Přijde čtvrtý operátor? ČTÚ zveřejnil, jak ho chce přilákat

jih | rubrika: Aktuality | 26. 6. 2019

Český telekomunikační úřad dal k připomínkám návrh podmínek aukce kmitočtů, která do Česka ideálně přivede čtvrtého operátora. Šedesátistránkový dokument je v příštích třiceti dnech k dispozici k veřejné konzultaci. Po vypořádání připomínek bude materiál projednán s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a s Evropskou komisí.

Elektronická aukce by měla proběhnout v lednu příštího roku tak, aby do dubna 2020 mohly být uděleny příděly rádiových kmitočtů a vydražené kmitočtové bloky mohli operátoři začít používat pro spuštění sítí od poloviny roku 2020, kdy kmitočty v pásmu 700 MHz uvolní televizní vysílání DVB-T.

„Pro naplnění jednoho z hlavních cílů aukce, kterým je prohloubení hospodářské soutěže na trhu elektronických komunikací, je novým operátorům vyhrazen v pásmu 700 MHz blok o velikosti 2×10 MHz. V případě malého zájmu stávajících operátorů mu bude umožněno soutěžit o dalších 5 Mhz,“ vysvětluje Martin Drtina, mluvčí ČTÚ, v čem by podmínky aukce měly být lákavé pro případného konkurenta současné „velké trojky“ - O2, T-Mobile, Vodafone.

„Teprve pokud by žádný z řad nových zájemců v prvním aukčním kole o tento vyhrazený blok zájem neprojevil, bude nabídnut všem účastníkům aukce. Současně v pásmu 3,5 GHz ČTÚ stanoví pro nového operátora vyšší spektrální limit oproti stávajícím operátorům,“ dodává Drtina.

Tip: Operátora změníte snadněji. Hraje se o ceny dat a čtvrtého operátora

Kterýkoliv ze stávajících operátorů, který se zúčastní aukce pásma 700 MHz, na sebe bude muset převezít závazek národního roamingu. Ten bude platný šest let a umožní případnému nováčkovi za splnění dalších podmínek nabízet své služby přes sítě svých konkurentů.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Jednou z podmínek pro národní roaming je, aby nový operátor pokryl svou sítí alespoň 20 % obyvatelstva ČR,“ dodává Drtina.

Podmínky aukce dále stanoví rozvojová kritéria, která mají zaručit, že s kmitočty bude nakládáno efektivně. Prioritně budou muset operátoři pokrýt obce, kde není dostupný vysokorychlostní internet a která jsou označena jako bílá místa.

„Do 3 let od udělení přídělu musejí pokrýt 95 % obyvatel všech těchto obcí. V lednu 2025 pak musí být pokryto 100 % úseků páteřní sítě železničních a silničních koridorů a 95% území obcí nad 50 tis. obyvatel, a následně do 10 let musí zajistit pokrytí 99 % obyvatel a 90 % území každého okresu ČR,“ vysvětluje Drtina.

Aukce se budou moci zúčastnit pouze subjekty, které jsou na sobě vzájemně ekonomicky nezávislé. Tuto podmínku pak držitelé kmitočtových přídělů musejí plnit po celou dobu platnosti přídělu, tj. do poloviny roku 2036 u pásma 700 MHz, resp. do poloviny roku 2032 u pásma 3,5 GHz.

Minimální cena za jednotlivé aukční bloky byla stanovena na základě analýzy dosažených cen v relevantních evropských zemích. Dohromady by tak výnos ze všech aukčních bloků neměl být nižší než 6,3 miliardy Kč. Tyto peníze poputují do státního rozpočtu.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Partners Financial Services