roce 2007, zvyšoval před pěti lety.  

Novela zároveň zavádí novou kategorii příjemců: lidi se čtvrtým, nejvyšším stupněm závislosti se rozdělí na dvě skupiny. Na ty, o které se pečuje v některé pobytové službě, a na ty, o něž se pečuje doma. Lidem, o které někdo pečuje v domácím prostředí, stoupne příspěvek na péči výrazně.  

Schválená novela přináší také nový mechanismus pro zvyšování příspěvku na péči. Dosud je ke zvýšení potřeba novelizovat zákon, nově bude stačit vládní nařízení. K navýšení příspěvku na péči dojde, když inflace od posledního zvýšení příspěvku vzroste o pět procent. Konkrétní částky nastaví vláda ve svém nařízení. 

Výše příspěvku na péči pro děti

Stupeň

závislosti

Do června 2024

Od července 2024

Počet příjemců

I

3300 Kč

3300 Kč (bez zvýšení)

11 900

II

6600 Kč

7400 Kč (zvýšení o 800 Kč)

9500

III

13 900 Kč

16 100 Kč (zvýšení o 2200 Kč)

6400

IV

19 200 Kč

23 000 Kč – v pobytovém zařízení (zvýšení o 3800 Kč)
27 000 Kč – v domácí péči (zvýšení o 7800 Kč)

4700

Pokud příspěvek na péči náleží dítěti do 18 let a příjem společně posuzovaných osob (typicky domácnost, kde dítě žije) je nižší než dvojnásobek životního minima, může být příspěvek navýšen o 2000 korun měsíčně. Neplatí to, pokud se o dítě starají třeba v dětském domově nebo pokud bere příspěvek ze systému dávek pěstounské péče (nebo ho nebere, protože dostává důchod vyšší než tento příspěvek).

Výše příspěvku na péči pro dospělé

Stupeň

závislosti

Do června 2024

Od července 2024

Počet příjemců

I

880 Kč

880 Kč (bez zvýšení)

86 100

II

4400 Kč

4900 Kč (zvýšení o 500 Kč)

103 300

III

12 800 Kč

14 800 Kč (zvýšení o 2000 Kč)

89 100

IV

19 200 Kč

23 000 Kč – v pobytovém zařízení  (zvýšení o 3800 Kč)
27 000 Kč – v domácí péči  (zvýšení o 7800 Kč)

25 000

Pokud příspěvek na péči náleží rodiči nezaopatřeného dítěte do 18 let, o které se stará, a příjem společně posuzovaných osob (typicky domácnost) je nižší než dvojnásobek životního minima, může být příspěvek navýšen o 2000 korun měsíčně. 

Zvýšení příspěvku na péči však považuje za nedostatečné ombudsman Stanislav Křeček. Úřad vřeejného ochránce práv upozorňuje, že ministerstvo práce a sociálních věcí zároveň navrhuje zdražení sociálních služeb, které si pak lidé i po zvýšení příspěvku nebudou moct dovolit v dostatečném rozsahu. Příspěvek ve stupni I podle ombudsmana už dnes nestačí ani k úhradě šesti hodin osobní asistence za měsíc. 

„Situace lidí v I. a II. stupni se v blízké době ještě zhorší. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje další zvýšení některých sociálních služeb, a to až na 165 korun za hodinu. Zdražení se dotkne i patrně nejrozšířenější služby – pomoci s chodem domácnosti,“ říká ombudsman.

Kdo má nárok na příspěvek na péči?

Nárok na příspěvek na péči mají osoby, které kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu potřebují pomoc dalšího člověka se zvládáním základních životních potřeb a běžných činností. Z dávky si hradí tuto pomoc.

Kdo může poskytovat péči hrazenou z příspěvku na péči?

  • osoba blízká (rodič, manžel, sourozenec…)
  • asistent sociální péče (zdravotně způsobilá fyzická osoba starší 18 let)
  • registrovaný poskytovatel sociálních služeb (např. domov seniorů, pečovatelská služba…)
  • dětský domov
  • speciální lůžkové zdravotnické zařízení hospicového typu
  • zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc

O přiznání příspěvku rozhoduje krajské pobočky úřadu práce. Aby úřad příspěvek uznal, musí špatná zdravotní situace trvat minimálně rok, případně lékař potvrdí, že se během roku nepředpokládá její zlepšení.

Základní životní potřeby posuzované při přiznávání příspěvku na péči

Než úřad práce příspěvek přizná, sociální pracovník prověří, které z deseti základních životních potřeb žadatel zvládá bez asistence. Podle počtu těch, které člověk sám nezvládne, se stanovuje stupeň závislosti, na kterém pak závisí výše příspěvku na péči.

Prověření každé životní potřeby se skládá z několika úkonů: pokud jen jeden z nich nedokážete bez asistence, úřad bude považovat tuto potřebu za nezvládnutou.

