Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 17. 5. 2024 | 4 komentáře
Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

Zdroj: Shutterstock

Česká spořitelna změní od 1. června způsob úročení na svém spořicím účtu. Většině klientů zároveň sníží úrokové sazby – reaguje tím na vývoj na trhu a kroky konkurenčních bank.

Klientům s účtem Plus, kteří nepoužívají elektronické bankovnictví George, klesne úroková sazba na 1,25 % ročně (p. a.) z dosavadních 2,25 % – až na výjimku, kterou zmíníme za chvíli.

Kdo má Plus účet a používá George, získá na spořicím účtu od června 2,25 % místo dosavadních až 4,05 %.

Úrokovou sazbu 3,25 % dostanou od června lidé s Plus účtem a Georgem, kteří si do spořitelny pravidelně posílají v součtu alespoň 500 korun měsíčně na investice nebo na penzijní spoření (bez případného příspěvku zaměstnavatele). Pod investice se počítá i dlouhodobý investiční produkt – DIP.

Také skupině zmíněné v předchozím odstavci tedy sazba klesne: dosud (do konce května) dosáhnou na 4,25 %, přičemž stačí pravidelně investovat 300 korun. Od června stoupne limit na 500 korun, na druhou stranu do něj bude možné zahrnout i příspěvky na penzijní spoření.

Na sazbu 3,25 % od června nově dosáhnou také klienti s Plus účtem, kteří sice nevyužívají George, ale mají ve spořitelně uložený aspoň milion korun. Do limitu se počítají peníze na běžném (osobním) účtu, spořicím účtu, termínovaném vkladu (vkladovém účtu), penzijním spoření či majetkovém (investičním) účtu. Započítávají se účty na jméno fyzické osoby v korunách i v cizí měně.

Dosavadní maximální úrok – 5 % ročně – nechá Česká spořitelna od června lidem, kteří si jejím prostřednictvím pravidelně posílají v součtu alespoň 2000 korun měsíčně na investice nebo na penzijní spoření.

Všechny zmíněné sazby budou i nadále jen do limitu 200 tisíc korun (u programu Osobní bankovnictví do 400 000 Kč). Část vkladu, která tento limit přesáhne, se bude úročit jen 0,01 % – stejně jako dosud.

Nic se nemění ani na tom, že klientům bez Plus účtu (tedy s účtem Standard nebo se staršími typy osobních kont) nabízí spořitelna úrok jen 0,2 % do 200 tisíc korun.

Každý uvidí, na co dosáhne

Nová struktura úročení je podle spořitelny přehlednější než dosud. Má být na první pohled jasná z jediné tabulky. Na uvedené sazby dosáhne každý, kdo splňuje dané podmínky.

Úročení spořicího účtu České spořitelny od 1. června 2024

sazba (p.a.)podmínky
5 %Plus účet, George a pravidelné investování nebo příspěvek účastníka do penzijního spoření v součtu minimálně 2000 Kč měsíčně
3,25 %

Plus účet, George a pravidelné investování nebo příspěvek účastníka do penzijního spoření v součtu minimálně 500 Kč měsíčně

NEBO nebo Plus účet a úspory v ČS v hodnotě minimálně milion korun (součet zůstatků na spořicím, osobním, běžném či vkladovém účtu nebo na termínovaném vkladu, penzijním spoření či majetkovém účtu; započítávají se účty na jméno fyzické osoby v korunách i v cizí měně)

2,25 %Plus účet, George
1,25 %Plus účet
0,2 %ostatní účty
Všechny sazby platí pro zůstatek do 200 000 Kč (do 400 000 Kč pro klienty Osobního bankovnictví), část vkladu nad tento limit se prakticky neúročí (0,01 %).

V současnosti – do konce května – se celkový úrok skládá ze tří položek: základní sazby, individuální sazby a bonusové sazby vyhlašované v rámci marketingové akce.

Klíčovou roli v dosavadním systému hraje individuální bonus (až 2 %). Ten závisí na „míře finančního zdraví daného klienta“. V praxi jde hlavně o používání elektronického bankovnictví, které podle spořitelny klientům dává lepší přehled o jejich hospodaření.

„Od června výrazně zjednodušíme úročení spořících účtů, aby bylo pro klienty maximálně srozumitelné. Budou vždy přesně vědět, jaké je úročení v danou chvíli a za jakých podmínek budou moci získat úrokový bonus nad rámec standardního úročení,“ říká mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

O podpoře finančního zdraví však spořitelna mluví dál. „Naším strategickým cílem je do konce roku 2025 pomoci všem klientům vytvořit minimální finanční rezervu a zároveň je motivovat k vytváření dlouhodobé finanční rezervy na stáří. Proto nová struktura našeho spoření odměňuje vyšším úrokem ty klienty, kteří již finanční rezervu mají nebo s její tvorbou začnou, a to zejména skrze využívání investičních produktů, penzijního spoření nebo dlouhodobého investičního produktu DIP,“ vysvětluje Hrubý.

Nula jako základ, ale nebojte se

Základní sazba spořicího účtu České spořitelny bude od června nulová. Její roli v praxi převezme sazba vyhlašovaná „v režimu marketingové akce".

