Nová banka sází na půjčky. Slibuje i výhodné spoření

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 13. 9. 2022
Estonská Inbank chce v Česku do tří let prodat úvěry za 2,5 miliardy korun. Zaměřuje se na splátkový prodej i na financování ekologických projektů, třeba fotovoltaik. V příštím roce slibuje i výhodné spořicí účty.
Nová banka sází na půjčky. Slibuje i výhodné spoření

Zdroj: Shutterstock

V Česku začíná fungovat estonská Inbank. Jde o nízkonákladovou digitální banku bez poboček a se zaměřením na spotřebitelské financování.

Těžit chce z rychlosti schvalování úvěrů na nákupy u prodejců pomocí automatizovaného procesu, při němž bude využívat úvěrové registry a údaje o klientech z jejich účtů v jiných bankách. K nim může mít přístup s jejich svolením díky stále rozšířenější bankovní identitě.

Rozhodnutí o poskytnutí úvěru by podle Víta Růžičky, ředitele české pobočky Inbank, mělo trvat jen několik minut. Pro ostatní, kteří bankovní identitu nebudou mít, vytvoří standardní schvalovací proces prostřednictvím dokladu o příjmu a klasické identifikace pomocí osobních dokladů.

Cílem je získat do tří let na českém trhu spotřebitelského financování jednoprocentní tržní podíl, což představuje úvěrové portfolio v hodnotě zhruba 2,5 miliardy korun, řekl Růžička na dnešním představení banky.

Největší příležitost teď Inbank vidí v úvěrech na financování ekologických projektů jako fotovoltaik nebo tepelných čerpadel, dále pak v půjčkách na automobily a další dopravní prostředky včetně třeba elektrokol či skútrů. Na tento trh chce proniknout prostřednictvím partnerství s prodejci. V počátku sází na spolupráci s firmami, se kterými už má takové partnerství v Polsku. Příkladem je financování instalací fotovoltaických panelů od společnosti Columbus Energy, která v těchto dnech také vstupuje na český trh.

Možnost nákupu na splátky chce Inbank postupně umožnit u širokého spektra prodejců. Typově by mělo jít o prodej nábytku, spotřební elektroniky nebo o módu. V současnosti Inbank jedná s mnoha partnery, ale zatím má uzavřené smlouvy jen s třemi malými provozovateli e-shopů, například se společností Autorské šperky.

Podle reprezentativních příkladů na svém webu nabízí Inbank takzvaný eko úvěr třeba na fotovoltaiku s RPSN ve výši 13,3 % (400 tisíc korun se splatností na deset let) nebo úvěr na pořízení třeba elektroniky s RPSN od 23 do 28,5 %.

V příštím roce slibuje Inbank spustit i neúčelové úvěry a také spořicí účty a termínové vklady, které by měly sloužit jako zdroj pro úvěrování v Česku. „Nabízet tyto vkladové produkty chceme začít zhruba v polovině roku 2023 a jejich úročení by mělo patřit mezi nejlepší na českém trhu,“ řekl Růžička.

Naopak se Inbank nechystá zavést běžné účty, což Růžička zdůvodňuje tím, že oblast platebních služeb je v Česku vysoce konkurenční a představovala by příliš velké investice. Podobně banka nepočítá s pobočkovou sítí. Viditelná chce být přes spolupracující prodejce v kamenné síti a hlavně v e-commerce.

Strategie Inbank se tak nejvíc blíží Hello bank, které vznikla z původní splátkové firmy Cetelem a zaměřuje se na různé typy financování ekologických projektů, automobilů a nákupů u prodejců různého zboží (mimo jiné spolupracuje například s Alzou) i hotovostní půjčky. Po přeměně na digitální banku postupně nabídla spořicí vklady a na přání svých klientů pak i běžné účty. Na rozdíl od Inbank mají klienti Hello Bank k dispozici i pobočky v Praze, Brně a Ostravě, má také své kiosky v některých obchodních centrech.

Inbank získala bankovní licenci v Estonsku v roce 2015, která jí umožňuje působit i v Česku, aniž by k tomu potřebovala licenci České národní banky. V Česku působí jako pobočka (organizační složka) estonské Inbank od letošního června. Podobnou formou funguje v Česku například mBank nebo Citibank. Inbank působí i v Lotyšsku, Litvě a Polsku. Podle Růžičky se během jednoho roku chystá expandovat do dalšího státu EU. Její akcie se obchodují na burze Nasdaq v Tallinnu.

Velké retro. Jak vypadal internetbanking před dvaceti lety

Jak vypadalo internetové bankovnictví před dvaceti lety? Zveme vás do roku 2002, kdy Peníze.cz vyhlásily soutěž o nejlepší internetbanking. Projděte si velkou galerii a výběr z tehdejších hodnocení.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Roční úrok i 400 procent. Na koho si dát pozor, když chcete malou půjčku?

11. 6. 2024 | Eva Kroupová

Roční úrok i 400 procent. Na koho si dát pozor, když chcete malou půjčku?

Kolik zaplatíte, když si na měsíc půjčíte 20 tisíc korun? Index odpovědného úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni porovnal čtyřicet šest nabídek od bank i nebankovních společností. celý článek

Partners Financial Services