O kolik se v lednu zvýší důchody? Jurečka řekl přesné číslo

Průměrný důchod se od ledna 2024 zvedne o 360 korun a dosáhne 20 693 korun. Státní rozpočet to bude stát 12,3 miliardy.
O kolik se v lednu zvýší důchody? Jurečka řekl přesné číslo
Kam porostou?
Zdroj: Shutterstock

Důchody se od ledna podle zákonné valorizace zvýší o 360 korun. Tentokrát stoupne pouze základní výměra důchodu, procentní výměra se zvyšovat nebude. Důchod se tak zvýší všem stejně. 

Zvýšení se týká všech vyplácených důchodů – je jich přes 2,8 milionů. Vedle starobních důchodů jde také o invalidní a pozůstalostní důchody.

O zvýšení není potřeba žádat, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ho provede automaticky. Lednová valorizace bude stát státní rozpočet 12,3 miliardy korun. 

Už od října 2023 sice začnou platit nová pravidla pro valorizace důchodů, těch lednových se však nový výpočet ještě nedotkne. Změny pocítí důchodci až v lednu 2025.

Dosud se důchody zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Nově se budou zvyšovat o inflaci a jen o třetinu růstu reálných mezd. Pravidla se tak vrátí na úroveň před rokem 2018. Cílem změn je zajistit finanční udržitelnost systému. 

Podle ministra práce Mariana Jurečky nikde v okolních zemích za posledních několik let nerostly důchody tak razantně, jako u nás. Před deseti lety činil průměrný důchod polovinu toho, co dnes. A jen od ledna 2022 do ledna 2024 se průměrný důchod zvýšil o 5240 korun.

Zruší se i dosavadní alternativa v počítání inflace: Nově se bude vycházet jen z růstu životních nákladů důchodců. Dosud se počítal buď růst spotřebitelských cen domácností důchodců, nebo růst spotřebitelských cen všech domácností – do výpočtu valorizace se použila ta inflace, která byla vyšší. 

Změny ve valorizaci mají omezit rozevírání nůžek mezi vysokými a nízkými penzemi. 

Končí také mimořádné valorizace, které zvyšují důchody v případě, že za sledované období od posledního přidání meziměsíční přírůstek cen překročí pět procent. Stát bude místo mimořádné valorizace vyplácet dočasný příspěvek do další řádné valorizace. 

Zároveň se zvedne, opět jen dočasně, zásluhová část penze. O kolik procent by zásluhová část dočasně vzrostla, o tolik procent by pak v lednovém navýšení byla nižší. Dočasný příspěvek a zvýšení procentních výměr má odrážet 60 procent růstu cen za sledované období.  

Důchody dál porostou, ale pomaleji než doposud. „Stále platí, že důchody budeme každoročně v lednu navyšovat. Stejně tak senioři zůstanou chráněni proti extrémní inflaci. Důchody budeme o inflaci plně valorizovat, jen měníme systém tak, aby byl spravedlivější a hlavně udržitelný. Skutečně nyní taháme za záchrannou brzdu,“ uvedl ministr Marian Jurečka.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-174
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

6. 6. 2024 | Olga Skalková | 1 komentář

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

Pět z devíti penzijních společností nabízí, že ztracený příspěvek budou seniorům částečně kompenzovat. Prošli jsme jejich podmínky.

Partners Financial Services