Snížením základního úroku na nulu si spořitelna vylepší možnost, jak pružně reagovat právě na vývoj trhu – ten ovlivňují především základní úrokové sazby stanovené Českou národní bankou.

Pokud se spořicí účet chová jako běžný platební účet (lze si na něj přímo posílat peníze z jiné banky a zároveň z něj bez omezení odesílat na jiné účty), musí banka podle zákona oznámit snížení úroku nejméně dva měsíce předem. Z tohoto pravidla je několik výjimek, které jsme podrobně popsali v samostatném článku. Nás teď zajímá hlavně jedna: marketingová akce.

Když banka nastaví základní úrokovou sazbu nízko nebo dokonce na nulu, nemá pak tolik starostí s častými změnami. Jenom na takový základ se totiž vztahuje regulace podle zákona. A všechno, co klienti dostanou navíc, je podle banky pouze „marketingovou akcí“ – formálně nejde o úrok, takže takový bonus může banka snížit nebo zrušit prakticky ze dne na den (pokud to podmínky akce připouštějí) nebo automaticky skončí ke dni, který banka předem uvedla jako konec trvání akce (nic jí nebrání, aby takovou akci opakovaně prodlužovala třeba o další měsíc).

Nulový základní úrok používá třeba Air Bank, výslednou sazbu tak u ní kompletně tvoří jen marketingový bonus – při splnění podmínek. A například Raiffeisenbank má základní úrok jen 0,1 %, celý zbytek je jako marketingová akce.

I při nulové základní sazbě je tedy běžné, že výsledná sazba zůstane v praxi stejná, jako by byla při klasickém způsobu úročení – a srovnatelná s konkurencí. Jen to pro banku neznamená tolik komplikací a případného dokazování (regulátorovi nebo klientům), že včas splnila oznamovací podmínky podle zákona.

Kolik dají ostatní banky?

Spořitelna – stejně jako mnoho dalších bank – reaguje na kroky České národní banky, která od 3. května znovu snížila své základní sazby.

Část bank naopak ujišťuje klienty (a láká nové), že úroky na spořicím účtu zatím nesníží: mBank je už dříve garantovala do konce června, Raiffeisenbank před pár dny prodloužila dosavadní sazby do konce července.

Podrobný přehled nejlepších spořicích účtů a termínovaných vkladů jsme přinesli ve středečním článku.

Nejlepší spořicí účty k 16. květnu 2024

BankaNázevMaximální úrok (p.a.)Omezení
VÚBSpoření bez limitů

5,8 %

5,45 %

5,8 % jen do 19. května, od 20. května 5,45 %. Bez podmínek, ale: Jde o pobočku slovenské banky. Pokud klient nedodá potvrzení o daňovém domicilu z finančního úřadu, strhne mu banka slovenskou daň (základní sazba 19 %). Kdo potvrzení odevzdá, musí si sám vyřešit daňovou povinnost za kalendářní rok (15% sazba v Ćesku). Kdo nepřekročí limity pro zdanitelné příjmy, nemusí přiznání podávat. 
Trinity BankJarní Skvělý účet

5,58 %

5,08 %

5,58 % jen pro vklady nových klientů do 250 000 Kč. Případná část od 250 tisíc do 10 milionů se úročí 5,08 %. Nad 10 milionů se úročí 4,08 %.

Dosavadní klienti dosáhnou na maximální úrok 5,08 % do 10 milionů, nad tento limit 4,08 %.

