Zbraň hromadného danění

PR článek | rubrika: PR Článek | 15. 11. 2012 | 2 komentáře
Vypadalo to pro vládu jako elegantní řešení: zvýšit daň z přidané hodnoty a snadno tak zalátat díry v rozpočtu. Ale vše skončilo jako noční můra. Když ministr financí Miroslav Kalousek navrhl zvýšení sazeb DPH poprvé, mělo jít o mimořádný příjem na zaplacení mimořádného výdaje: rozjezdu 2. důchodového pilíře. Vláda ale slibovala, že důchodovou reformu zaplatí stát z privatizace svého majetku, ne občané ze svých daní.

Tento slib vláda nesplnila a i přes letošní razantní zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent vláda vybrala méně, než loni. Brání se tím, že snížení spotřeby zavinil pokles ekonomiky. Možná ano, ale v této situaci vyšší DPH přinejmenším nepomáhá.

Splést se jistě může každý, v čase krize jsou omyly dokonce spíše pravidlem. Vláda však chybu neuznala. A dle známého mýtu „čím se to pokazilo, tím se to také napraví" se jala nemocnou ekonomiku léčit ještě vyšší dávkou svého léku a zvednout sazby na 15, resp. 21 procent. A k vyšším daním přidala nižší růst penzí, postihla dokonce i invalidní důchodce, rodinám živnostníků s dětmi sebrala desetitisíce na slevách na dani.
 
Vývoj daně z přidané hodnoty připomíná závody do vrchu. Ještě v roce 2007 činila snížená sazba 5 a základní 19 procent. Topolánkova vláda je v rámci své politiky danit spotřebu místo výkonu a sbližovat sazby všech daní upravila na 9 a 19 %. Tato změna aspoň měla nějaký důvod.
 
Moje vláda zvedla obě sazby o procento - na 10 a 20 procent. Jako vynucený nouzový krok uprostřed krize. Navíc v situaci, kdy úřednický kabinet neměl mandát k systémovým reformám. Zvýšení mělo platit rok, a to jsme jasně deklarovali. Jenomže nová, už politická vláda, si z toho udělala zvyk. Za dva roky stihl kabinet, který lidem slíbil nezvyšovat daně, zvednout sníženou sazbu DPH o plných padesát procent. 
 
Pravicovou vládu v jejím daňovém sprintu nepřibrzdilo ani to, že na své straně nemá drtivou většinu ekonomů. Rovněž nijak neobhájila před občany, kvůli čemu vlastně Česko v EU s velkým náskokem vede v závodě o výši snížené sazby DPH.
 
Nešlo to ale jinak? Nikdo z vlády lidem nevysvětlil, proč se nepřijímají systémové reformy. Nebo proč se nezastaví mnohamiliardové plýtvání při veřejných soutěžích. Proč byl zaveden 2. pilíř penzijního systému, který stejně devět z deseti lidí nezajímá, nadšení z něj nejsou ani experti a jediným efektem bude 26 miliardová díra v solidárním penzijním spoření během dvou let. 
 
Na vládní balíček zcela sedí premiérovo přiznání, že vláda špatně komunikuje s občany. Veškerou energii vynaložila na přesvědčování vlastních poslanců, na komunikaci s občany se jí už bohužel nedostávalo sil. Jenomže tady by u lidí nejspíš neuspěl sebelepší propagandista. Nejde totiž o žádnou vysvětlitelnou reformu, ale o soubor nahodile poskládaných opatření, které lepí dohromady jediná „myšlenka": ušetřit. Bohužel i na těch nejpotřebnějších a nejslabších. Premiér sliboval, že po „tupých“ škrtech přijdou „chytré reformy“, bohužel jsme se zatím nedočkali. Přitom zlepšit podnikatelské prostředí, zefektivnit veřejnou správu, podpořit výzkum a inovace bychom potřebovali jako sůl.

Kabinetu podařilo sjednotit celý národ, levici, i pravici. Ale proti sobě. Nikdo z občanů není šťastný, že vláda proti nim nasazuje zbraně hromadného danění.

Jan Fischer, kandidát na prezidenta

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Partners Financial Services