Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 18. 7. 2024
Od července měla začít fungovat digitální plná moc. Jenže nakonec si na ni musíme ještě počkat. Žádný úřad státní správy se zatím k systému nepřipojil.
Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Zdroj: Pleska / Midjourney

Od července se měl spustit v Portálu občana nový Registr zastupování (REZA). Měl lidem umožnit, aby přes internet sepsali digitální plnou moc a odeslali ji na úřady. Jenže i půl měsíce po spuštění budete registr v portálu hledat marně.  

„Digitální plnou moc bude možné využívat, jakmile se na registr, který jsme spustili k 1. červenci, napojí první úřady a ministerstva,“ vysvětluje mluvčí Digitální a informační agentury (DIA) Jakub Palata. „Digitální a informační agentura měla do července vytvořit tento systém, což se stalo. Nyní je ale na vůli úřadů, kdy a v jakém rozsahu se na ní napojí,“ dodává.

„Prozatím by se v Portálu občana jednalo o prázdnou nabídku. Jakmile se napojí první úřady, uvidíte v něm možnost vystavit digitální plnou moc,“ vysvětluje mluvčí. 

Jako první by se do registru mělo napojit ministerstvo dopravy. „Zřejmě to bude na podzim, ale ještě nemáme konkrétní závazné datum. Jednáme paralelně i s dalšími úřady a ministerstvy a snažíme se s napojením být nápomocní,“ upřesňuje Palata. 

Proč napojení úřadů do nového systému tak trvá? Podle mluvčího DIA je problém v tom, že napojení na registr není pro úřady povinné. „A druhý problém je, že úřady, které se rozhodly na něj napojit, musí nejdříve alokovat kapacity svých technologických oddělení. Je potřeba pro všechny agendy, ve kterých se bude digitální plná moc používat, připravit konkrétní šablonu,“ vysvětluje.  

O záměru vytvořit registr digitálních plných mocí se přitom mluvilo už na konci loňského roku. Zákon, na jehož základě registr vznikl, schválila vláda už v únoru. 

Hlavním cílem registru má být vytvoření jednotného centralizovaného systému pro sdílení informací o plných mocích mezi zastupovanými a úřady. Například při podávání daňových přiznání, vyřizování pošty, přepisu energií, zastupování dětí rodiči, zaměstnanců firmami nebo při převodu auta. Dosud je nezbytné předložit plnou moc fyzicky, což v některých případech zahrnuje i její úřední ověření. 

Výhodné havarijní pojištění? Najdeme!

Najdeme vám nejvýhodnější havarijní pojištění, které vyřeší každou škodu na voze. Za cenu, která nezatíží vaši peněženku.

„Změny v administrativních postupech povedou k výraznému zvýšení pohodlí občanů ve vztahu k veřejné správě. Dáváme občanům nástroj, který usnadní jejich každodenní život, a to bez ztráty času při předkládání papírových plných mocí a obíhání úřadů,“ řekl v únoru vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš. 

Digitální verze plné moci má být uložena v registru a bude k dispozici úřadům až do jejího odvolání nebo vypršení platnosti. K udělení digitální plné moci stačí potvrzení pomocí identity občana, tedy například bankovní identity. Je možné sepsat vlastní plnou moc nebo vyplnit některý z formulářů předpřipravených pro různé příležitosti.  

Podle advokátky Lenky Hankové z poradenské společnosti Rödl & Partner má digitální plná moc oproti té papírové jednu velkou výhodu.

„Aby měla kopie papírové plné moci stejnou právní sílu jako originál, je zapotřebí takzvaná úřední kopie. Někdy pak úřady vyžadují i úředně ověřený podpis zastoupeného. Pokud je pak z papírové plné moci potřeba udělat elektronickou verzi s platností originálu, opět je nutné zajít na úřad pro autorizovanou konverzi. To vše za poplatek. Kvůli kopii, ověřenému podpisu či konverzi tak lidé musí navštívit notáře, poštu s kontaktním místem veřejné správy Czech Point, případně matriku. U digitální plné moci je kopírování jednoduché jako u kteréhokoliv jiného elektronického dokumentu,“ říká advokátka.  

Digitální plná moc musí být akorát opatřena elektronickým podpisem, u jehož certifikátu je nutné si ohlídat, aby mu nevypršela platnost. „V Registru zastupování bude však možné plné moci vytvořit a podepsat rovnou v elektronické podobě,“ vysvětluje Hanková. 

Výzvou bude podle ní popularizace digitálního jednání se státními institucemi. „Řada občanů mu zatím tolik nedůvěřuje, a proto tuto metodu raději nezvolí, případně k ní nemá z různých důvodů vůbec přístup,“ dodává advokátka. 

Digitální plnou moc v Registru zastupování bude zatím možné použít jen při jednání s úřady – nikoliv v soukromoprávních vztazích, například při podpisu kupní smlouvy nebo smlouvy o převodu podílu. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

17. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.

Konec Electro Worldu se blíží. Vyčerpejte body, vyzývá

17. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Konec Electro Worldu se blíží. Vyčerpejte body, vyzývá

Plánovaný konec řetězce Electro World a jeho přechod pod dříve konkurenční Datart se blíží. Vyplývá to z informací, které Electro World poslal registrovaným zákazníkům a zveřejnil na... celý článek

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Partners Financial Services