Český startup vymyslel odpadovou seznamku, šetří podnikatelům peníze

PR článek | rubrika: FINEXPO | 6. 2. 2023
Pro někoho odpad, pro druhého poklad. To by mohlo být heslo české firmy Cyrkl, která skrze své online odpadové tržiště pomáhá najít nové využití pro materiál, který by jinak skončil na skládce. Firmu ocenila soutěž SME EnterPRIZE, která odměňuje malé a střední udržitelné podniky v Česku.
Český startup vymyslel odpadovou seznamku, šetří podnikatelům peníze

Zdroj: Cyrkl

Komerční spolupráce

Cyrkl je česká, mezinárodně působící technologická společnost, jejímž posláním je uplatňovat principy cirkulární ekonomiky v odpadovém hospodářství prostřednictvím inovativních technologií. Provozuje největší evropskou digitální platformu pro obchodování s odpadními materiály, díky které firmy šetří emise CO₂ a zároveň i finance na nakládání s odpadem, který je naopak prodáván coby žádaná surovina.

Vše funguje velmi jednoduše. Na online tržišti Cyrklu mají původci odpadů příležitost získat prostřednictvím jednoduchých inzerátů, do nichž vloží údaje o svých odpadních materiálech, síť kontaktů na zpracovatele, kteří tyto materiály dokáží dále využít. Díky online obchodování se daří suroviny jako kovy, plasty, papír, ale i méně obvyklé odpady, déle udržet v oběhu a snižovat tak environmentální dopady průmyslu. Výsledkem jsou ušetřené statisíce tun CO₂, které by jinak byly vypuštěny do atmosféry, a také úspora financí pro firmy.

Cyrkl zároveň nejen pomáhá firmám prodávat odpadní materiály, ale od minulého roku také získávat ekologické materiály a recykláty – tzv. greensourcing. „Uvědomili jsme si, že abychom naplnili naši misi a zvýšili celosvětově cirkularitu materiálů, musíme působit na obou stranách dodavatelského řetězce,“ říká o greensourcingu zakladatel a CEO Cyrkl Cyril Klepek.

Na platformě Cyrklu je aktuálně registrovaných bezmála 18 000 firem, více než třetina z nich se do platformy registrovala v loňském roce. Společnosti se daří expandovat do Evropy, v blízké době plánuje také spustit své služby ve Spojených státech.  

Chytré řešení pro nakládání s odpady ocenila v loňském roce porota soutěže SME EnterPRIZE, která podporuje udržitelné podnikání u malých a středních firem v České republice. „Každý, kdo se o udržitelné podnikání alespoň trochu zajímá, už o Cyrklu musel slyšet. Tato v Česku vzniklá unikátní platforma mění odpady ve zdroje a učí firmy vidět v nich hodnotu. Rychle expanduje po Evropě a počítá uživatele v tisících,“ uvedla předsedkyně poroty soutěže Helena Továrková z Nadace Veronica.

Zdroj: Generali Česká Pojišťovna

Firma Cyrkl se ve druhém ročníku soutěže SME EnterPRIZE umístila na třetím místě

Soutěž SME EnterPRIZE je i letos otevřená všem mikro, malým a středním firmám a startupům, které při svém podnikání berou ohled na udržitelnost a zajímají se o životní prostředí. Přihlašovat se do soutěže je možné až do konce března na webu www.sme-enterprize.cz. Na ty nejlepší firmy čeká finanční odměna, mentoring od Institutu cirkulární ekonomiky nebo CIRA Advisory a také mediální kampaň na podporu podnikání.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Partners Financial Services