Půjčka s prázdninami. Banky po konci odkladu slibují vstřícnost

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 3. 11. 2020
Půjčka s prázdninami. Banky po konci odkladu slibují vstřícnost

Zdroj: Shutterstock

Air Bank nově láká na spotřebitelské půjčky, u nichž každý následující rok umožní splátkové prázdniny na dva měsíce.

Nabídka se týká nově sjednaných půjček včetně těch, které si lidé převedou do Air Bank od konkurence nebo si do nich sloučí víc dosavadních půjček. Podmínkou, že si je klient sjedná do konce letošního roku.

„Naším cílem je pomoci lidem, kteří nyní uvažují o nové půjčce anebo chtějí snížit své měsíční splátky, tak, aby měli v období obecné nejistoty okolo epidemie koronaviru jistotu, že půjčku budou v případě zdravotních či finančních problémů schopni řádně splácet a vyjdou s penězi,“ říká Veronika Benešová, vedoucí oddělení Doplňkové finanční služby Air Bank.

Dvouměsíční splátkové prázdniny pak mohou klienti využít opakovaně každý kalendářní rok po celou dobu trvání půjčky. Poskytnutí splátkových prázdnin je bezplatné, klienti o ně zažádají online v internetovém bankovnictví. Aby je mohl klient využít, musí mít před zahájením splátkových prázdnin zaplacenou alespoň jednu řádnou splátku a nebýt v prodlení. První klienti si tak budou moci odložit už lednovou splátku.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Air Bank s nabídkou přichází v době, kdy skončilo splátkové moratorium podle speciálního zákona. Ten umožnil lidem i firmám až půlroční odklad splátek. Naposled mohli tuto možnost využít pro splátku za říjen. Počínaje listopadovou splátkou se všechno vrací do standardních pravidel – podle nich může klient požádat banku o odklad, ale banka nemá povinnost mu vyhovět.

Ministryně financí Alena Schillerová v minulém týdnu potvrdila, že pokračování zákonného odkladu se nechystá. Shodla se na tom na jednání s poskytovateli úvěrů i zástupci neziskových společností, které v praxi řeší dluhovou problematiku.

Banky i úvěrové společnosti slibují, že vůči lidem, které koronavirová krize přivede do problému se splácením, budou postupovat individuálně a vstřícně. Základem je, aby se lidé v problémech včas obrátili na svou banku či úvěrovou společnost a situaci aktivně řešili.

Poskytovatelé úvěrů samozřejmě mohou dál odklad splátek nabízet ze své vlastní vůle, jako to udělaly na jaře ještě předtím, než Parlament schválil plošné moratorium. Podobné řešení teď oznámila Moneta: klienti mohou prostřednictvím formuláře na webu žádat o tříměsíční odklad.

Při odkladu splátek u Monety, stejně jako u splátkových prázdnin Air Bank, zaplatí klienti úroky i za dobu těchto úlev. Po jejich využití banky upraví splátkové kalendáře a úroky za měsíce s úlevou klienti uhradí na konci splácení, které se tedy prodlouží. Stejně to bylo i u plošného maratoria.  

Vstřícnost avizují i další banky. „Stejně jako v březnu i nyní jsme připraveni poskytnout klientům individuální odklady splátek, aby dokázali překonat krizi, do níž je dostala pandemie,“ říká například šéf České spořitelny Tomáš Salomon.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Roční úrok i 400 procent. Na koho si dát pozor, když chcete malou půjčku?

11. 6. 2024 | Eva Kroupová

Roční úrok i 400 procent. Na koho si dát pozor, když chcete malou půjčku?

Kolik zaplatíte, když si na měsíc půjčíte 20 tisíc korun? Index odpovědného úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni porovnal čtyřicet šest nabídek od bank i nebankovních společností. celý článek

Partners Financial Services