ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 21. 6. 2024
ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Zdroj: Shutterstock

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona o spotřebitelském úvěru. Současně uložila společnosti pokutu ve výši jeden milion korun. 

Rozhodnutí centrální banky nabylo právní moci 20. června, kdy bylo doručeno do datové schránky právního zástupce společnosti Fair Credit Czech. 

„Společnost Fair Credit Czech nevedla v účetním roce 2022 správné a úplné účetnictví a řádně nevedla ani evidenci poskytnutých spotřebitelských úvěrů, přičemž šlo o opakované a závažné porušení povinností stanovených zákonem o spotřebitelském úvěru,” vysvětluje mluvčí ČNB Jakub Holas. Připomíná, že Fair Credit dostal už loni pokutu tři miliony korun. 

Od 21. června tak společnost Fair Credit Czech nesmí poskytovat spotřebitelské úvěry a ani vykonávat další související činnosti s výjimkou těch, které jsou nezbytné k vypořádání jejích pohledávek a závazků.

„Může vymáhat pohledávky a provádět činnosti k ukončení aktivit poskytovatele spotřebitelských úvěrů, ledaže by tomu však bránily jiné právní skutečnosti, například rozhodnutí soudu,“ upřesňuje Holas.  

K už poskytnutým úvěrům má společnost jako věřitel dál svá práva, ale také povinnosti vůči spotřebitelům. „Pokud by se spotřebitelé po odnětí oprávnění k činnosti Fair Credit Czech cítili jednáním této společnosti poškozeni na svých právech vyplývajících z příslušné smlouvy o úvěru, mohou se dále obrátit na orgány příslušné k řešení soukromoprávních sporů, například na finanční arbitr či příslušný soud,“ radí mluvčí ČNB. 

V případě, že by Fair Credit Czech dál spotřebitelské úvěry nabízela nebo by stávajícím spotřebitelům poskytovala nové úvěry formou odložení sjednané splatnosti dříve poskytnutého spotřebitelského úvěru, hrozila by ji pokuta až do výše 20 milionů korun. 

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Roční úrok i 400 procent. Na koho si dát pozor, když chcete malou půjčku?

11. 6. 2024 | Eva Kroupová | 1 komentář

Roční úrok i 400 procent. Na koho si dát pozor, když chcete malou půjčku?

Kolik zaplatíte, když si na měsíc půjčíte 20 tisíc korun? Index odpovědného úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni porovnal čtyřicet šest nabídek od bank i nebankovních společností. celý článek

Nový král termínovaných vkladů. Inbank spouští i osobní půjčky

6. 6. 2024 | Olga Skalková, Petr Kučera

Nový král termínovaných vkladů. Inbank spouští i osobní půjčky

Estonská Inbank vstoupila do Česka předloni, dosud se zaměřovala hlavně na splátkový prodej. Teď rozšiřuje služby o spoření a hotovostní spotřebitelské úvěry.

Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili poslanci

22. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili poslanci

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Zásadní změnou je zkrácení doby osobního bankrotu ze současných pěti let na tři roky. Současně se však zpřísní některá... celý článek

Partners Financial Services