V pražské Troji naleznete nejen největší z vinic na území hlavního města Prahy, o níž se zmiňují zápisy archivu kláštera sv. Jiří již ve 13. století a která i dnes se na Salabce rodí hrozny, z nichž pak mladý vinař Tomáš Osička připravuje oblíbená a vyhledávaná vína, získávající ocenění na domácích i mezinárodních soutěžích.
Od 21. března můžete na Salabce zažít něco jedinečného. Na tradici založenou v 16. století Jakubem Salabou navazuje ve zrenovované usedlosti také Restaurant Salabka. Dnes v moderní podobě, s autorským rukopisem šéfkuchaře Petra Kunce.
Petr Kunc převážnou část své kariéry strávil v Anglii a celý výčet restaurací, v nichž pracoval, je opravdu dlouhý. Prošel kuchyněmi skvělých kuchařů, kteří ve světě gastronomie nepotřebují dlouhé představování. Za zmínku nepochybně stojí Raymond Blanc z restaurace Belmond Le Manoir aux Quat‘ Saisons**, Michel Roux Jr´s z Roux at Parliament Square, Gordon Ramsay z Royal Hospital Road***, Heston Blumenthal a Ashley Palmer-Watts z Dinner by Heston Blumenthal** nebo skvělý italský šéfkuchař Giorgio Locatelli z Locanda Locatelli*. Petr také působil pro londýnskou společnost Rhubarb, zajišťující catering pro VIP klientelu, například pro oslavy britské královské rodiny, olympijské hry nebo tenisový turnaj ve Wimbledonu i jako šéfkuchař v thajském Bangkoku.
Po sedmi letech strávených v Anglii však opět našel cestu zpět domů, do České republiky (2013). Zde pak převzal postupně kuchyně v několika předních pražských restauracích. V současné době je však plně soustředěn na nové angažmá. Společně se svým týmem připravil zcela nový koncept pro Restaurant Salabka, právem považovaný za skrytý klenot v pražské Troji.
Petr Kunc společně se svým týmem pro vás připravil degustační menu, inspirované zdejší bohatou historií. Při přípravě nového konceptu spolupracoval dokonce i s pražským muzeem gastronomie. Recepty, na nichž si pochutnávali naši předkové, zde připravuje s ohledem na postupy a trendy moderní gastronomie, s mimořádným důrazem na čerstvé a lokální suroviny.
Samozřejmě nelze opomenout vína z Vinařství Salabka, která doprovázejí každý z pokrmů. Nikoho pak jistě nepřekvapí, že chutě celého menu ještě vyzdvihne párování s místními víny.
Čekají na vás pokrmy jako šneci s kroupovo-petrželovým rizotem, mrkví, červenou řepou, lanýžovou espumou a sýrem pecorino, snoubené s Le Poète Salabka – Pinotem Blanc či jeseter s červeným zelím, pyré ze sladkých brambor, tymiánovo-polentovou espumou a humřím bisque, párovaný s Le Joyeux Salabka - Müllerem Thurgau nebo krupicová kaše s karamelizovaným banánem, ananasem s rozmarýnem, čokoládovou zeminou i prachem a espumou z lesního ovoce, skvěle doplněná místním likérovým vínem Précieux.
A labužníci si mohou tato jídla dopřát v unikátním sedmichodovém menu, snoubené s víny ze Salabky. Cena za celé menu se sedmi chody je 1350 korun, párování se sedmi víny je pak za 850 korun.
Zastavte se na Salabce a dopřejte si výjimečný zážitek.
Sdílejte článek, než ho smažem