mBankmSpoření5,5 %Podmínkou je (bezplatný) běžný účet a volba jedné ze čtyř variant pravidelného spoření. To probíhá formou cílů, v každém lze naspořit max. 100 000 Kč. Limit lze zvýšit až na 800 000 Kč díky tomu, že je možné založit až osm cílů. V praxi není nutné spořit pravidelně. Banka garantuje, že sazbu nesníží do konce června.
Max bankaMax spořicí účet5,1 %Pro vklady do 500 000 Kč. Případná část nad 500 tisíc se úročí 5 %. Starší typ spořicího účtu se úročí 4 % bez stropu.
Partners BankaSpořicí účet5,06 %Bez stropu na výši vkladu. Podmínkou je běžný účet. Ten je v základní variantě (balíček Pro jednoho) zdarma, plný úrok se ale automaticky připíše jen v měsíci založení spořicího účtu a v dalších třech kalendářních měsících. Pak zůstane plný úrok při aspoň pěti platbách kartou za měsíc, jinak klesne na polovinu. U vyšších balíčků (Pro dva a Pro rodinu) je plný úrok bez časového omezení, tedy i bez plateb kartou.
RaiffeisenbankBonusový spořicí účet5 %Pro vklady do 500 000 Kč (Chytrý účet) nebo do milionu (Aktivní účet) nebo do 1,5 milionu (Exkluzivní a Prémiový účet) při aspoň třech platbách kartou za měsíc (při nesplnění podmínky klesne úrok na 0,1 %). Část nad limit se úročí jen 0,01 %. Banka garantuje, že sazbu nesníží do konce července.
Fio bankaFio konto5 %Pro vklady do 200 000 Kč. Pro pásmo od 200 000 do milionu je úrok 0,1 %, od jednoho do deseti milionů 0,15 %, nad deset milionů 0,2 %. Minimální zůstatek je 100 Kč, vrací se až při zrušení účtu.
ČSOBSpoření s bonusem5 %Pro vklady do 250 000 Kč, když aspoň pětkrát měsíčně zaplatíte kartou a aspoň jednou za tři měsíce se přihlásíte do aplikace ČSOB Smart. Pro pásmo od 250 tisíc do milionu je úrok 2,8 %, nad milion 0,15 %. Při nesplnění podmínek je základní sazba 1,5 % do 250 000 Kč. 
UniCredit BankAkce k novému běžnému účtu5 %Pouze pro nové klienty, kteří si založí běžný účet. Úročí se vklady do dvou milionů. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc. Dřívějším klientům dává standardně jen 2,5 % do limitu půl milionu.
Banka CreditasSpořicí účet+4,6 %Pro vklady do 500 000 Kč. Pro část nad tento limit je úrok 2 %. 
Moneta Money BankSpoření H, G, F, E4,6 %Pro vklady do milionu korun. Část vkladu nad milion se úročí 0,5 %. 
Komerční bankaSpoř. účet KB+ 4,5 %Pro vklady do 200 000 Kč při založení (a ovládání) v nové aplikaci KB+. Vklady nad limit se prakticky neúročí (0,01 %). Bez nové aplikace je základní sazba spořicího účtu jen 2 %.
J&T BankaSpořicí účet4,25 %Počáteční vklad musí být aspoň milion korun. Podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň milion nebo investice aspoň 100 000 Kč. Výpovědní lhůta je jeden den. 
Česká spořitelnaSpořicí účet

4,05 % až 5 %

Jen pro klienty s Plus účtem. Kdo používá elektronické bankovnictví George, dosáhne na 4,05 %. Kdo k tomu pravidelně investuje od 300 do 1999 Kč měsíčně, dosáhne na 4,25 %. Když investuje aspoň 2000 Kč měsíčně (do limitu se počítá i příspěvek na penzijní spoření), získá 5 %. Zmíněné úroky se týkají vkladů do 200 000 Kč (u programu Osobní bankovnictví do 400 000 Kč), pro část nad tento limit jen 0,01 %. Bez George je úrok s Plus účtem maximálně 2,25 %. Bez Plus účtu max. 0,2 % do 200 000 Kč.

Fio bankaFio spořicí účet4 %Z účtu si lze vybrat nebo převést peníze maximálně čtyřikrát za kalendářní měsíc. Minimální zůstatek je 100 Kč, vrací se až při zrušení účtu.
mBankeMax Plus4 %Pro vklady do 500 000 Kč. Založit si lze až čtyři účty a zvýšit tak celkový limit na dva miliony. Vklady nad limit se prakticky neúročí (0,01 %). mBank garantuje, že sazbu nesníží do konce června.
Air BankSpořicí účet3,75 %

Pro vklady do milionu, když aspoň pětkrát za měsíc zaplatíte kartou a zároveň vám přijde na účet v součtu aspoň 25 000 Kč měsíčně.

Pro vklady do půl milionu, když aspoň pětkrát za měsíc zaplatíte kartou. Část od půl milionu do milionu se úročí jen 0,1 %.

Vklady nad milion se neúročí. Při méně než pěti platbách kartou v předchozím měsíci se neúročí ani vklady do milionu. 

UniCredit BankSpořicí účet Save2,5 %Pro vklady do 250 000 Kč, část nad limit se neúročí.
Tabulka obsahuje jen klasické spořicí účty, které jsou standardně dostupné pro běžné retailové klienty. Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

A tohle už jste četli?

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Nejhůře úročený účet pro děti láká nové klienty. Porovnali jsme, kdo dá víc

17. 6. 2024 | Petr Kučera

Nejhůře úročený účet pro děti láká nové klienty. Porovnali jsme, kdo dá víc

UniCredit Bank nabízí dětem lekci finanční gramotnosti. Novým klientům dá pro začátek úrokovou sazbu 4,25 % do limitu 100 tisíc a jednorázový bonus 500 Kč. Standardní úrok má ale jen... celý článek

Nový král termínovaných vkladů. Inbank spouští i osobní půjčky

6. 6. 2024 | Olga Skalková, Petr Kučera

Nový král termínovaných vkladů. Inbank spouští i osobní půjčky

Estonská Inbank vstoupila do Česka předloni, dosud se zaměřovala hlavně na splátkový prodej. Teď rozšiřuje služby o spoření a hotovostní spotřebitelské úvěry.

Úroky na spoření jdou dolů, kdo teď dá víc? Nejlepší spořicí účty a termínované vklady

4. 6. 2024 | Petr Kučera

Úroky na spoření jdou dolů, kdo teď dá víc? Nejlepší spořicí účty a termínované vklady

Banky dál snižují úročení vkladů. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle? Máme nové porovnání. S novou jedničkou mezi termínovanými vklady.

Partners Financial Services