Spočítejte si, jak vám zvýší důchod. Nová kalkulačka

Kvůli vysoké inflaci mimořádně stoupnou důchody už v průběhu roku, ne až od tradičního začátku roku. Ukážeme, o kolik si přilepšíte.
Spočítejte si, jak vám zvýší důchod. Nová kalkulačka

Zdroj: Shutterstock

Od letošního června budou důchodci dostávat o 8,2 procenta větší procentní výměry svých důchodů. U průměrného důchodu to znamená zvýšení o 1017 korun měsíčně. 

Mimořádnou valorizaci schválila v tomto týdnu vláda. Důchody se zvyšují v průběhu roku kvůli vysoké inflaci. Cílem je, aby penzisté nečekali na přidání až do příští řádné valorizace od ledna. 

Konkrétně si červnové zvýšení důchodů ukážeme na příkladu průměrné penze ve výši 16 300 korun: Základní výměra, která je pro všechny důchody stejná, zůstane 3900 korun. Procentní výměra (zásluhová část), která teď dělá zbylých 12 400 korun, se zvýší o 8,2 %, tedy o 1017 korun. Po navýšení tak dosavadní důchod 16 300 korun vzroste na 17 317 korun.

Kolik to dělá právě u vás, si můžete spočítat v naší kalkulačce:

Mimořádná valorizace se, stejně jako řádná, týká všech typů důchodů – tedy starobníchinvalidních i pozůstalostních (vdovskévdovecké i sirotčí).

Zákon o důchodovém pojištění počítá s mimořádnou valorizací v případě, že inflace počítaná Českým statistickým úřadem přesáhne hranici 5 %. Rozhodující v tomto případě není meziroční růst cen, ale součet meziměsíčních nárůstků inflace (po skončení období, které bylo rozhodující pro výpočet řádné valorizace).

Naposledy se důchody zvyšovaly letos v lednu – v průměru o 805 korun. V součtu tak letos důchodci dostanou průměrně 1822 korun navíc, s další (řádnou) valorizací se počítá od ledna roku 2023.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+132
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 87 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2022 10:01, Radek D.

Vláda neschválila nic. Jen se řídí zákonem. Schvalovat bude až důchody na rok 2023 a to tuto kalkulačku už nebudeme potřebovat.

+163
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 2. 2022 17:26, Jirka

Pane Jurečka proč zvisujetejenom lidem které mají vysoké důchody mělo to bít provsechny stejne já mám důchod 5600 korun toje malo

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (87 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

6. 6. 2024 | Olga Skalková | 1 komentář

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

Pět z devíti penzijních společností nabízí, že ztracený příspěvek budou seniorům částečně kompenzovat. Prošli jsme jejich podmínky.

Partners Financial Services