Rozvod. Jak dělit majetek, dluhy a péči o děti

Rozvodem u nás končí zhruba každé druhé manželství. Pro všechny, které nepřekonatelné rozpory dohnaly až před soud, máme několik rad.
Rozvod. Jak dělit majetek, dluhy a péči o děti

V roce 2016 se podle statistik Ministerstva spravedlnosti rozvedlo pětadvacet tisíc manželství. Zhruba o tisícovku míň než v roce 2015 a nejmíň od roku 2000. Důvody ovšem nejsou nijak romantické – nižší rozvodovost je důsledkem snižujícího se počtu sňatků.

Pokud je i u vás rozvod na spadnutí, pomůže náš přehled. Poradíme, co všechno je potřeba vyřešit a jak postupovat. Bez právníka se ale do rozvodu nepouštějte. I když se nestrhne rozvodová bitva, laik se ve všech lejstrech a paragrafech vyzná jen stěží.

Nejdřív děti

Kdo má děti pod osmnáct let, musí nejdřív ze všeho vyřešit, v čí péči po rozvodu zůstanou a kdo bude platit alimenty. Dokud není rozhodnuto o budoucí výchově potomků, soud manželství nerozvede. V praxi existují tři varianty: výlučná péče jednoho z rodičů, střídavá péče a společná péče. Společnou péčí se myslí model, ve kterém spolu bývalí partneři dál sdílejí domácnost a starají se o dítě.

Sepište to včas

Hádkám o majetek lze předejít pomocí jednoho lejstra – (před)manželské smlouvy. Můžete v ní jasně vymezit, co patří jednomu a co druhému. Víme, jak na to:

Předmanželská smlouva: dobré účty dělají dobré manžele

Ideální je, když se rodiče na výchově i výživném dohodnou předem. Jejich dohodu ale i tak musí posvětit soud. Pokud se rodiče domluví na výhradní péči jednoho z nich, například matky, je zároveň potřeba dohodnout, jak často se bude dítě vídat s druhým rodičem. Dohodu o styku už soud odsouhlasit nemusí.

Když mezi partnery shoda nepanuje, rozhodne soud. I přes nesouhlas jednoho z rodičů může například nařídit střídavou péči – samozřejmě jen za předpokladu, že je střídavá péče ku prospěchu dítěte. Při rozhodování berou soudy v potaz osobnost dítěte, hmotné zabezpečení a bytové poměry rodičů i jejich výchovné schopnosti.

Jakmile soud rozhodne, vydá rozhodnutí o úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu. Teprve poté, co rozhodnutí nabyde právní moci, lze manželství rozvést. Péči o děti byste proto měli řešit nejpozději v momentě podání žádosti o rozvod. Příslušné lejstro podává jeden z rodičů u okresního soudu, v jehož obvodu dítě žije. Potřeba jsou tři vyhotovení – jedno pro soud, druhé doručí soud druhému rodiči a třetí poputuje k orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD), který nezletilé děti před soudem zastupuje.

Když to chcete rozseknout

Co musí obsahovat žádost o rozvod

  • označení příslušného soudu
  • jméno, datum narození a adresu obou manželů
  • datum a místo uzavření manželství
  • jména a datum narození dětí
  • vysvětlení toho, čeho se žalobou domáháte (tedy, že navrhujete, aby vaše manželství bylo rozvedeno) a z jakého důvodu (v případě sporného rozvodu je třeba situaci popsat detailněji)
  • datum a podpis

Co přiložit

  • kopii oddacího listu,
  • kopie rodných listů dětí
  • v případě nesporného rozvodu dohodu o úpravě majetkových poměrů, bydlení a popřípadě výživného po rozvodu
  • soudem schválenou dohodu o úpravě poměrů nezletilého dítěte 

Rozvod: sporný, nebo nesporný?

Žádost o rozvod (žaloba o rozvodu manželství) se podává rovněž u okresního soudu, v jehož obvodu měli manželé poslední společné bydliště. Za podání návrhu si soud naúčtuje správní poplatek dva tisíce korun. Uhradit ho můžete kolkovou známkou spolu s podáním žádosti nebo později bankovním převodem. Pokud jste s financemi na štíru, můžete spolu s žalobou podat také návrh na snížení poplatku.

Co se samotného rozvodu týče, občanský zákoník rozlišuje mezi sporným a nesporným rozvodem. Za nesporný se rozvod považuje, pokud se manželé na podmínkách (dělení majetku, bydlení a péči o děti) předem dohodnou. Zároveň je potřeba, aby žádost o rozvod podepsali oba dva, jejich svazek ke dni podání žádosti trval alespoň rok a minimálně šest posledních měsíců žili odděleně.

