Svět zasáhl výpadek IT systémů. V Česku se dotkl letiště, banky jsou bez problémů

Svět zasáhl výpadek IT systémů. V Česku se dotkl letiště, banky jsou bez problémů

Zdroj: Shutterstock

Počítačové systémy napříč celým světem dnes postihl rozsáhlý výpadek. Problém s fungováním měly některé nemocnice, média, banky nebo letiště.

V Česku se výpadek dotkl zejména Letiště Praha, kde se začaly zpožďovat letadla v odletech.

Oproti tomu tuzemské bankovní domy podle zjištění webu Peníze.cz zasaženy nebyly. „Žádná ze členských bank nehlásí problémy," uvedl mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša. Asociace sdružuje celkem 33 bank, reprezentujících více než 99 procent českého bankovního sektoru.

Problémy na letištích ale mezitím řeší i jinde ve světě. Třeba na německém letišti Berlín-Braniborsko ráno nemohla letadla startovat ani přistát, napsala na svém webu veřejnoprávní stanice RBB. Problémy řešila také letiště ve Skotsku, Španělsku, USA, Francii, Norsku nebo Austrálii.

Podle televizní stanice ABC dokonce aerolinky American Airlines, United a Delta požádaly americký letecký úřad FAA o globální zastavení všech letů kvůli problémům v letecké komunikaci.

Agentura Reuters uvedla, že například v Anglii ruší některé kliniky také objednávání lékařských prohlídek, podobné jsou na tom ambulance v Německu. 

Hledáte spolehlivé povinné ručení? Poradíme!

Vašemu autu najdeme nejvýhodnější pojištění na míru, co nezatíží rodinný rozpočet.

Za celosvětovým IT výpadkem ale podle expertů není kybernetický útok. Michal Bláha, poradce ministra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) na sociální síti X uvedl, že jej způsobila nepovedená aktualizace softwaru s názvem Crowdstrike. „Jde ho nejspíše opravit spuštěním systému Windows do nouzového režimu a odstraněním souboru,“ upřesnil.

"V tuto chvíli mapujeme dopady způsobené chybnou aktualizací EDR nástroje (bezpečnostní nástroj, který monitoruje hardwarová zařízení koncových uživatelů, pozn. red.) Crowdstrike Falcon Agent na operačním systému Widows v ČR," potvrdil rovněž na síti X Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Šéf společnosti Crowdstrike George Kurtz mezitím prohlásil, že chyba softwaru už byla nalezena a opravena.

Jindřich Mičán, technický ředitel pražské pobočky společnosti Eset, pro web Peníze.cz vysvětlil, že důsledky výpadku jsou tak rozsáhlé právě kvůli tomu, že zmíněnou aplikaci využívá mnoho poskytovatelů a služeb, včetně samotného Microsoftu.

„Aktualizace a údržba systémů a sítí bohužel může neúmyslně zahrnovat i malé chyby, které mohou mít dalekosáhlé důsledky,“ podotkl Mičán.

„Tato událost poukazuje také na takzvanou rozmanitost ve využívání technologií pro velké IT struktury. Ty zahrnují kritické součásti, jako jsou operační systémy (OS), produkty kybernetické bezpečnosti a další globálně nasazené (škálované) aplikace. Tam, kde je tato rozmanitost nízká, jediný technický incident, nemluvě o bezpečnostním problému, může vést k výpadkům na globální úrovni, následovanými dalšími dopady,“ dodal.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejkrásnější české známky. Vyhrála Libuška, projděte si první desítku

19. 7. 2024 | Gabriel Pleska

Nejkrásnější české známky. Vyhrála Libuška, projděte si první desítku

Vítězku ankety o nejkrásnější známku roku 2023 odhaluje už titulní obrázek. V jaké ale byla společnosti? Podívejte se na galerii.

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

18. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Alternativní a smluvní taxislužby přestanou od ledna 2025 podléhat cenové regulaci. Ministerstvo financí na základě sledování trhu rozhodlo, že pro taxi, u kterých zákazník zná cenu... celý článek

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

18. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Drogerie v německých e-shopech řetězců dm a Rossmann zůstává výrazně levnější než u stejných řetězců v Česku. Potvrzuje to nové porovnání spotřebitelského časopisu dTest.

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

18. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Od července měla začít fungovat digitální plná moc. Jenže nakonec si na ni musíme ještě počkat. Žádný úřad státní správy se zatím k systému nepřipojil.

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

17. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.

Partners Financial Services