Zpřísnění pro ubytovací platformy. Pravidla si nastaví obce

pa | rubrika: Aktuality | 26. 8. 2024
Zpřísnění pro ubytovací platformy. Pravidla si nastaví obce

Zdroj: Shutterstock

Obce v Česku by si nově mohly určovat maximální počet dní v roce i období, kdy je na jejich území možné nabízet krátkodobá ubytování přes online platformy jako Booking nebo Airbnb v bytech bytových domů.  Mohly by také stanovit minimální počet metrů čtverečních na ubytovanou osobu.

Umožnit to má novela zákona o podnikání v cestovním ruchu, kterou vláda podpořila v polovině července a teď ji projednají poslanci. Když nová pravidla projdou, začnou fungovat prakticky až v roce 2026.

Rostoucí trend takzvaného sdíleného ubytování může podle ministerstva pro místní rozvoj omezit nabídku bytů pro bydlení a tím zvýšit i tlak na tržní nájemné. „Sdílené ubytování často neplní své původní poslání (tedy sdílení části nemovitosti, kterou vlastník momentálně, krátkodobě nepotřebuje), ale jde už o běžné podnikání,” podotýká náměstek ministra Lukáš Černohorský.

S problémy souvisejícími s ubytovacími platformami se podle ministerstva dlouhodobě potýkají hlavně turisticky vytížená místa, tedy zejména centra větších měst a horské oblasti.  

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

„Především v centrálních oblastech, jako je Praha 1, dochází k výraznému narušování kvality života obyvatel. Z bytů v centru se stávají prostory pro krátkodobé ubytování, což vede ke zvýšenému hluku a rušení v domech,” připomíná a starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská. Ostatní obyvatelé se proto podle ní stěhují pryč.

„Novela má potenciál nám konečně dát do rukou nástroje, jak tuto situaci regulovat a chránit tak stabilitu a dostupnost bydlení pro naše obyvatele. Díky těmto opatřením by se mohla zvýšit transparentnost a spravedlnost v podnikání a mohly by se snížit negativní dopady masového turismu na místní komunity," věří Radoměřská.

Nastěhujte se do vlastního! Poradíme.

Na nový dům či byt najdeme hypoteční úvěr s nejvýhodnějšími podmínkami. Stejně jako půlmilionu klientů před vámi.

„Zatímco hotely a jiná podobná ubytovací zařízení musí dodržovat řadu pravidel a jsou cílem kontrol a případných sankcí, o ubytovatelích přes digitální platformy úřady často ani neví. Stává se, že tito ubytovatelé neplní své povinnosti a pohybují se v takzavné šedé zóně,“ vysvětluje starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura.

Podle něj jde například o hlášení cizinců cizinecké policii nebo placení místních ubytovacích poplatků. „Pokud by se ve Špindlerově Mlýně podařilo řádně vybírat poplatky, měli bychom se tu jako v Dubaji,“ věří Jandura.

Novela má také zavést elektronický systém e-Turista, kde se budou muset poskytovatelé ubytování registrovat. Bez registrace do portálu a uvedení registračního čísla nebude možné legálně poskytovat ubytovací služby.

Ministerstvo si od tohoto kroku slibuje, že samosprávám i ubytovatelům ulehčí administrativu a zefektivní výběr daní i místních poplatků z pobytu. Podle propočtů úřadu 40 až 70 procent pobytů přes online platformy není nahlášených, kvůli tomu může stát ročně přicházet o téměř 800 milionů korun na daních. „Obce a města navíc tratí asi 55 milionů za rok na poplatcích z pobytu,” upřesňuje Černohorský.

Novela by měla z části nabýt účinnosti 1. července 2025, od té doby má fungovat i portál eTurista. Vývoj systému bude podle odhadů hotový do konce tohoto roku, pak poběží půl roku ve zkušebním provozu, kdy jej ubytovatelé budou moci vyzkoušet dobrovolně. Část, která se týká oblasti krátkodobých pronájmů a ubytování přes online platformy, však má být účinná až od druhé poloviny května 2026.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

CZC a Mall propouští polovinu lidí. E-shopy přecházejí pod Allegro

26. 8. 2024 | Pavla Adamcová

CZC a Mall propouští polovinu lidí. E-shopy přecházejí pod Allegro

Začleňování e-shopů CZC.cz a Mall.cz pod polské online tržiště Allegro postoupilo do další fáze. Allegro se dnes dohodlo na odchodu s celkem asi polovinou zaměstnanců z obou e-shopů. celý článek

Plastová brčka koupíte i po zákazu. Jak je to možné?

26. 8. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Plastová brčka koupíte i po zákazu. Jak je to možné?

Před dvěma lety začal v Česku platit zákon, který zakazuje mimo jiné prodej jednorázových plastových brček. Obchodníci je proto houfně vyměnili za ta z papíru, oceli nebo třeba cukrové... celý článek

Streamovací služby v Česku zdražují. Po Netflixu si připlatíte za Disney+

23. 8. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Streamovací služby v Česku zdražují. Po Netflixu si připlatíte za Disney+

Češi si připlatí za streamovací služby Netflix, Max a Disney+. Poslední z nich oznámila změny v ceníku nejčerstvěji.

Přeplatky za léky už nedostanete. Limity se pohlídají jinak

23. 8. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Přeplatky za léky už nedostanete. Limity se pohlídají jinak

Systém doplatků za léky se brzy změní. Parlament schvaluje novelu, podle níž by se už lidem nevracely přeplatky za léky. Nově má limit hlídat systém eRecept a v případě jeho překročení... celý článek

Luxusní aerolinky hledají letušky a stewardy v Česku. Co chtějí a nabízejí?

22. 8. 2024 | Pavla Adamcová

Luxusní aerolinky hledají letušky a stewardy v Česku. Co chtějí a nabízejí?

Jedny z největších a nejluxusnější aerolinek světa, dubajské Emirates, se v Praze poohlížejí po nových členech své posádky. Co uchazečům nabízejí a jaké na ně kladou nároky?

Partners Financial Services