Bio

Zkratka bio odkazuje na slovo biologický a často se používá jako předpona v názvech a popisech věcí, které mají spojení s organickou složkou.

Biopotraviny, jinak také ekopotraviny, jsou potraviny pěstované a zpracovávané s důrazem na ekologickou stopu. Jsou vyráběny v souladu s principy ekologického zemědělství. Nepoužívají se GMO, pesticidy a chemická hnojiva a také se do těchto potravin nepřidávají žádné umělé přísady. Biopotraviny jsou certifikovány, což znamená, že splňují stanovené standardy pro ekologickou udržitelnost.

Další články na téma bio najdete na Finmag.cz.

Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda

Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře

Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda
+15

Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.

Rudolf Náprstek: Kvalitní potraviny se dají koupit i v supermarketu

Rozhovor | Ondřej Tůma | 12. 1. 2013 | 19 komentářů

Rudolf Náprstek: Kvalitní potraviny se dají koupit i v supermarketu
+70

„Některé koncerny sponzorují neziskové informace a na oplátku od nich získávají ‚nezávislá‘ ocenění,“ komentuje předseda občanského sdružení Zdravá potravina kvanta značek kvality a původu, které potkáte na českých potravinách. Když před lety sháněl fakta o tom, co vlastně jí, zjistil, že neexistuje komplexní zdroj informací. Jako programátor tedy sám začal vytvářet jejích databázi...

Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim

Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 19 komentářů

Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim
+69

Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.

Naplánujte si včas zeleninovou zahradu

Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 3 komentáře

Naplánujte si včas zeleninovou zahradu
+14

Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni
+37

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Česká potravina: Nová pravidla pro označování potravin z Česka

Když se řekne | Monika Veselíková | 9. 11. 2016

Česká potravina: Nová pravidla pro označování potravin z Česka
-13

Vedle zaběhnutých značek Klasa nebo Regionální potravina se po Novém roce na obalech potravin začne objevovat logo Česká potravina. Co konkrétně spotřebitelům symbol české vlaječky napoví? Nezůstane nakonec člověk v záplavě značek, log a symbolů docela dezorientovaný? Připravili jsme stručného průvodce.

Samozásobitelem v roce 2017. Naplánujte si zeleninovou zahradu

Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů

Samozásobitelem v roce 2017. Naplánujte si zeleninovou zahradu
+23

Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?
+51

Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem
+13

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Zahradníkův rok 2012

Co se děje | Michal Kašpárek | 30. 3. 2012 | 3 komentáře

Zahradníkův rok 2012
+10

„Březen je nejpilnější měsíc na zahradě, která se má připraviti na příchod jara,“ dí Karel Čapek v Zahradníkově roku. A to neviděl březen letošní.

Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?

Když se řekne | Jana Poncarová | 23. 3. 2016 | 11 komentářů

Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?
+98

Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité je, že si na záhon za domem můžete dojít pro vlastní mrkev. Spíš kvůli radosti než ekonomickým úsporám. Pokusíme se přesto vyčíslit nevyčíslitelné – vyplatí se pěstovat zeleninu?

Farmářský slon u vás v obýváku

Komentář | Michal Kašpárek | 14. 8. 2015 | 6 komentářů

Farmářský slon u vás v obýváku
+4

Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?

Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve

Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář

Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve
+25

Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.

Jogurt je skoro jako lék

Články | Zdeněk Fekar | 2. 5. 2001 | 2 komentáře

Jogurt je skoro jako lék
+3

Konzumenti jogurtů trpí méně alergiemi a nemocemi vůbec. Dokazují to výsledky lékařských studií, na něž se ostatně často odvolávají i reklamy mlékárenských producentů. Peníze.CZ dnes přinášejí slíbený aktuální přehled nejvýhodnějších cen jogurtů a mléčných výrobků.

Pěstuj. Skliď. Sněz

Jak na to | Jana Poncarová | 12. 4. 2016 | 10 komentářů

Pěstuj. Skliď. Sněz
+25

Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě vytažených ze země. Když už zelenina vyroste, je víc než žádoucí ji plně zužitkovat. A s tím se pojí plánování: načasování výsevu, sklizeň, skladování a samozřejmě domácí vaření.

Na farmářských trzích se loni protočila miliarda

Co se děje | Petra Dlouhá | 20. 4. 2011 | 30 komentářů

Na farmářských trzích se loni protočila miliarda
+21

Žijeme kultem supermarketů. Denně nakupujeme potraviny, které se dovážejí z druhého konce světa, ale český česnek se pro nás stává luxusní raritou. Proces globalizace našeho stravování vypadal nezvratně. Pak se ale objevil fenomén, který ho postavil na hlavu. Česko vzplanulo pro farmářské trhy a lokální nakupování obecně.

Čas malin nezralých

Komiks | redakce Peníze.CZ | 22. 6. 2014

Čas malin nezralých
0

Aromatizováno. Přibarveno.

Také ekologické zemědělství má druhou stranu mince

Životní situace | Simona Ely Plischke | 20. 4. 2007 | 3 komentáře

Také ekologické zemědělství má druhou stranu mince
+16

Upřednostňování tzv. ekopotravin vypěstovaných bez chemických pesticidů před standardně pěstovanými potravinami je obecně považováno za přátelský krok k přírodě. Někteří odborníci ale toto tvrzení považují za absurdní. Zajímá vás proč?

Last call přírody. Co si ještě můžete přinést do spíže?

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 9. 2018 | 1 komentář

Last call přírody. Co si ještě můžete přinést do spíže?
+9

Zima je dlouhá. A dobrot, třeba z jablek nebo bylinek, není nikdy dost. Proměňte svoji špajz v zásobárnu pochutin, které si přinesete rovnou z přírody. Je to zadarmo. A je to zdravé.

Převodník měn

Prohození měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services