Mezi prověřované životní potřeby patří:

  • Mobilita: Jak je člověk schopen zvládat vstávání a sedání, stoj, zaujímat a měnit polohy, pohybovat se chůzí alespoň 200 metrů, otevírat a zavírat dveře, sejít a vyjít jedno patro schodů, nastupovat a vystupovat z dopravních prostředků a používat je.
  • Orientace: Jak je člověk schopen se orientovat v přirozeném sociálním prostředí, přiměřeně reagovat v obvyklých situacích, poznávat zrakem a sluchem, orientovat se osobou, časem a místem a mít přiměřené duševní kompetence.
  • Komunikace: Jak je člověk schopen vyjadřovat se srozumitelně mluvenou řečí, porozumět obrazovým symbolům a zvukovým signálům, používat běžné komunikační prostředky, chápat obsah komunikace a vytvořit ručně psanou zprávu.
  • Stravování: Jak je člověk schopen vybrat si nápoj a jídlo ke konzumaci, rozdělit a naservírovat stravu, najíst se a napít, dodržovat pitný režim, přemístit nápoj a jídlo na místo konzumace a dodržovat stanovenou dietu.
  • Oblékání a obouvání: Jak je člověk schopen si vybrat oblečení a obuv přiměřeně k podmínkám, vrstvit oblečení, rozeznat rub a líc, oblékat se a svlékat, obouvat se, zouvat a manipulovat s oblečením v závislosti na denním režimu.
  • Tělesná hygiena: Jak je člověk schopen používat hygienická zařízení, dodržovat hygienu, umýt se, osušit, učesat, čistit si zuby a oholit se.
  • Výkon fyziologické potřeby: Jak je člověk schopen včas použít toaletu a zaujmout vhodnou polohu, vyprázdnit se a provést očistu za použití hygienických pomůcek.
  • Péče o zdraví: Jak je člověk schopen dodržovat stanovenou léčbu, brát léky, používat léčebné pomůcky a provádět rehabilitační postupy, poznat zdravotní komplikace a přivolat si pomoc.
  • Osobní aktivity: Jak je člověk schopen navazovat vztahy, plánovat osobní aktivity a denní program, vykonávat aktivity jako je vzdělávání, práce, vyřizování záležitostí na úřadech nebo volnočasové aktivity.
  • Péče o domácnost: Jak je člověk schopen nakládat s penězi, používat předměty denní potřeby, obstarat nákup, pracovat s domácími spotřebiči, připravit jednoduché teplé jídlo a nápoj, vykonávat domácí práce, udržovat pořádek a zvládat topení. Tato schopnost se nehodnotí u dětí do 18 let. Místo toho se porovnává náročnost péče, kterou je nutné věnovat posuzovanému dítěti se zdravotním postižením oproti zdravému dítěti ve stejném věku.

Podle konečného počtu potřeb, které žadatel nezvládne bez asistence, se stanovuje stupeň závislosti:

Stupně závislosti podle zdravotního stavu

Mladší 18 let

Stupeň závislosti

I. (lehká závislost)

II. (středně těžká závislost)

III. (těžká závislost)

IV. (úplná závislost)

Nezvládnuté životní potřeby

3

4 nebo 5

6 nebo 7

8 nebo 9

Starší 18 let

Stupeň závislosti

I. (lehká závislost)

II. (středně těžká závislost)

III. (těžká závislost)

IV. (úplná závislost)

Nezvládnuté životní potřeby

3 nebo 4

5 nebo 6

7 nebo 8

9 nebo 10

Výsledky šetření dostane spolu se zdravotní dokumentací Lékařská posudková služba, která rozhoduje o stupni závislosti. Rozhodnutí pak odešle na úřad práce. Ten vydá konečné rozhodnutí o přiznání příspěvku. Vzhledem chronické vytíženosti posudkových lékařů je potřeba obrnit se trpělivostí.

Pokud úřad příspěvek nepřizná, odvolání se sice podává na úřadě, ale rozhoduje o něm ministerstvo práce a sociálních věcí.

Výhodnější životní pojištění? Jde to!

Srovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a najdeme vám výhodnější podmínky.

Jak žádat o příspěvek na péči?

O příspěvek na péči lze Úřad práce České republiky žádat na papírových formulářích nebo elektronicky.

K elektronickému podání je potřeba mít některou z elektronických identit občana (bankovní identitu, eObčanku, NIA ID nebo mobilní klíč k eGovernmentu), případně se dá žádost poslat datovou schránkou nebo e-mailem s elektronickým podpisem.

Bohužel zatím k žádosti o příspěvek na péči nelze využít portál Jenda (Jednoduše na dávky).

Formulář k papírovému podání si buď můžete vyzvednout na kterékoli pobočce Úřadu práce, nebo stáhnout z webu Ministerstva práce a sociálních věcí nebo v galerii formulářů na Peníze.cz. Dá se i předvyplnit v počítači a pak teprve vytisknout. Vyplněný a podepsaný se podává na pobočce úřadu.

O příspěvek na péči může žádat samozřejmě přímo ten, kdo kvůli svému zdravotnímu stavu dlouhodobě nezvládá pečovat o svou osobu a je závislý na pomoci někoho jiného, případně za něj může požádat jeho zástupce nebo i právnická osoba – to typicky bývá zařízení, které péči poskytuje.

Vyplňují se zejména údaje o žadateli, ale také o tom, kdo bude péči poskytovat. Pokud bude péši poskytovat asistent sociální péče, je potřeba přiložit také smlouvu s ním. Součástí formuláře je taky kontakt na praktického lékaře. Určitě ho s dotazem na zdravotní stav žadatele bude kontaktovat posudkový lékař, proto dbejte na to, aby byly kontakty dobře a především aby byl uveden opravdu lékař, který dobře zná zdravotní stav žadatele.

Přílohou žádosti je taky potvrzení o čtvrtletních příjmech žadatele a společně posuzovaných osob, což většinou jednoduše řečeno znamená lidi, kteří se žadatelem žijí v jedné domácnosti. 

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Na poště si nově zažádáte o dávky. Zatím jen někde a o některé

30. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Na poště si nově zažádáte o dávky. Zatím jen někde a o některé

Úřad práce a Česká pošta spouští od června pilotní projekt, díky kterému budou moci lidé podat žádost o vybrané sociální dávky na 51 pobočkách České pošty. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Partners Financial Services