Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.
Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Zdroj: Pleska / Midjourney

Pravidelná lednová valorizace přilepší každému, kdo pobírá nějaký důchod. Tedy nejenom starobní důchod, ale i invalidní nebo některý z pozůstalostních důchodů, tedy vdovský/vdovecký či sirotčí. Celkem jde o zhruba 2,85 milionu lidí.

Průměrný český starobní důchod se od ledna 2025 zvedne podle dosavadních propočtů Ministerstva práce a sociálních věcí v průměru o 356 korun. Překročí hranici 21 tisíc korun, stoupne na 21 078 korun měsíčně. 

O kolik důchody porostou, závisí na vývoji cen a mezd. Při měření růstu cen se sleduje speciálně spotřební koš seniorů; někdy se mluví o „důchodcovské inflaci“. Její výši za rozhodující období už známe. Růst mezd zatím odhadujeme. Konečné číslo zveřejňuje Český statistický úřad v září. 

Pravděpodobně ale základní výměra všech důchodů stoupne o 290 korun měsíčně. Procentní část se nejspíš zvýší o 0,4 procentního bodu. 

O zvýšení důchodu není potřeba žádat, Česká správa sociálního zabezpečení ho provede automaticky.

Spočítejte si na naší kalkulačce valorizace důchodů, o kolik se v lednu zvýší důchod právě vám:

„Navýšení bude stát státní rozpočet 12,2 miliardy korun. Mezi příjmy z pojistného a výdaji na důchody bude v příštím roce deficit 18,3 miliardy korun,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace, dodává.

„Nikde v okolních zemích za posledních několik let nerostly důchody tak razantně, jako u nás. Před deseti lety činil důchod zhruba polovinu toho, co dnes. Celkově za naší vlády důchody narostly zhruba o třetinu. Nesmíme zapomenout také na výchovné, kterým jsme od začátku roku 2023 důchody zvýšili o pětistovku za každé vychované dítě,“ zdůrazňuje ministr Jurečka.

Poslanecká sněmovna v současnosti projednává návrh důchodové reformy. Její součástí je například posunutí věku odchodu do důchodu, ale i celá řada dalších změn a novinek. Psali jsme o nich podrobně: Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda 

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-334
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

A tohle už jste četli?

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

6. 6. 2024 | Olga Skalková | 1 komentář

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

Pět z devíti penzijních společností nabízí, že ztracený příspěvek budou seniorům částečně kompenzovat. Prošli jsme jejich podmínky.

Výplatu důchodů čekají změny. Lidé dostanou nový termín

24. 5. 2024 | Kateřina Hovorková, Petr Kučera

Výplatu důchodů čekají změny. Lidé dostanou nový termín

Místo třinácti termínů v měsíci se důchody začnou vyplácet jen v sedmi, a to nejpozději do čtrnáctého dne v měsíci. Nově se také budou vyplácet vždy na kalendářní měsíc, takzvané klouzavé... celý článek

Partners Financial Services