Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře
![Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda]()
Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 12. 1. 2013 | 19 komentářů
![Rudolf Náprstek: Kvalitní potraviny se dají koupit i v supermarketu]()
„Některé koncerny sponzorují neziskové informace a na oplátku od nich získávají ‚nezávislá‘ ocenění,“ komentuje předseda občanského sdružení Zdravá potravina kvanta značek kvality a původu, které potkáte na českých potravinách. Když před lety sháněl fakta o tom, co vlastně jí, zjistil, že neexistuje komplexní zdroj informací. Jako programátor tedy sám začal vytvářet jejích databázi...
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 19 komentářů
![Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim]()
Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 3 komentáře
![Naplánujte si včas zeleninovou zahradu]()
Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017
![Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni]()
Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.
Když se řekne | Monika Veselíková | 9. 11. 2016
![Česká potravina: Nová pravidla pro označování potravin z Česka]()
Vedle zaběhnutých značek Klasa nebo Regionální potravina se po Novém roce na obalech potravin začne objevovat logo Česká potravina. Co konkrétně spotřebitelům symbol české vlaječky napoví? Nezůstane nakonec člověk v záplavě značek, log a symbolů docela dezorientovaný? Připravili jsme stručného průvodce.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů
![Samozásobitelem v roce 2017. Naplánujte si zeleninovou zahradu]()
Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů
![Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?]()
Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017
![Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem]()
Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.
Co se děje | Michal Kašpárek | 30. 3. 2012 | 3 komentáře
![Zahradníkův rok 2012]()
„Březen je nejpilnější měsíc na zahradě, která se má připraviti na příchod jara,“ dí Karel Čapek v Zahradníkově roku. A to neviděl březen letošní.
Když se řekne | Jana Poncarová | 23. 3. 2016 | 11 komentářů
![Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?]()
Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité je, že si na záhon za domem můžete dojít pro vlastní mrkev. Spíš kvůli radosti než ekonomickým úsporám. Pokusíme se přesto vyčíslit nevyčíslitelné – vyplatí se pěstovat zeleninu?
Komentář | Michal Kašpárek | 14. 8. 2015 | 6 komentářů
![Farmářský slon u vás v obýváku]()
Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?
Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář
![Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve]()
Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.
Články | Zdeněk Fekar | 2. 5. 2001 | 2 komentáře
![Jogurt je skoro jako lék]()
Konzumenti jogurtů trpí méně alergiemi a nemocemi vůbec. Dokazují to výsledky lékařských studií, na něž se ostatně často odvolávají i reklamy mlékárenských producentů. Peníze.CZ dnes přinášejí slíbený aktuální přehled nejvýhodnějších cen jogurtů a mléčných výrobků.
Jak na to | Jana Poncarová | 12. 4. 2016 | 10 komentářů
![Pěstuj. Skliď. Sněz]()
Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě vytažených ze země. Když už zelenina vyroste, je víc než žádoucí ji plně zužitkovat. A s tím se pojí plánování: načasování výsevu, sklizeň, skladování a samozřejmě domácí vaření.
Co se děje | Petra Dlouhá | 20. 4. 2011 | 30 komentářů
![Na farmářských trzích se loni protočila miliarda]()
Žijeme kultem supermarketů. Denně nakupujeme potraviny, které se dovážejí z druhého konce světa, ale český česnek se pro nás stává luxusní raritou. Proces globalizace našeho stravování vypadal nezvratně. Pak se ale objevil fenomén, který ho postavil na hlavu. Česko vzplanulo pro farmářské trhy a lokální nakupování obecně.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 22. 6. 2014
![Čas malin nezralých]()
Aromatizováno. Přibarveno.
Životní situace | Simona Ely Plischke | 20. 4. 2007 | 3 komentáře
![Také ekologické zemědělství má druhou stranu mince]()
Upřednostňování tzv. ekopotravin vypěstovaných bez chemických pesticidů před standardně pěstovanými potravinami je obecně považováno za přátelský krok k přírodě. Někteří odborníci ale toto tvrzení považují za absurdní. Zajímá vás proč?
Jak na to | Jana Poncarová | 20. 9. 2018 | 1 komentář
![Last call přírody. Co si ještě můžete přinést do spíže?]()
Zima je dlouhá. A dobrot, třeba z jablek nebo bylinek, není nikdy dost. Proměňte svoji špajz v zásobárnu pochutin, které si přinesete rovnou z přírody. Je to zadarmo. A je to zdravé.