Kdy půjdete do důchodu? Spočítejte si, na čem se dohodla vláda

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 6. 9. 2024
Důchodový věk poroste. Nakonec ale zřejmě o trochu mírněji, než původně navrhovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Na nové tabulce se shodla vládní koalice. Kalkulačka ukáže, co to znamená právě pro vás.
Kdy půjdete do důchodu? Spočítejte si, na čem se dohodla vláda

Zdroj: Pleska / Dall-e

Pro nárok na starobní důchod je potřeba splnit dvě základní podmínky: dosáhnout důchodového věku a nasbírat potřebnou dobu důchodového pojištění (odpracovat dostatečný počet let).  

Letos mohou do důchodu odejít lidé narození v letech 1960 až 1963, tedy ve věku 61 až 64 let. Podle současného modelu totiž záleží na tom, zda jde o muže či ženu, a na počtu vychovaných dětí. Už dříve schválená pravidla počítají nejen s každoročním růstem důchodového věku, ale také s tím, že se postupně pro všechny sjednotí na 65 letech jak pro muže, tak pro ženy – s dětmi i bez. 

Podle expertů by lidé měli v důchodu strávit čtvrtinu života. A protože se lidé dožívají stále vyššího věku, je potřeba hranici věku odchodu do důchodu posouvat.   

Změny se dotknou až lidí narozených v roce 1966 a mladších.  

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Ministerstvo práce a sociálních věcí původně v důchodové reformě navrhlo, aby zvyšování věku odchodu do důchodu vycházelo z údajů Českého statistického úřadu o střední délce života v padesáti letech věku. Důchodový věk by se tak nově stanovil vždy pro osoby, které v daném roce dosáhnou 50 let. Například statistické údaje za rok 2024 by se tedy použily pro určení, kdy půjdou do důchodu lidé narození v roce 1974. V praxi by se důchodový věk zvyšoval zhruba o dva měsíce ročně.

Vládní koalice se však nakonec shodla na mírnější variantě. Podpořila návrh České demografické společnosti, který počítá s pomalejším posouváním hranice (o jeden měsíc ročně). Navíc je pro lidi jasný a předvídatelný. Návrh už podpořil sociální výbor sněmovny, poslanci by měli reformu jako celek schvalovat na podzim.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Výpočet demografů vychází z generační naděje dožití ve věku 65 let – tedy počtu let, které zbývají na dožití 65leté osobě příslušející dané generaci. „Všechny výpočty vycházejí z projekce úmrtnosti podle pohlaví a jednotek věku do roku 2100 podle střední varianty demografické projekce obyvatelstva Česka publikované ČSÚ na konci roku 2023. Další projekce by měla být vypracována v roce 2028. Na jejím základě by se pak provedl přepočet uvedených hodnot,“ říká demograf Tomáš Fiala. Zatím jsou k dispozici data pro ročníky 1966 až 2000.

Penzijní věk žen s více dětmi dál poroste o šest měsíců ročně, než dožene ostatní a sjednotí se tak pro všechny. Podle návrhu by k tomu mělo dojít u ročníku 1973, který půjde shodně do penze v 65 letech a osmi měsících.

Hlavním cílem důchodové reformy je zpomalit zvyšování rozdílu mezi příjmy a výdaji v důchodovém systému. Vedle posouvání věku odchodu do důchodu počítá ještě s řadou dalších změn. Podrobně jsme o nich psali po schválení vládou. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Další změny v důchodech? Experti radí, jak dál s reformou

30. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Další změny v důchodech? Experti radí, jak dál s reformou

Šesti expertů jsme se zeptali, co říkají na navrženou podobu důchodové reformy. A také na to, co by případně doplnili, nebo naopak vyškrtli.

Výchovné k důchodu zůstane jen někomu. Nahradí ho novinka

22. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Výchovné k důchodu zůstane jen někomu. Nahradí ho novinka

Chystaná důchodová reforma počítá se zásadní proměnou výchovného. Nově na něj mají dosáhnout jen ženy se třemi a více dětmi. Ostatním se začne počítat do důchodu fiktivní vyměřovací... celý článek

Partners Financial Services