Jak se zvýší koncesionářské poplatky a proč i bez televizoru? Přehled změn

Pavla Adamcová | rubrika: Jak na to | 29. 5. 2024 | 3 komentáře
Pravidla pro poplatky za veřejnoprávní televizi a rozhlas se mají od roku 2025 změnit. Tady jsou odpovědi na nejčastější otázky k návrhu ministerstva kultury.
Jak se zvýší koncesionářské poplatky a proč i bez televizoru? Přehled změn

Zdroj: Shutterstock

Kdo musí platit koncesionářské poplatky a kolik? 

Poplatek za veřejnoprávní televizi a veřejnoprávní rozhlas musí platit každý člověk či domácnost, která vlastní televizní nebo rozhlasový přijímač nebo ho alespoň po dobu jednoho měsíce užívá.

Výše poplatku za Českou televizi je 135 Kč měsíčně (1620 Kč ročně), výše poplatku za Český rozhlas je 45 Kč měsíčně (540 Kč ročně).

Plátcem je vždy jen jeden člověk v domácnosti, ostatní členové domácnosti neplatí.

Nepodnikající fyzické osoby (domácnosti) platí vždy jen za jeden televizní a jeden rozhlasový přijímač bez ohledu na to, kolik jich vlastní.

Jak se mají zvýšit koncesionářské poplatky?

Dosavadní výše televizního poplatku se nezměnila od roku 2008, u rozhlasu dokonce od roku 2005. Ministerstvo kultury proto dokončilo návrh, jak je zvýšit:

Od roku 2025 má koncesionářský poplatek za Českou televizi stoupnout o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a za Český rozhlas o 10 Kč na 55 Kč měsíčně.

Současně se má poplatek pravidelně zvyšovat, pokud inflace od poslední změny překročí v součtu šest procent. Úměrně tomu se o šest procent zvednou také televizní i rozhlasový poplatek.

Co je televizní a rozhlasový přijímač, na něž se vztahují koncesionářské poplatky?

Zákon definuje televizní či rozhlasový přijímač jako „zařízení technicky způsobilé k individuálně volitelné reprodukci televizního či rozhlasového vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos televizního či rozhlasového vysílání, družic nebo kabelových systémů“.

Koncesionářský poplatek se musí hradit třeba i tehdy, když domácnost televizní přijímač využívá jen ke sledování platforem typu YouTube, Netflix, Apple TV, Amazon prime, HBO a podobně. Podstatné totiž je, že zařízení potenciálně dokáže přijímat televizní signál. V případě rádia je princip stejný, platí se už za pouhé autorádio či radiobudík. Za rozhlasový přijímač se ostatně považuje i televize.

Nicméně o tom, co je a není televizní či rozhlasový přijímač, se dlouhodobě vedou spory mezi kritiky poplatků, veřejnoprávními médii či experty.

Momentálně se poplatek neplatí například z monitoru počítače, notebooku (bez TV tuneru) nebo mobilního telefonu. Protože ale zákon nepočítal s rychlým rozvojem technologií, v šedé zóně zůstaly třeba i technologie jako IPTV a OTT TV – tedy televizní služby, které jsou přenášeny přes internet a lze je mít třeba i na mobilu a počítači.

Od roku 2025 se to má změnit, navrhuje ministerstvo kultury. Nově mají poplatek hradit i všichni ti, kteří disponují jakýmkoliv zařízením umožňujícím přehrávání mediálního obsahu, tedy i takzvaná chytrá zařízení jako jsou mobil, tablet či počítač s napojením na internet. Kdo ale platí za televizní či rozhlasový přijímač už podle dosavadních pravidel, bude dál platit jen jediný poplatek nezávisle na počtu zařízení. 

V jaké fázi je návrh na zvýšení poplatků za Českou televizi a rozhlas?

Konečný návrh „velké mediální novely“ (změn zákonů o České televizi, o Českém rozhlase a o rozhlasových a televizních poplatcích) představilo ministerstvo kultury v polovině letošního května.

