Sberbank vylepšuje spořicí účty. Zvýhodní vyšší vklady

pk | rubrika: Aktuality | 17. 6. 2019

Až na 1,5 procenta může dosáhnout úrok u spořicího účtu od Sberbank po dnešním zvýšení. Přiblíží se mu ovšem jenom ten, kdo si do banky uloží víc než tři miliony korun. Nejvyšší sazbou se mu pak bude úročit jenom část přesahující právě tři miliony.

Sberbank se rozhodla vydat proti obecnému trendu a zvýhodnit vyšší vklady. Čím víc si klient uloží, tím vyšší úrok dostane. Podmínkou pro lepší zhodnocení ale je, že bude „aktivně využívat“ i běžný účet od stejné banky.

Základní sazba pro spořicí účet nazvaný Fér spoření Plus zůstává na 0,53 %. Tu dostanete na vklady do 300 tisíc korun, když zároveň nevyužíváte běžný účet. Vyšší vklady jsou teď úročeny lépe: 0,35 % pro částky od 300 tisíc do jednoho milionu, 0,45 % od jednoho do tří milionů a 0,55 % pro víc než tři miliony.

Nejatraktivnější je ode dneška nabídka pro lidi, kteří si k běžnému účtu Fér konto Aktiv nebo Optimal (tedy kromě varianty Mini) založí nový spořicí účet. Na část vkladu do 300 tisíc dostanou úrok 1,13 %. Vklady od 300 tisíc do jednoho milionu se úročí 1,2 %, vklady od jednoho do tří milionů 1,45 % a vklady nad tři miliony 1,5 %.

Až do dneška banka úročila vklady do 300 tisíc sazbou 1,03 %, nad tuto hranici už jenom 0,23 % a nad tři miliony symbolickými 0,01 %. Pro dosavadní spořicí účty ale dál platí dřívější sazby, k získání vyšších je potřeba založit si nový.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Příslušnou sazbou se úročí vždycky jenom část vkladu, která spadá do daného rozmezí – tedy ne celý vklad. I při vkladu mírně nad tři miliony tak bude skutečný úrok nižší, protože na většinu úspor se uplatní nižší sazby.

Nabídka vyšších úroků platí jenom pro spořicí účty založené od 17. června do konce srpna. Banka zatím počítá s tím, že u nich vyšší úrok nechá i dál, přesto se může kdykoliv změnit.

Nový spořicí účet si může založit i kdokoliv z dosavadních klientů. „Na základě jejich zájmu o převedení spořicího účtu na nový jim banka vše zařídí,“ říká mluvčí Sberbank Radka Černá.

Lidé, kteří si spoření založili dřív a nepřevedou si ho na nový spořicí účet, však od konce léta dosáhnou na nižší úrok než doteď – aspoň podle podmínek, které má banka na svém webu s platností od 20. srpna. Například základní sazba pro spoření do 300 tisíc korun bez běžného účtu by měla klesnout z 0,53 na 0,23 %, s běžným účtem z 1,03 na 0,8 %. U vyšších vkladů naopak sazby oproti dřívějšku stoupnou. 

A jak snadno splníte klíčovou podmínku používat i běžný účet od Sberbank? Varianta běžného účtu Aktiv stojí 99 Kč měsíčně, varianta Optimal 199 Kč měsíčně. Obě ale můžete mít zadarmo, když vám z účtu odejde aspoň pět plateb měsíčně – do limitu se počítají i platby debetní kartou. Na variantu Optimal bez poplatků dosáhne také ten, kdo má ve Sberbank uložený aspoň milion korun.

Dodejme, že Sberbank dál účtuje pět korun za každou odchozí platbu ze spořicího účtu do jiné banky. Konkurence přitom nabízí podobné převody bez poplatku.

Konkurenční spořicí účty většinou dávají za vyšší vklady méně peněz. Výjimkou je Trinity Bank, která nabízí 1,38 % (pro nové účty dočasně 1,58 %) bez omezení výše vkladu. Lepší podmínky pro vyšší vklady nabízejí i Banka Creditas, Equa a Fio banka. Jenom o bohatší klienty má zájem privátní J&T Banka. 

Kam s nimi?

Stavební spořitelny mají zájem o nové klienty a lákají na lepší úrokovou sazbu nebo alespoň slevu na poplatku za uzavření.

Porovnání stavebního spoření: Kdo nabízí nejlepší


Prodej protiinflačních státních dluhopisů skončil. Co vám zbývá, než se případně objeví další?

Jak porazit inflaci? Prošli jsme bezpečné možnosti

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Sberbank, spoření, spořicí účty

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Nové žebříčky po snížení úroků

16. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Nové žebříčky po snížení úroků

Banky dál snižují úročení vkladů. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Nejhůře úročený účet pro děti láká nové klienty. Porovnali jsme, kdo dá víc

17. 6. 2024 | Petr Kučera

Nejhůře úročený účet pro děti láká nové klienty. Porovnali jsme, kdo dá víc

UniCredit Bank nabízí dětem lekci finanční gramotnosti. Novým klientům dá pro začátek úrokovou sazbu 4,25 % do limitu 100 tisíc a jednorázový bonus 500 Kč. Standardní úrok má ale jen... celý článek

Nový král termínovaných vkladů. Inbank spouští i osobní půjčky

6. 6. 2024 | Olga Skalková, Petr Kučera

Nový král termínovaných vkladů. Inbank spouští i osobní půjčky

Estonská Inbank vstoupila do Česka předloni, dosud se zaměřovala hlavně na splátkový prodej. Teď rozšiřuje služby o spoření a hotovostní spotřebitelské úvěry.

Partners Financial Services