Podzim bude jazzový. Na JazzFestBrno přijede Marcus Miller či Vicente Amigo

PR článek | rubrika: FINEXPO | 14. 6. 2021
Několik nových koncertů včetně basového mága Marcuse Millera a vystoupení celé řady umělců, na které fanoušci čekali dlouhé měsíce. To a ještě mnohem víc přinese během podzimu festival JazzFestBrno.
Podzim bude jazzový. Na JazzFestBrno přijede Marcus Miller či Vicente Amigo
Marcus Miller
Zdroj: JazzFest Brno

Komerční spolupráce

„Kultura ožívá, umělci opět plánují výjezdy na turné a my s velkým potěšením můžeme oznámit dalších devět nových termínů odložených koncertů a k tomu jako bonus přidáváme koncert mistra basové kytary Marcuse Millera,“ říká umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka. Marcus Miller je považován za jednu z vůdčích osobností jazzové hudby posledních dvou dekád. Proslavila jej zejména kooperace s jazzovým géniem Milesem Davisem v 80. letech, spolupráce na projektech Davida Sanborna, Luthera Vandrosse, Arethy Franklin a v neposlední řadě i jeho sólová kariéra. Skladatel, producent a držitel dvou cen Grammy Marcus Miller zahraje v Brně vůbec poprvé.

Bill Frisell, Chris Potter, Nubya Garcia a další konečně naživo!

Nubya GarciaJazzFest Brno

Nubya Garcia

Pořadatelé festivalu JazzFestBrno zveřejnili také devět nových termínů koncertů, které museli přesunout z důvodu vládních opatření. Většina z nich se uskuteční už letos na podzim, kdy do Brna zavítá mimo jiné kytarista Bill Frisell, saxofonista Chris Potter či saxofonistka Nubya Garcia. V některých případech muselo dojít z organizačních důvodů k rozdělení původních dvojkoncertů na samostatné koncerty, jindy vznikly i nové dvojkoncerty.

Hned v několika případech tak umělci namísto zkráceného programu v rámci dvojkoncertu vystoupí v celovečerním samostatném vystoupení. U koncertu kontrabasisty Františka Uhlíře naopak návštěvníky oproti původnímu plánu čeká hned tuplovaná oslava kulatin s kontrabasem v hlavní roli. Během večera v Divadle Husa na provázku totiž oslaví kulaté jubileum nejen František Uhlíř, ale nově také Vincenc Kummer, který si k hudební oslavě přizval mimo jiné zpěváka Jana Smigmatora.

Vicente AmigoJazzFest Brno

Vicente Amigo

Jednou z nejvýraznějších osobností festivalu bude španělský kytarista Vicente Amigo. Interakcí jazzu s dalšími žánry vzniklo už mnoho prvotřídní a osobité muziky. Platí to i o prolínání jazzu s flamenkem. To potvrdí ve své brněnské premiéře 27. září v Janáčkově divadle právě Vicente Amigo, držitel Latin Grammy a muž považovaný za nástupce Paca de Lucíi. Kariéra tohoto andaluského kytaristy se protnula s legendami flamenkového žánru, jakými byli právě Paco de Lucía či Camarón de la Isla, ale neméně jej ovlivnili jazzoví kytaristé, mezi nimi zejména John McLaughlin a Al Di Meola.

Další z hvězd festivalu, americká zpěvačka Lizz Wright má jasný recept na oblibu u posluchačů – andělský hlas, charismatický projev, zemité a oduševnělé písně a skvělá doprovodná kapela. Lizz Wright toto vše nabízí ve vzácně vyrovnané kombinaci, okořeněné tradicí afroamerické spirituální hudby a blues. Americká zpěvačka s rostoucím podílem autorské tvorby stále více prohlubuje svoji nenapodobitelnou schopnost namíchat originální barvu z hudební palety, na které je místo pro gospel, folk, jazz, pop i blues. Brněnské publikum o tom přesvědčí 16. prosince v Janáčkově divadle.

Aktuální program festivalu je k dispozici na webu jazzfestbrno.cz. Už nyní v něm svítí i jméno první hvězdy ročníku 2022, kterou bude kometa hudební scény, zpěvák a multiinstrumentalista Jacob Collier.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Partners Financial Services