Hrozí nám v Česku záporné úrokové sazby na vkladech?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 2. 12. 2019
V některých zemích jsou záporné sazby již realitou a klienti místních bank tak platí za to, že mají v bance uložené peníze. Kdy to čeká také nás Čechy?
Hrozí nám v Česku záporné úrokové sazby na vkladech?

Komerční spolupráce

V eurozóně jsou záporné úrokové sazby na vkladových produktech již několik let realitou. V září tohoto roku navíc Evropská centrální banka snížila základní sazbu, za kterou si u ní banky ukládají peníze, ještě více do záporu – na minus 0,5 %. Bankám v zemích eurozóny tak nezbývá nic jiného, než tyto náklady přenést na klienty.

Situace nejen u našich sousedů

A tak v Německu okolo 60 % firemních klientů a více než 20 % běžných klientů platí bance za to, že u ní mají uložené peníze. Podobně jsou na tom někteří klienti dánské Jyske Bank a také italské UniCredit Bank. V lepším případě tedy střadatelé v zemích eurozóny dosáhnou na bankovních vkladech na nulový úrok. Pokud však k tomu přičteme meziroční míru inflace, která v eurozóně letos v říjnu činila 0,7 %, pak střadatelé v zemích platících eurem přijdou každý rok minimálně o 0,7 % svých úspor.

Kdy můžeme čekat záporný úrok v Česku?

V České republice by v příštím roce mohla záporné sazby zavést zmiňovaná Unicredit Bank, a to u vkladů nad 100 tisíc eur na účtech vedených v eurech.

Co se týče korunových účtů, tak zde se Češi záporných úroků zatím obávat nemusejí. Naše centrální banka za poslední 2 roky zvedla základní vyhlašovanou sazbu již 8×, což znamená, že komerční banky si mohou ukládat volnou likviditu u centrální banky za aktuální sazbu 2 % p.a.

Zatímco velcí hráči z řad fondů, korporací a movitějších státních firem si ukládají volnou hotovost u komerčních bank za úrok blížící se 2 % ročně, úroky na běžných a spořicích účtech pro drobné střadatele ponechala většina bank na nule nebo jen těsně nad ní. V bankách mají drobní střadatelé prostě smůlu.

Navíc v České republice v posledních měsících prudce vzrostla inflace, jejíž meziroční míra v říjnu dosáhla 2,7 %. Srovnání vývoje meziročního indexu spotřebitelských cen v České republice a v eurozóně za posledních 12 měsíců zobrazuje následující graf:

Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP)

Zdroj: Eurostat

Z grafu je patrné, že zatímco v zemích eurozóny inflace v posledních 12 měsících znatelně klesá, v Česku naopak výrazně roste a blíží se 3% hranici. Češi si musí připlatit hlavně za potraviny, bydlení a energie. Lépe bohužel nebude ani v následujících měsících, jelikož dále porostou ceny energií a spotřební daně.

Přestože nám tedy v Česku zatím ve větší míře záporné úrokové sazby na bankovních vkladech nehrozí, jsou na tom paradoxně čeští střadatelé ve srovnání s eurozónou podstatně hůř. Při stávající inflaci 2,7 % a ročním úroku na spořicím účtu v bance ve výši 0,2 % to znamená, že český střadatel za rok přijde o 2,5 % svých úspor. A to není zrovna málo. 

Z výše uvedeného je možné dovodit jednoduchý závěr. Pokud chceme ochránit své prostředky před inflací a zároveň dosáhnout na rozumný výnos, je potřeba se odklonit od bankovních depozit a volné prostředky investovat. I pro konzervativní investory přitom existují možnosti, jak dosáhnout zajímavého zhodnocení volných prostředků v rozmezí přibližně od 4 do 6 % ročně. Vhodné jsou investice se zajištěním nemovitostí, které představují v českém prostředí stabilní a reálnou hodnotu. RONDA INVEST umožňuje investorům získat výnos až 6 % p.a. prostřednictvím investic do zajištěných podnikatelských úvěrů. Investovat je možné ONLINE již od 10 tisíc Kč, přičemž investice s sebou nenese žádné vstupní ani pravidelné paušální poplatky. Výnosy jsou vypláceny každý měsíc na účet investora a investorům, kteří potřebují své peníze zpět, umožňuje RONDA INVEST prodej investice na sekundárním trhu.

Ukázka jednoho z úvěrů, do nichž je možné investovat:

Investice do úvěru se zajištěním bytovou jednotkou v Praze na Starém Městě

  • Výnos pro investora: 5,4375 % p.a.
  • Minimální výše investice: 10 000 Kč
  • Očekávaná splatnost: 31. 1. 2022
  • Účel: financování nákupu a rekonstrukce bytové jednotky v lokalitě Praha – Staré Město
  • Aktuální stav: koupě jednotky uskutečněna, rekonstrukce dokončena (byt je na fotografii výše)
  • Zdroje splácení úvěru: krátkodobé pronájmy bytové jednotky
  • Zajištění: Zástavní právo ke zrekonstruované bytové jednotce v Praze – Starém Městě
  • LTV (poměr výše úvěru a hodnoty zajištění): 70 %

Pro více informací neváhejte navštívit stránky https://www.rondainvest.cz/investovani, kde najdete další podrobnosti k výše uvedené investici, ale i řadě dalších. Anebo zavolejte na bezplatnou linku 800 023 099, případně navštivte pobočku na adrese Olivova 4, Praha 1 v administrativním centru Bredovský dvůr.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Nové žebříčky po snížení úroků

16. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Nové žebříčky po snížení úroků

Banky dál snižují úročení vkladů. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

Lídr žebříčku stavebního spoření snížil úrok. Dá vám někdo víc?

4. 7. 2024 | Petr Kielar

Lídr žebříčku stavebního spoření snížil úrok. Dá vám někdo víc?

Buřinka, která dosud nabízela ze všech stavebních spořitelen nejvyšší zúročení vkladů, od července úroky snížila. Jak reagovala konkurence? Máme nový žebříček stavebního spoření.

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Financial Services