S účinností novely, tedy zvýšením poplatků a dalšími změnami, se počítá od ledna 2025. Návrhy ještě bude schvalovat vláda, následně zamíří k poslancům a pak k senátorům.

Platíte hodně za elektřinu?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

„Mediální novela zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu,“ říká Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva kultury.

Česká televize by změnou zákona získala do rozpočtu na příští rok dalších asi 865 milionů korun, Český rozhlas 331 milionů. Rozpočet televize pro letošek je necelých osm miliard, rozhlasu 2,37 miliardy.

Jak si Česká televize a Český rozhlas zjišťují, kdo má platit koncesionářské poplatky?

Údaje o lidech, které veřejnoprávní média neevidují jako plátce, si berou od dodavatelů elektřiny. Podle zákona je totiž povinen platit v zásadě každý, kdo je odběratelem elektřiny připojeným k distribuční soustavě – pokud Českému rozhlasu nebo České televizi po jejich písemné výzvě neoznámí písemným čestným prohlášením opak (do 30 dnů ode dne doručení výzvy).

I tady se v případě schválení novely dočkáme změny. Nově by měli své klienty, tedy uživatele internetového připojení, hlásit také poskytovatelé připojení. Těch je v Česku zhruba čtyřikrát více než dodavatelů energií.

Tento plán má plno kritiků, a to hlavně ze strany operátorů. Zatímco energie totiž bývají většinou napsány na jednu osobu v domácnosti, u internetových přípojek tomu tak být nemusí. Věcné výhrady má například Asociace provozovatelů mobilních sítí. Poukazuje také na značnou byrokratickou zátěž, kdy se televize a rozhlas budou s lidmi přít o to, kdy internetová přípojka umožňuje přehrávání mediálního obsahu a kdy slouží jinému účelu (například SIM v alarmu či robotické sekačce na trávu).

Kdo nemusí platit koncesionářský poplatek?

  • Domácnost, která nevlastní televizní či rozhlasový přijímač. Po schválení novely od roku 2025 to bude domácnost, která nevlastní ani jiné zařízení způsobilé přehrát mediální obsah.
  • Lidé s úplnou nebo praktickou slepotou obou očí. Pokud však s takovým člověkem žije v domácnosti osoba bez tohoto postižení, platit musí.
  • Lidé s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou. Pokud však s takovým člověkem žije v domácnosti osoba bez tohoto postižení, platit musí.
  • Domácnosti, jejichž příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15násobek životního minima. K osvobození je zapotřebí se přihlásit a tuto skutečnost doložit. Toto osvobození pak lze využít maximálně po dobu šesti měsíců od vzniku nároku. Pokud nízké příjmy dál trvají, je pak nutné je doložit znovu.
  • Cizinci, kterým nebylo na území ČR uděleno povolení k trvalému nebo dlouhodobému pobytu.

Jak se přihlásit k platbě koncesionářských poplatků?

Podle zákona je třeba se k placení poplatku přihlásit do 15 dnů od chvíle, kdy domácnost nabyde nebo začne užívat televizní či rozhlasový přijímač.

K platbě televizních či rozhlasových poplatků se lze přihlásit:

Po odeslání přihlášky dostane člověk svůj variabilní symbol a datum, od kdy začít platit. V případě platby převodem z účtu si může vybrat, v jakých časových intervalech to bude – měsíčně, čtvrtletně, pololetně či ročně.

Jak se odhlásit od koncesionářských poplatků nebo oznámit změnu?

Změnu v povinnosti platit koncesionářské poplatky je nutné oznámit do 15 dnů od chvíle, kdy k ní došlo. 

