Využijte změnu dodavatele energií ke své úspoře

Radim Zelený | rubrika: BrandInsight | 18. 6. 2018
Každý rok se očekává, že porostou ceny elektřiny a plynu pro zákazníky některých dodavatelů energií. Možná je ten správný čas na změnu? Jak změnit dodavatele elektřiny v takové situaci? Zde je několik užitečných tipů.
Využijte změnu dodavatele energií ke své úspoře

Zdroj: Shutterstock

Kromě největších dodavatelů energií jako jsou ČEZ, Innogy či E.ON máme na výběr i alternativní dodavatele, kteří nejsou současně distributory. Jedná se o model podobný modelu z telekomunikačního trhu, kde kromě hlavních celulárních sítí existuje mnoho tzv. virtuálních operátorů, kteří nemají vlastní síť, ale jsou schopni nabídnout konkurenční podmínky díky lepšímu přizpůsobení nabídky potřebám klienta nebo dobré nákupní strategii na energetické burze.

Ceny elektřiny a plynu

V loňském roce byla průměrná cena kwh 4,58 Kč a ani v průběhu letošního roku se nevyhneme zdražování a cena kwh se zvýšila na 4,76 Kč. Cena elektřiny se skládá ze státem regulované a neregulované složky. Do regulované složky jsou zahrnuty nejrůznější poplatky související s provozem elektrické soustavy.

Cena plynu se skládá ze dvou částí. Jednou z částí je regulovaná složka, kterou určuje Energetický regulační úřad a vyhlašuje ji na následující rok vždy v listopadu. V České republice si můžete vybrat ze tří distributorů plynu a opět celé řady alternativních dodavatelů. V regulované složce jsou započítány náklady na přepravu, distribuci a činnost operátora trhu. Druhou složkou je tržní cena. Ta se liší v závislosti na konkrétním dodavateli.

Změna dodavatele energií vám ušetří peníze

V případě, že se vám zdá, že doplácíte na elektřinu či plyn až moc z domácího rozpočtu, je vhodné využít online kalkulačku a provést srovnání cen elektřiny nebo plynu. Pomůže vám k tomu vaše poslední vyúčtování, kde zadáte konkrétní údaje. Okamžitě vidíte, u kterého dodavatele ušetříte a zpravidla si můžete rovnou sjednat novou smlouvu.

Aby byla zajištěna kontinuita dodávek elektřiny, mělo by se uzavření nové smlouvy o prodeji energie uzavřít až po skončení platnosti stávající smlouvy. Ukončení smlouvy s dodavatelem se provádí písemným prohlášením. Výpovědní lhůta je obvykle tři měsíce. Jde obvykle o komplexní dohodu, která se vztahuje současně na prodej a distribuci energie. Novému dodavateli energií je potřeba doručit vyplněnou smlouvu. Vždy je potřeba řádně ukončit závazky vůči původnímu dodavateli energií a uhradit poslední vyúčtování, které obdržíte.

Peníze BrandInsight

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Partners Financial Services