Co se děje | Jana Poncarová | 27. 3. 2019 | 3 komentáře
![Jaro otevírá spíž. Co je venku zadarmo]()
Šimrající sluneční paprsky vytahují první klíčky, pupeny a výhonky. Místo plastových mističek s trochu upocenými listy ze supermarketu můžete nakoupit při jarní procházce. Třeba kopřivu, modřínové výhonky nebo popenec. Co s nimi?
Aktuálně.cz | Petr Kučera, Kateřina Vokurková | 25. 1. 2015 | 1 komentář
![Konec českých potravin z Polska? Zpřísnění lze snadno obejít]()
Ministerstvo zemědělství dokončuje definici české potraviny. Kritici upozorňují na absurdity jako Coca-colu z Česka nebo konec belgické čokolády.
Co se děje | Jan Brož | 31. 8. 2011 | 1 komentář
![Slasti a strasti farmářských trhů. Díl druhý – strasti]()
Boom farmářských trhů dříve či později pomine, proběhne přirozená selekce a na českých náměstích zůstanou pouze časem prověření prodejci, nabízející produkci vysoké úrovně. (Nejen) do té doby při nákupech přemýšlejte, piďte se po původu zboží a kupujte jen prověřenou produkci.
Jak na to | Jan Pekař | 4. 1. 2008 | 6 komentářů
![Jak se změny daní projeví v peněženkách]()
Skokové zvyšování cen kvůli růstu snížené sazby DPH nejspíš nebude tak dramatické. Řada obchodníků už vyšší daň do cen dávno promítla. Alespoň částečnou kompenzaci zdražení by měla přinést snížená daň z příjmu. Spočítejte si s námi, jakou mzdu v únoru dostanete.
BrandInsight | Renata Lichtenegerová | 28. 2. 2021 | 2 komentáře
![Rybičky jedou! Lepší mražená než „čerstvá“]()
Okouník, halibut, siven. Zní vám to jako rozpočitadlo? Pak má asi Marek Jirovec pravdu, když říká, že se máme co učit. Jsou to jména některých ryb, které k nám dováží zejména z Islandu a prodává ve velkém i malém. Chce nás je naučit jíst. Ve velkém.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 8. 10. 2015 | 18 komentářů
![Třetina všeho jídla končí v koši. Škandál, nebo pohoda?]()
Podle světové morální policie se na světě tuze plýtvá potravinami. Argumenty proti už dnes nezní tak blbě jako někdejší Co by za to děti v Africe daly, teď se dbá na to, jak moc zbytečná produkce zatíží životní prostředí. A ve jménu morálky se začínají hlídat obchody, aby nevyhazovaly zboží těsně před koncem záruční doby. Kdy začnou kontrolovat vaše odpadky?
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017
![Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem]()
Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.
Jak na to | Jana Poncarová | 18. 5. 2017 | 2 komentáře
![Místo do supermarketu do přírody. Čím nás zásobuje jaro?]()
Medvědí česnek, alespoň ten, co odolal nájezdům, už odkvétá. Na borůvky nebo hřiby je ještě brzy. I tak nás ale příroda zásobuje. Zelenými listy do salátů nebo jedlými květy. Tak si v neděli místo do supermarketu vyjděte do lesa.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 23. 10. 2015 | 21 komentářů
![Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?]()
Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů
![Naspořte si ovoce a bylinky. Ušetří tisíce, dají i bonus]()
Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 3 komentáře
![Naplánujte si včas zeleninovou zahradu]()
Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře
![Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda]()
Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 11. 2017 | 6 komentářů
![Výživné recepty za babku. Jak v zimě šetřit]()
Zima je náročná, peněženky hubnou. Vánoce z nás mnohdy vytáhnou víc peněz, než chceme, rostou náklady na teplo. Pokud v domácím rozpočtu hledáte rezervy, zkuste vařit z levných a zdravých surovin. Tady je pět rychlých receptů za babku.
Aktuálně.cz | Kristýna Dlasková | 29. 1. 2017 | 32 komentářů
![Samoobsluhy na venkově získají pomoc od státu, plánuje Jurečka. Pod tisíc obyvatel jsou ztrátové]()
Provozovatelé venkovských obchodů chtějí státní dotace, protože více než o podnikání jde podle nich o službu. Hranice mezi výdělečností a ztrátovostí prodejny se pohybuje okolo tisíce obyvatel v dané obci. Za posledních dvacet let bylo v Česku zavřeno zhruba šest tisíc malých prodejen a samoobsluh, což je třetina jejich původního počtu.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů
![Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat]()
„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.
Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 12. 5. 2013 | 8 komentářů
![K jogurtu dostanete skládačku, firmy zaplatí miliony]()
Pokud poslanci podle očekávání schválí novelu zákona o potravinách, připlatí si velcí výrobci potravin desítky milionů korun.
Aktuality | Jiří Hovorka | 11. 5. 2021 | 13 komentářů
![Inflace překvapivě vystřelila nad tři procenta]()
Dražší benzin, potraviny, alkohol a tabákové výrobky zvedly inflaci poprvé od loňského září nad hranici tří procent. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v dubnu o 3,1 %, naposledy v březnu meziroční inflace dělala 2,3 %. Nová data zveřejnil Český statistický úřad.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 13. 7. 2023
![Inflace konečně pod 10 procenty. Na jásot je ale brzy]()
Meziroční inflace pokračovala ve zvolňování a dostala se poprvé od ledna 2022 pod deset procent. Spotřebitelské ceny se podle Českého statistického úřadu v červnu zvedly o 9,7 procent. To bylo o 1,4 procentního bodu méně než v květnu.
Aktuality | Gabriel Pleska | 31. 10. 2023 | 2 komentáře
![Rohlík míří do dalších míst. Nakrmí čtyři pětiny Česka]()
Online prodejce potravin Rohlik.cz hlásí výrazné rozšíření a zlepšení služeb ve východní polovině České republiky. Po otevření nového distribučního centra v Ostravě obslouží téměř 90 procent Moravskoslezského kraje, zároveň přidá další města ve Zlínském, Olomouckém a Pardubickém kraji a na Vysočině.
Aktuality | Jana Divinová | 12. 9. 2023 | 3 komentáře
![Billa spouští e-shop s dopravou zdarma. Láká na 10% slevu]()
Obchodní řetězec Billa dnes po čtyřech měsících testování oficiálně spustil svůj e-shop. Zatím ale obsluhuje jen Prahu, Brno a jejich okolí, které východně od Prahy zahrnuje i Mladou Boleslav a Nymburk.
Jak na to | Jana Poncarová | 1. 8. 2017 | 2 komentáře
![Žijeme levně: Až se zima zeptá, zaveďte ji do spíže]()
Léto je štědré. Dozrávají bobule. V mechu se (aspoň někde) krčí hřiby. Na loukách se zelenají bylinky. Sbírejte, sušte, zavařujte a plňte spíž. Ušetříte, a ještě si v přírodě odpočinete.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář
![Úsporný život: sbírejte na zimu léto do zásoby]()
I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
![Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat]()
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 30. 1. 2014 | 10 komentářů
![Kvóty na české potraviny v obchodech. Ale co je „česká potravina“?]()
Nový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vážně zvažuje, že by českým obchodům nařídil nabízet na pultech určitý podíl českých potravin. Inspirovat se chce na Slovensku, kde má vláda obdobné plány. Dřív než si zavedeme kvóty na české potraviny, bylo by možná užitečné udělat si jasno v tom, co to vlastně ta česká potravina je.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 23. 2. 2024
![Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách]()
Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z nich, přesně 49 podniků.
Analýza | Michal Skořepa | 25. 3. 2022 | 13 komentářů
![Pšenice prudce zdražuje. Kolik si připlatíme za chleba?]()
Ekonom České spořitelny Michal Skořepa vysvětluje, jaký podíl na ceně chleba mají pšenice a energie.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů
![Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré]()
„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.
Aktuálně.cz | Petr Kučera, Kateřina Vokurková | 7. 12. 2014 | 7 komentářů
![Konec českých potravin z Polska. Pravidla se zpřísní]()
Ministerstvo zemědělství dokončuje definici české potraviny. Omezit chce také označení jako čerstvý, pravý nebo dia.
Jak na to | Jana Poncarová | 22. 11. 2019 | 1 komentář
![Ať vám neshnije ani koruna. Jak správně skladovat zeleninu a ovoce]()
Vydobyli jste před prvními mrazíky mrkev? Dostali jste od sedláka pytel brambor? Od sousedů bednu jablek a z trhu jste si přivezli košík dýní? Uložte zeleninu a ovoce tak, jak to mají rády. Rodinnému rozpočtu můžete ušetřit pár stovek.
Aktuality | Jana Divinová | 28. 4. 2023
![Nejdražší cukr v Evropě mají Češi, ukazují data]()
Cukr v Česku zdražoval rychleji než jinde a jeho cena tu překonala cenu ve zbytku Evropské unie. Ukázala to data, která dnes zveřejnil Eurostat.