Znamená to následující situace a oznámení:

  • přestěhování do nového bydliště (na starém je nutné se odhlásit z evidence),
  • poplatník zemřel,
  • zánik okolností odůvodňujících osvobození ze sociálních důvodů,
  • skutečnost, že jste přestali být poplatníkem (například jste odstranili přijímač z domácnosti),
  • že jste byli osvobozeni,
  • že neplatíte televizní poplatek, protože ho už platí jiný člen domácnosti a současně přestanete poplatek platit.

V případě úmrtí poplatník lze odhlášení SIPO provést na pobočce České pošty. Pro odhlášení je třeba předložit úmrtní list a číslo SIPO. V případě přímé platby na účet České televize je třeba poslat doklad o úmrtí poplatníka e-mailem, datovkou či poštou.

Jaké hrozí sankce za neplacení koncesionářských poplatků?

Základem je samozřejmě povinnost doplatit dlužné platby, tedy samotné poplatky.

Neplatiče však čeká i přirážka za nenahlášení přijímače – u České televize ve výši 10 000 Kč, u Českého rozhlasu 5000 Kč. Kdo má ale jenom zpoždění v platbách, dostane nejdřív upomínku.

Tomu, kdo do 15 dnů nenahlásil klíčové změny a přitom přestal platit, hrozí pokuta ve výši 1000 korun.

V krajním případě pak hrozí i úroky z prodlení.  

Jak platí koncesionářské poplatky podnikatelé a firmy?

Podnikající fyzická osoba (OSVČ) musí platit televizní nebo rozhlasový poplatek z každého přijímače, který používá k podnikání nebo v souvislosti s ním. Typicky jde o televizi nebo rádio v provozovně kadeřnictví nebo v čekárně. 

Právnická osoba (firma) musí platit platí televizní poplatek z každého televizního přijímače. 

Fyzické nebo právnické osoby, které v rámci podnikání vyrábí, opravují nebo prodávají televizní přijímače, platí poplatek z jednoho přijímače (pokud mají více provozoven, tak z jednoho za každou provozovnu).

Ministerstvo kultury navrhuje, aby podnikatelé a firmy od roku 2025 platily koncesionářské poplatky podle počtu zaměstnanců v hlavním pracovním poměru. To má přinést úlevu těm nejmenším, kteří by byli od poplatku osvobozeni. Konkrétně mají být poplatky odstupňovány takto:

  • při počtu 25 až 49 zaměstnanců bude celkový poplatek ve výši pětinásobku televizního a rozhlasového poplatku,
  • při počtu 50 až 99 zaměstnanců ve výši desetinásobku,
  • při počtu 100 až 199 zaměstnanců ve výši dvacetinásobku,
  • při počtu 200 až 249 zaměstnanců ve výši třicetinásobku,
  • při počtu 250 až 499 zaměstnanců ve výši sedmdesátinásobku,
  • při počtu více než 500 zaměstnanců ve výši stonásobku televizního a rozhlasového poplatku.

Firmy nabízející pronájem aut by platily rozhlasový poplatek za každý vůz.

Jaké povinnosti přibudou veřejnoprávním médiím?

Čas pro oznámení o sponzorování programů a pořadů v České televizi dostane limit: nejvýše 260 hodin ročně na všech kanálech. Čtvrtina z finančních prostředků vybraných ze sponzorských vzkazů bude převedena do Státního fondu kultury, který je rozdělí na podporu kulturních projektů.

Česká televize ani Český rozhlas nebudou smět umísťovat obchodní sdělení (reklamu) na svých internetových stránkách a aplikacích. 

Šéfové veřejnoprávních médií budou muset připravovat memoranda na dobu pěti let a předložit je ke schválení Radě ČT a Radě ČRo. Má jít o způsob, jak umožnit a podpořit rozvoj obou médií jak v reakci na nové technologické možnosti, tak s ohledem na předvídatelnost rozvoje veřejnoprávních médií.

Kromě toho zákon také upřesňuje, jakým způsobem mají veřejnoprávní média postupovat při zavádění významných změn stávajících služeb či zavádění nových služeb, jako je například spuštění nového kanálu.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Partners Financial Services