Stavební spoření má novou jedničku. Úrok roste

Petr Kielar | rubrika: Aktuality | 18. 10. 2021 | 18 komentářů
Stavební spoření má novou jedničku. Úrok roste

Zdroj: Shutterstock

Moneta Stavební spořitelna od dneška zvyšuje úrok z vkladů na účtu stavebního spoření z jednoho procenta na 1,3 %. Ostatní parametry zůstávají beze změny. Tarif ProSpoření od Monety se tak stává nejvýhodnějším stavebním spořením na trhu, upozornil web Stavebky.cz. Změna se týká pouze smluv o stavebním spoření uzavřených ode dneška.

Nad standardními nabídkami konkurence Moneta přesvědčivě vítězí. Při spoření 1700 Kč měsíčně po dobu šesti let a při zohlednění všech poplatků a daní naspoříme celkem 137 204 Kč, což znamená čistou úrokovou sazbu 3,782 %. Jinými slovy: kdybychom chtěli stejného zhodnocení dosáhnout na spořicím účtu, musel by mít roční úrok 4,449 % (rozdíl je dán 15% daní, kterou jsou zatíženy úrokové výnosy).

Vyšší výnos u stavebního spoření lze teď získat pouze se speciální nabídkou Raiffeisen stavební spořitelny (při stejných podmínkách, jaké jsou uvedeny u příkladu o odstavec výše, je zde dostupný čistý roční výnos 4,011 %). Ta ale předpokládá současné uzavření smlouvy o běžném účtu u mateřské Raiffeisenbank a jeho aktivní využívání. To jsou podmínky, které může splnit jen velmi specifická část zájemců. Na nabídce Monety je naopak sympatické to, že je bez jakýchkoli dalších podmínek.

Moneta překonává i speciální nabídku ČSOB Stavební spořitelny, která nabízí tisícikorunovou prémii při současném uzavření a aktivním používání běžného účtu u mateřské ČSOB nebo 500 Kč za získání dalšího střadatele.

Detailní srovnání nabídek stavebního spoření najdete na webu Stavebky.cz.

Petr Kielar

Autor článku Petr Kielar

Petr Kielar v letech 1994–2006 pracoval v Českomoravské stavební spořitelně, od roku 2006 působí jako nezávislý konzultant. Provozuje web Stavebky.cz, který se snaží co nejlíp popisovat aktuální stav a není ovlivňován zájmy... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 10. 2021 12:56, deprese

Za 6 let nekoupíte za 137 204 Kč ani 1m2 bytu. :DDD

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 10. 2021 15:11, Pavel

Co kde roste? Já mám na stavebku úrok 1,5 tak co roste?

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Lídr žebříčku stavebního spoření snížil úrok. Dá vám někdo víc?

4. 7. 2024 | Petr Kielar

Lídr žebříčku stavebního spoření snížil úrok. Dá vám někdo víc?

Buřinka, která dosud nabízela ze všech stavebních spořitelen nejvyšší zúročení vkladů, od července úroky snížila. Jak reagovala konkurence? Máme nový žebříček stavebního spoření.

Stavební spoření v květnu. Porovnali jsme, kdo dá nejvíc

10. 5. 2024 | Petr Kielar | 1 komentář

Stavební spoření v květnu. Porovnali jsme, kdo dá nejvíc

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů sazby postupně klesají, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Partners Financial Services