Česká spořitelna a Praha pomáhají seniorům s platbami

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 5. 5. 2020 | 2 komentáře
Česká spořitelna a Praha pomáhají seniorům s platbami

Zdroj: Shutterstock

Česká spořitelna spolu s hlavním městem Praha spustila pomoc seniorům s finančními transakcemi. Banka v souvislosti s mimořádnými opatřeními telefonicky oslovuje klienty staršího věku, kteří nevlastní platební kartu, s nabídkou doručení bezkontaktní platební karty domů a zdarma. 

Banka reaguje na zájem těchto klientů o bezkontaktní finanční operace přes novou informační linku pražského magistrátu 800 160 166, která funguje od poloviny března.

Linka slouží zejména seniorům, jimž jedno z opatření nouzového stavu nedoporučuje vycházet po dobu jeho trvání mimo svá obydlí, s výjimkou návštěvy zdravotnického zařízení za účelem zajištění nutné zdravotní péče. Ti jsou z hlediska pohybu venku nejvíce ohroženi pandemií. Klienti tak nemusí pro kartu na pobočku. Navíc jim karta umožní následné bezhotovostní platby, čímž se rovněž snižuje riziko nakažení nemocí covid-19.

Za měsíc provozu na magistrátní seniorskou linku zavolalo přes osm tisíc lidí, kteří potřebovali pomoc s dovážkou nákupu potravin, léků a hygienických potřeb až domů nebo si vyžádali psychologickou pomoc. V terénu se posléze lidem věnují dobrovolníci z Červeného kříže, skauti, lidé z komunity Život 90 a další, kteří se zaregistrují přes web Pomahamepraze.cz.

Přes 800 volajících se na seniorské lince ptalo přímo na možnosti vyřízení finančních transakcí nebo peněžních služeb, například jak si vyzvednout důchod, zaplatit složenku nebo vybrat hotovost z bankomatu. Vedení města konzultovalo možná řešení s Českou spořitelnou a dohodlo se na spolupráci.

„Už od počátku jsme měli obavu z toho, aby se senioři, kteří v mnoha případech nevyužívají služeb internetového bankovnictví a platebních karet, neocitli bez finančních prostředků. Po dotazech na infolinku jsme oslovili Českou spořitelnu, která nám vyšla vstříc a začala své klienty proaktivně oslovovat. Navíc má zdaleka nejvíce klientů v České republice, proto to pro nás byl logický krok,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí Pavel Vyhnánek.

Seniorům pomáhá také Nadace České spořitelny, a to prostřednictvím fondu rychlé reakce, který primárně slouží k rychlým intervencím do podpory učitelů a ohrožených dětí v souvislosti s koronavirovou pandemií nebo k udržení činnosti společností či krytí ztrát vzniklých propadem příjmů.

„Byť se nadace soustředí primárně na oblast školství a vzdělávání, rozhodli jsme se pomoci těm aktuálně nejohroženějším skupinám – seniorům, a to prostřednictvím organizace Život 90,” říká Jakub Mareš z Nadace České spořitelny.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

koronavirus

A tohle už jste četli?

Nejkrásnější české známky. Vyhrála Libuška, projděte si první desítku

19. 7. 2024 | Gabriel Pleska

Nejkrásnější české známky. Vyhrála Libuška, projděte si první desítku

Vítězku ankety o nejkrásnější známku roku 2023 odhaluje už titulní obrázek. V jaké ale byla společnosti? Podívejte se na galerii.

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

18. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Alternativní a smluvní taxislužby přestanou od ledna 2025 podléhat cenové regulaci. Ministerstvo financí na základě sledování trhu rozhodlo, že pro taxi, u kterých zákazník zná cenu... celý článek

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

18. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Drogerie v německých e-shopech řetězců dm a Rossmann zůstává výrazně levnější než u stejných řetězců v Česku. Potvrzuje to nové porovnání spotřebitelského časopisu dTest.

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

18. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Od července měla začít fungovat digitální plná moc. Jenže nakonec si na ni musíme ještě počkat. Žádný úřad státní správy se zatím k systému nepřipojil.

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

17. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.

Partners Financial Services