Oblíbený benefit pro důchodce se opět vyplatí. Stát opravil chybu u jídelen

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 9. 8. 2024
Stát po půl roce opravil chybu v konsolidačním balíčku, která některým firmám a jejich bývalým zaměstnancům v důchodu komplikovala oblíbený benefit ve formě zvýhodněného stravování.
Oblíbený benefit pro důchodce se opět vyplatí. Stát opravil chybu u jídelen

Zdroj: Shutterstock

Některé firmy se bývalým zaměstnancům, kteří odešli do starobního důchodu nebo do invalidního důchodu třetího stupně, odvděčují příspěvkem na stravování v závodních jídelnách. Oběd jim poskytují buď za zvýhodněnou cenu, nebo zcela zdarma.

Tento benefit ovšem od letošního ledna výrazně omezil vládní konsolidační balíček. U nároku na příspěvek na stravování totiž stanovil povinnost odpracovat minimálně tři hodiny denně. To je ovšem u bývalých zaměstnanců poněkud problém.   

V praxi to tedy znamenalo, že firmy, které ho chtěly dál poskytovat, z něj musely začít odvádět daň i pojištění. „Obědy se tak z milé výhody staly administrativní přítěží pro zaměstnavatele a zdanitelným příjmem pro zaměstnance, a to včetně povinnosti odvodů na sociální a zdravotní pojištění,“ popisuje Anna Beránková z právní kanceláře Grant Thornton. 

Nepříjemná situace skončila až po půl roce. Pravidla pro benefit se od července změnila. „Podmínka tří hodin výkonu práce pro osvobození příspěvku na stravování nadále platí, avšak pouze pro zaměstnance současné. Bývalí zaměstnanci jsou z této podmínky nově vyloučeni,“ upřesňuje Beránková.  

Penzisté tedy od léta mohou znovu využívat levných či dokonce bezplatných obědů, které jsou vydávány v závodní jídelně bývalého zaměstnavatele nebo v jiném místě jeho pracoviště, případně i ve smluvní jídelně firmy. „Podmínkou není konzumace jídla na místě, jídlo lze odnést s sebou,“ upřesňuje finanční správa.  

A jak to funguje? Zaměstnavatelé mohou letos ve svých nákladech uplatit částku 116,20 koruny na jeden oběd. Do této výše tak mají lidé s nárokem na tento benefit oběd zdarma. Pokud má ale závodní jídelna náklady i s marží na jednu porci vyšší než tato částka, pak rozdíl podléhá odvodům. A v takovém případě většinou zaměstnanci, i ti bývalí, určitou částku doplácí. 

Peníze lze získat zpět 

Změny platné od července navíc osvobodily od daně a pojistného všechny obědy pro penzisty zpětně, tedy za období od 1. ledna 2024 do 1. července 2024. Zaměstnavatelé, případně i zaměstnanci, kteří jsou v důchodu kratší dobu než jeden rok, tak mohou dostat peníze zpět.  

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

„Ze zdanitelných příjmů bývalého zaměstnance se v prvním roce po odchodu do důchodu odvádí pojistné, tedy příspěvky na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení. Po uplynutí jednoho roku od skončení zaměstnání se tyto příjmy dále nezpojistňují. Díky novele jsou však příspěvky na stravování od daně osvobozeny – osvobozené příjmy tak nebudou předmětem odvodů pojistného ani v případě, že od skončení zaměstnání ještě neuplynul rok,“ vysvětluje Beránková.  

Jak upřesňuje finanční správa, zaměstnavatel, který v prvním pololetí srážel z obědů pro důchodce zálohy na daň, popřípadě daň vybíral srážkou podle zvláštní sazby daně a odváděl pojistné, může provedením opravy vrátit zaměstnancům přeplatky jak na dani, tak na pojistných odvodech. 

„Pokud zaměstnavatel příjem v podobě poskytnutého závodního stravování kalkuloval v hrubé výši, hodnotu stravování takzvaně nahrubnil a daň i pojistné odvedl na vlastní náklady, přeplatek na dani vzniklý po provedení opravy bývalým zaměstnancům nevrací,“ dodává finanční správa.

Přeplatky pojistného se vrací do jednoho měsíce ode dne, kdy zdravotní pojišťovna či česká správa sociálního zabezpečení přeplatek zjistí, tedy ode dne podání opravného přehledu zaměstnavatelem.

Podle průzkumu společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity) z konce loňského roku nabízí závodní stravování necelá třetina zaměstnavatelů. Z nich pak část tento benefit poskytuje i bývalým zaměstnancům. Jde například o podniky z výrobní sféry nebo třeba ze zdravotnictví. 

To je případ třeba pražské Fakultní nemocnice Motol. V rámci tohoto benefitu si mohou bývalí zaměstnanci koupit za hotové, konkrétně za 32 koruny, jedno zlevněné jídlo denně. „To je za pořizovací cenu surovin sníženou o příspěvek z Fondu kulturních a sociálních potřeb,“ říká personální náměstkyně nemocnice Marie Romanková. Měsíčně si bývalí zaměstnanci odeberou okolo 900 jídel.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Neberte nám letáky, bouří se senioři. Mluví o diskriminaci

7. 8. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Neberte nám letáky, bouří se senioři. Mluví o diskriminaci

Důchodci protestují proti plánu ministra životního prostředí Petra Hladíka výrazně omezit distribuci slevových letáků. Sdružení Rada seniorů ČR odkazuje na aktuální průzkum, který si... celý článek

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Partners Financial Services