Zvyšování důchodů. Místo valorizace dávka, plánuje Jurečka

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 17. 4. 2023
Zvyšování důchodů. Místo valorizace dávka, plánuje Jurečka
Kam porostou?
Zdroj: Shutterstock

Při vysoké inflaci se budou důchody valorizovat jinak než doteď. Plán dnes představil ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka a odeslal ho do připomínkového řízení. Po něm ho bude schvalovat vláda a pak Parlament.

Zvyšování důchodů se řídí růstem cen. Sleduje se jednak obecná inflace, jednak „důchodcovská inflace“, která je založená na specifickém spotřebním koši. Pro růst důchodů je vždycky důležitá ta vyšší.

Pokud inflace roste rychleji, nečeká se na pravidelnou valorizaci penzí, která důchody zvedá od ledna, a na řadu přichází valorizace mimořádná. 

Nově se má důchodcům a důchodkyním místo mimořádné valorizace – když cenová hladina stoupne o víc než pět procent, což platí i dnes – vyplácet mimořádný příspěvek. Od července, měsíčně a do konce roku. Polovina příspěvku by byla fixní a polovina – u průměrného důchodu – pak stanovená podle procentní výměry důchodu. Tento příspěvek se nebude počítat do důchodu. 

V lednu by se pak valorizovalo řádně, o plnou výši inflace a případně i podle růstu reálných mezd. Zatímco teď ale platí, že se důchody zvyšují o polovinu růstu reálných mezd, nově by se měly zvyšovat jen o třetinu jejich růstu. Tím se vracíme před rok 2017, kdy byl směr opačný z třetiny na polovičku růstu mezd.

Spolu s novými pravidly pro valorizování penzí představilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí také návrh nových pravidel pro předčasný odchod do důchodu. Píšeme o tom v samostatném textu: Předčasný důchod už nemá být výhodnější než řádný. Širší důchodovou reformu chce koalice představit zhruba v horizontu dvou týdnů.

Důvodem pro změny v navyšování důchodů je přirozeně to, jak důchody zatěžují rozpočet. Podle ekonoma Petra Jánského z Národní ekonomické rady vlády (NERV) se letos na důchodech odhadem vyplatí o 50 miliard korun víc, než se vybere na sociálním pojištění. 

Další důvod je i to, aby důchody rostly rovnoměrněji. Stávající pravidla jsou nastavena tak, že víc rostou vyšší důchody. Zvedala se totiž takzvaná procentní část důchodu, ta základní, která je pro všecky stejná, zůstávala beze změny.

Podmínky pro letošní, červnovou mimořádnou valorizaci se už jednou měnily: Důchody porostou méně, než měly. Prezident škrty podepíše.

Změna, která navyšuje procentní část důchodů o zásadně méně procent a k tomu přidává fixní částku, je ale jednorázová, platí jen pro letošní mimořádnou valorizaci v červnu. Podle ministra Mariána Jurečky zvýší tato valorizace důchody v průměru o 760 korun, takže průměrný důchod přesáhne 20 tisíc korun.

Vláda ji prosadila bez standardního připomínkového řízení a ve stavu legislativní nouze. Jestli nakonec bude platit, o tom pravděpodobně rozhodne až Ústavní soud. Jak bude červnové navýšení penzí vypadat – ať už ho Ústavní soud posvětí, nebo ne – ukazuje naše kalkulačka:

Dnes představená novinka by jednorázová být neměla, naopak měla by platit dlouhodobě. Stejně jako starobní důchody porostou i nadále důchody invalidní, vdovské a vdovecké i sirotčí

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

6. 6. 2024 | Olga Skalková | 1 komentář

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

Pět z devíti penzijních společností nabízí, že ztracený příspěvek budou seniorům částečně kompenzovat. Prošli jsme jejich podmínky.

Partners Financial Services