Jak stoupnou důchody od ledna? Jurečka řekl první číslo

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 7. 2022 | 51 komentářů
Jak stoupnou důchody od ledna? Jurečka řekl první číslo

Zdroj: Shutterstock

Při řádné valorizaci k 1. lednu 2023 by starobní důchodci mohli – podle zatím předběžných dat – dostat přidáno v průměru 850 korun měsíčně. Informoval o tom ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Konkrétní číslo ministerstvo ještě upřesní na základě záříjových dat. Řádná valorizace se týká všech důchodů – vedle starobních tedy například i invalidních nebo vdovských.

Důchody se podle vzorečku v zákoně pravidelně zvyšují o růst cen (inflaci) a polovinu růstu reálných mezd. U inflace se počítá buď s celkovým indexem růstu spotřebitelských cen, nebo se speciálním indexem vycházejícím ze spotřebního koše důchodců. Použije se vždycky ten typ inflace, který je vyšší – tedy pro seniory výhodnější. 

Od ledna 2023 začnou starobní důchodci dostávat také příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě – takzvané výchovné. Příspěvek automaticky dostanou ženy, které odešly do důchodu dříve díky počtu vychovaných dětí (slovy zákona: důchodový věk jim byl stanoven se zohledněním vychovaných dětí). Ostatní zájemci musí vyplnit žádost, příjem začne letos v září. Podrobně: Kdo dosáhne na výchovné?

Během roku 2022 se důchody zvyšovaly hned třikrát, průměrný důchod letos celkově stoupne o 2500 korun. Pravidelná valorizace od letošního ledna zvýšila důchody v průměru o 805 korun – zvýšení základní i procentní (zásluhové) výměry zvýraznil ještě bonus 300 korun měsíčně. Mimořádná valorizace v červnu pak zvýšila procentní část důchodu o 8,2 %, průměrný důchod stoupl o 1017 korun. Další mimořádná valorizace přijde v září: procentní část důchodu stoupne o 5,2 %, průměrný důchod to zvýší přibližně o 700 korun.

Do kalkulačky zadejte váš dosavadní důchod a ukážeme vám, jak letos ještě stoupne. Kalkulačka zatím nepočítá s řádnou valorizací k 1. lednu 2023, ke které ještě nejsou konkrétní podklady.

Také mimořádná valorizace vyplývá přímo ze zákona: přijde pokaždé, když inflace počítaná Českým statistickým úřadem přesáhne 5 %. Počítá se to jako součet meziměsíčních nárůstků inflace od poslední valorizace.

Mimořádná valorizace se týká i všech lidí, kterým budou důchody přiznány po termínech mimořádné valorizace do konce roku 2022. Pokud někdo má jít do důchodu třeba v říjnu, nemusí řešit, zda se mu nevyplatí jít do důchodu o pár týdnů či měsíců dříve. Podrobně jsme o tom psali v textu Do důchodu nespěchejte. Mimořádná valorizace je i pro nováčky.

Při mimořádné valorizaci se důchody zvyšují až ode dne splatnosti konkrétního příjemce. Kdo dostává důchod pravidelně třeba čtvrtý den v měsíci, dostane vyšší částku už na období od 4. září do 3. října. Kdo dostává důchod až 24. den v měsíci, dostane vyšší částku až na období od 24. září do 23. října. Mimořádné valorizace se totiž netýká doplatek, který od letošního roku funguje při řádné (novoroční) valorizaci. Víc jsme o něm psali tady: Důchodci dostanou doplatek k valorizaci. Mění se pravidla

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60 %. Benzin, plyn, elektřina... Darmo mluvit. Proto jsme to dali do obrázků.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+71
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 51 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 7. 2022 12:32

To samé vidím u sebe a v mém okolí. Já a většina kolegů z práce co máme okolo 30ti bydlí s dětmi většinou v 2+kk buď v nájmu nebo v lepším případě ve vlastním zatím co moji sousedé co jsou v důchodu a bydlí v 4+kk si stěžují na to jak je všechno drahé a že by jim měl stát více pomáhat zatím co jejich byt má hodnotu 8 mega, ale prodat ho a jít do měnšího nikoho nenapadne. S Prahou máte pravdu mladí se tam stěhují za prací a pak tam zůstávají i v důchodě.

Zobrazit celé vlákno

+119
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 7. 2022 22:02

Citace - Pražák před důchodem / 28.07.2022 09:48

Ano bohužel, to je častý obrázek pražských sídlišť. Mladá rodina s 2 malými dětmi se mačká v pronajatém 2kk, na vlastní (TRŽNÍ) bydlení s jedním příjem těžko dosáhnou. A to ten příjem není zrovna malý. No a pak je tu opačný extrém, kdy jedna osoba v důchodovém věku obývá 4kk (s NETRŽNÍM právem na odkup) a stěžuje si, že jak drahé jsou energie, teplo a přitom ho každý den vidíte vysedávat v hospodě, když jdete kolem z práce. No a pak se můžeme divit, že jsou v ČR nemovitosti o 40% předražené a pracující začínají být nas..ní na důchodce, kterým se x-krát do roka valorizuje. Já už si opravuji starý barák po rodičích. Odchodem do důchodu se stěhuju z Prahy pryč. Byt buď prodám nebo pronajmu. Obojí mi zajistí kvalitní prožití stáří.

Takže Vy byt prodáte nebo pronajmete. Zatímco ten důchodce by měl patrně byt dobrovolně odevzdat té rodině s dětmi a jít do domova důchodců, že? On právo na prodej nemá? Větší drzost se jen tak nevidí co si někteří k těmto lidem dovolují.

Zobrazit celé vlákno

-130
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (51 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

6. 6. 2024 | Olga Skalková | 1 komentář

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

Pět z devíti penzijních společností nabízí, že ztracený příspěvek budou seniorům částečně kompenzovat. Prošli jsme jejich podmínky.

Partners Financial Services