Sporný rozvod přichází na řadu, jestliže není domluva možná nebo se jeden z manželů rozvádět nechce (rozvod pak přichází v úvahu, jen pokud spolu nežijete víc jak tři roky). Před soudem navíc bude potřeba dokázat, že je manželství nevratně rozvrácené a nelze očekávat jeho obnovení. Počítejte proto s výslechem vás i vaší polovičky a předvoláváním svědků. Důvod rozvratu manželství pak může hrát roli při vypořádání společného jmění manželů.

Anketa

A co vaši, vydrželi spolu?

Majetek, dluhy a bydlení

Společné jmění manželů (SJM) zaniká spolu s manželstvím a proto se musí vypořádat. Jednání o vypořádání majetku může začít už během rozvodu. Do společného jmění spadá všechno, co během manželství nabyde jeden z partnerů. Výjimkou jsou dary a dědictví, majetek, který jste si pořídli ještě před svatbou a věci, které užívá výhradně jeden z partnerů (například holicí strojek).

Jestliže se na vypořádání majetku domluvíte, bude potřeba lejstro, ve kterém určíte, co komu připadne do výlučného vlastnictví. Dokument musí být opatřený ověřenými podpisy obou partnerů – příslušné razítko dostanete na kterékoli pobočce Czech POINTu.

Když se dohodnout nedokážete, vloží se do hry soud. Obecně platí: oba manželé mají nárok na stejně velký podíl společného jmění. Složitější situace nastávají, pokud má jeden z manželů majetek, který do společného jmění nespadá. Třeba když manželka zdědila byt, který se později rekonstruoval ze společných peněz. V tom případě může manžel požadovat náhradu sumy, kterou do úpravy bydlení investoval. Stejně tak, jestliže se ze společného jmění hradila úpravy nemovitosti, kterou jeden z manželů vlastnil ještě před svatbou. Svoje nároky ovšem musí každý z páru prokazatelně doložit.

Do společného jmění spadají i dluhy – například nesplacené spotřebitelské úvěry nebo hypotéka. Výjimkou jsou dluhy veřejnoprávní (dluhy na daních nebo pokutách) a dluhy, které si jeden z manželů pořídil bez vědomí druhého, aniž šlo o obstarání každodenních potřeb rodiny. I dluhy se podle zákona dělí na polovic. Manželé si ale můžou domluvit, že společné závazky převezme pouze jeden z nich, třeba manžel. Pro manželku to ovšem neznamená, že se dluhům vyhne nadobro. Pokud exmanžel přestane splácet, můžou věřitelé (banky, leasingové společnosti a další) požadovat doplacení dlužné částky po ní.

Řešit se samozřejmě bude i společné bydlení. V praxi dost záleží na tom, jakým způsobem jste bytové poměry ošetřili během manželství. Pokud je vlastníkem nemovitosti pouze jeden z manželů, může po druhém požadovat, aby domácnost opustil. Když ale máte k bytu nebo domu právo společné, musíte se rozhodnout, kdo v nemovitosti zůstane po rozvodu. Pokud se nedomluvíte, soud odchod jednoho z partnerů nařídí, případně rozhodne o způsobu náhrady (například vyplacení určité finanční sumy). Přihlížet přitom bude především k tomu, který z partnerů má v péči děti. Zároveň má odcházející partner právo ve společné domácnosti bydlet, dokud mu druhý z manželů nezajistí náhradní bydlení.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+103
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2018 20:44, soňa

Největší svinstvo je, když se jeden zadluží bez vědomí druhého. Tento zákon by měl být změněn.

+143
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 12. 2020 5:51, Paní Amelia

Dr. Sacre změnil život mé rodiny, můj manžel mě opustil před 4 lety, viděl jsem svědectví, jak Dr. Sacre přivedl zpět milence, kontaktoval jsem ho za to a můj manžel se vrátil ke mně, mluvíme, ptám se ho, jestli existuje jak mě může přimět získat dobrou práci, je síla, kterou řekl ano, ale řekl mi o schránce s dvojitými penězi, poté, co mi vysvětlil, jak to funguje, se mi to líbí a rychle to přijímám, pak jsem zaplatil za krabici a Provedl modlitbu za krabici, poslal mi ji a já ji obdržím, vložil jsem jen 200 euro a po 24 hodinách jsem zkontroloval a zjistil jsem, že peníze byly v krabici asi 20000 euro, dám manželovi nějaké peníze zahájit velmi dobrý obchod a moje děti chodí do jedné z nejlepších škol v Holandsku tady a já stále používám krabici až do dneška mám šťastnou rodinu nyní vše kvůli Dr. Sacre, jsem multi bohatý v Holandsku, Dr. Sacre je nejlepší sesílatel kouzel na světě, sdílím tyto informace s lidmi, abych jim pomohl vědět, jak
může zbohatnout, kontaktujte Dr. Sacreho na e-mailu sacretempleofpower@gmail.com nebo WhatsApp +2349076034359 Dr. Sacre je nejlepší v mém životě

Paní Amelia

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Partners Financial Services