Spotřebitelské úvěry v bankách zlevnily pod osm procent

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 8. 8. 2024
Spotřebitelské úvěry v bankách zlevnily pod osm procent

Zdroj: Shutterstock

Průměrná sazba nových spotřebitelských úvěrů od tuzemských bank klesla v červenci na 7,77 procenta, což je o víc než půl procentního bodu méně než v předchozím měsíci. Ukazuje to Broker Consulting Index spotřebitelských úvěrů, který se zaměřuje na neúčelové úvěry – tedy „půjčky na cokoliv“.

„Toto snížení může být dáno snahou poskytovatelů půjček využít prázdninový čas k tomu, aby zaujali zvýhodněným úvěrem nové klienty,“ říká Michaela Pudilová, analytička hypotečních a spotřebitelských úvěrů ze společnosti Broker Consulting.

„Nicméně úrokové sazby pohybující se pod osmi procenty evidujeme jen velmi zřídka. Vyjma letošního dubna se pod touto hranicí sazby pohybovaly před více než dvěma lety,“ dodává Pudilová.

V meziročním srovnání je průměrná sazba o víc než jeden procentní bod nižší – loni v červenci dosahovala 8,96 procenta. Index ukazuje, že od začátku letošního roku je vývoj sazeb u bezúčelových úvěrů poměrně stabilní. Nejvyšší hodnotu – 8,94 % - zaznamenal v únoru. Březen přinesl snížení na 8,25 %, v dubnu dokonce průměrná sazba po dvou letech klesla pod hranici osmi procent (7,51 %). Už v květnu však sazby opět stouply na 8,08 %.

Úroky půjček vývoj neúčelové spotřebitelské úvěry

Vývoj průměrné sazby neúčelových spotřebitelských úvěrů. Zdroj: Broker Consulting

„I přes to, že je většina spotřebitelských úvěrů poskytována bez zajištění, může se stát, že bude poskytovatel úvěru po klientovi požadovat ručitelský závazek třetí osobou. Jedná se zejména o ty případy, kdy výše úvěru přesáhne určitou hranici nebo se bance jeví jeho poskytnutí jako rizikovější. Třetí osoba neboli ručitel, se pak poskytovateli úvěru musí zavázat ke splacení dlužné splátky pro případ, že dlužník své závazky vůči bance z jakéhokoli důvodu neplní,“ upozorňuje Pudilová.

„Zajistit úvěr je možné také zástavním právem k nemovitosti. Toto zajištění se ovšem používá převážně při vyšších úvěrech, například v případě takzvané americké hypotéky. Pro potřeby zajištění lze použít nemovitost, jejíž hodnota je dostatečná pro případné splacení úvěru,“ upřesňuje.

V případě zajištěného úvěru obvykle platí klient nižší úroky, protože díky zajištění je tento obchod pro banku méně rizikový. „Ani jeden způsob zajištění ovšem nenahradí dostatečnou bonitu klienta. Pokud nemá sám žadatel prostředky ke splácení úvěru, není možné tuto podmínku nahradit čímkoli jiným,“ dodává Pudilová.

Index ukazuje průměrnou úrokovou sazbu u spotřebitelských úvěrů, jež zprostředkovali konzultanti Broker Consulting a pobočky Broker Point či Broker Point Premium u kteréhokoli poskytovatele bankovních úvěrů. Jedná se o vážený aritmetický průměr, kdy hlavní vahou je objem úvěru.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Změny v osobním bankrotu jsou tu. Oddlužení bude kratší

24. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Změny v osobním bankrotu jsou tu. Oddlužení bude kratší

Novela insolvenčního zákona zkracuje dobu oddlužení z pěti na tři roky. Současně však zpřísňuje některá pravidla, což zhorší podmínky pro starobní a invalidní důchodce.

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

17. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Partners Financial Services